Forum Linux.pl

System => Sieć => Wątek zaczęty przez: w 2005-10-12, 14:45:01

Tytuł: lan na WiFi
Wiadomość wysłana przez: w 2005-10-12, 14:45:01
Witam, natrafilem na cos bradzo dziwnego. Nie dzialaja mi funkcje wbudowane czyli for if itd. Wpisuje do pliku zwyklego, najprostszego ifa:
x=2
if (x % 2 == 0)
print \\"costam\\"
else
print \\"costam2\\"

Niestety po uruchomieniu tego skryciku wywala mi blad skladni .Normalnie jakas paranoja.
Tytuł: lan na WiFi
Wiadomość wysłana przez: Grzegorz L w 2005-10-12, 15:52:51
Polecam poczytanie troche o programowaniu w bash\\'u bo pewnie o to ci chodzi (tak wnioskuje z tego co tu wkleiles).

http://www.komputery-internet.net/linux/bash_prog3.php

oraz

www.google.pl :)
Tytuł: lan na WiFi
Wiadomość wysłana przez: Grzegorz L w 2005-10-12, 16:01:50
A tu cos do tematu awk :)

http://technika.newworld.n17.waw.pl/~DOWNLOAD/awk/awk-man-b5.pdf
Tytuł: lan na WiFi
Wiadomość wysłana przez: w 2005-10-12, 17:44:03
bash to bash a awk to awk,a to jest akurat funkcja awka a nie basha
Tytuł: lan na WiFi
Wiadomość wysłana przez: w 2005-10-12, 17:46:16
dzieki za link ale to co tam jest napisane znam na pamiec bo wlasnie z tego sie uczylem i chyba widac ze to co ja napisalem dokladnie odpowiada konwencji przedstawionej w tym manualu i dlatego napisalem ze to paranoja ze nie dziala
Tytuł: lan na WiFi
Wiadomość wysłana przez: Wojciech Miłkowski w 2005-10-12, 17:54:06
W kawałku, który przedstawiłeś \\"x % 2\\" będzie zawsze równe 0. Może po prostu masz błąd w kodzie?

Wojtek
Tytuł: lan na WiFi
Wiadomość wysłana przez: xis w 2005-10-12, 18:01:18
Jeśli pisałeś plik ze skryptem w windowsowym notatniku (lub jakimolwiek narzędziem pod windowsem) to przyczyną błędu składni może być sposób w jaki windows określa nową linię (windows stosuje dwa znaki stwrujące nr, a Linux jeden n). Spróbuj w takim wypadku potraktować skrypt konzolowym narzędziem dos2unix, np:

dos2unix skrypt.sh

Nie mam pewności czy to jest przyczyna, ale wielokrotnie spotkałem się z błędami w skryptach shellowych spowodowanymi właśnie znakami nowej linii.
Tytuł: lan na WiFi
Wiadomość wysłana przez: w 2005-10-13, 08:41:46
Skrypt napisalem pod linuxem ,a jesli chodzi o to ze x % 2 jest rowne 0 to nie ma to znaczenia bo wywala mi syntax error a z tego co wiem to jest to  blad skladni :/
Tytuł: lan na WiFi
Wiadomość wysłana przez: w 2005-10-13, 09:06:41
kolejnym problemem jest to ze
getline zmienna < plik zamiast zapisywac dane do zmiennej sa wypisywane na ekran
Tytuł: lan na WiFi
Wiadomość wysłana przez: w 2005-10-13, 12:24:43
Dzisiaj zauwazylem ze kiedy wpisze funkcje w lini komend to dzialaja ,tylko ze ja wciaz potrzebuje miec to w pliku :/
Tytuł: lan na WiFi
Wiadomość wysłana przez: Grzegorz L w 2005-10-13, 12:41:21
Wg. opisu awk to chyba powinno byc tak:

#! /bin/awk -f

BEGIN {
suma = 0

while ((getline a < \\"lista\\") > 0)
   suma = suma + a

print \\"Suma liczb z pliku LISTA: \\" a
close(\\"lista\\")

if (suma <10)
    print \\"Suma mniejsza niz 10\\"
else
    print \\"Suma wieksza niz 10\\"
}

to nazwa przykladowego pliku z liczbami.
Teraz to juz chyba wszytko dziala albo ? :)

Pozdr
Tytuł: lan na WiFi
Wiadomość wysłana przez: w 2005-10-13, 13:01:23
objalem calego mojego if a nawiasem {} no i niby zaczal dzialac ,tylko ze poza wypisaniem tego co powinien ,wywala mi na ekran wszystko to co bylo w pliku wejsciowym :/
Tytuł: lan na WiFi
Wiadomość wysłana przez: w 2005-10-13, 13:09:04
Dodatkowo x=2 prznioslem do sekcji BEGIN i wszystko dziala, wiec dzialajacy skrypt wyglada tak:

BEGIN{
x=2
}
{
if(x % 2 == 0)
{
print \\"costam\\"
}
else
{
print \\"costam2\\"
}
}

Tylko dalej nie wiem czemu musialem przeniesc x=2 do BEGIN zeby sie nie wywalala na ekran zawartosc pliku wejsciowego.
Tytuł: lan na WiFi
Wiadomość wysłana przez: Grzegorz L w 2005-10-13, 14:45:21
Wklej najlepiej calosc bo tak to mozna tylko gdybac :)
Tytuł: lan na WiFi
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof Jasieniecki w 2005-10-12, 13:59:58
Mam nadzieje ze ktos bedzie mi w stanie pomuc. Mam SUSE 9.3 na komputerze DELL c610 latitud (laptop) z zainstalowana karte sieciowa WiFi i chcialem polaczyc sie z drugim komputerem na ktorym jest winXP. Niestety cos mi nie wychodzi. Skonfigurowalem wszystko wiem ze do polacznia dwoch kompow przez WiFi musze ustawic opcje a-hoc czy ad-hoc niepamietam jak to dokladnie sie nazywalo. Po skonfigurowaniu n akomputerze z winXP wykrywa aktywne polaczenie a SUSE pokazuej iz niema polaczenia. Jak ten problem rozwiazac?
Jak przegladalem opcje konfiguracji WiFi rzucilo mi sie w oczy iz sa dwa adresy IP jeden local 127.0.1.1
i drugi ktory sam wprowadzilem 192.168.0.1. Jeszcze nigdy nie konfigurowalem sieci pod linuxem wiec prosze o wyrozumialosc i udzielenie wyczerpujacej odpowiedzi. Na koniec nadmienie i karta sieciowa jest zainstalowana. Prosze o pomoc.
Tytuł: lan na WiFi
Wiadomość wysłana przez: Rafał Lewandowski w 2005-10-12, 15:17:22
2005-10-12 13:59:58 spidi35 napisał:

> Mam nadzieje ze ktos bedzie mi w stanie pomuc. Mam SUSE 9.3 na komputerze DELL c610 latitud
 > (laptop) z zainstalowana karte sieciowa WiFi i chcialem polaczyc sie z drugim komputerem na
 > ktorym jest winXP. Niestety cos mi nie wychodzi. Skonfigurowalem wszystko wiem ze do polacznia
 > dwoch kompow przez WiFi musze ustawic opcje a-hoc czy ad-hoc niepamietam jak to dokladnie sie
 > nazywalo. Po skonfigurowaniu n akomputerze z winXP wykrywa aktywne polaczenie a SUSE pokazuej
 > iz niema polaczenia. Jak ten problem rozwiazac?
 > Jak przegladalem opcje konfiguracji WiFi rzucilo mi sie w oczy iz sa dwa adresy IP jeden local
 > 127.0.1.1
 > i drugi ktory sam wprowadzilem 192.168.0.1. Jeszcze nigdy nie konfigurowalem sieci pod linuxem
 > wiec prosze o wyrozumialosc i udzielenie wyczerpujacej odpowiedzi. Na koniec nadmienie i karta
 > sieciowa jest zainstalowana. Prosze o pomoc.

----------- na początek powiem że właśnie dzisiaj po meczu (POLSKA!!!!!) będę konfigurował sieć przez WiFi - więc podziele się swoimi doświadczeniami. Ale najpierw proszę napisz dokładniej co żeś zrobił, bo narazie to zbyt ogólnikowo napisałeś - nie wiadomo w sumie nic. Napisz po kolei jak konfigurowałeś Win i Linuxa. OK?
pozdr
Tytuł: lan na WiFi
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof Jasieniecki w 2005-10-13, 11:50:34
 > ----------- na początek powiem że właśnie dzisiaj po meczu (POLSKA!!!!!) będę konfigurował sieć
 > przez WiFi - więc podziele się swoimi doświadczeniami. Ale najpierw proszę napisz dokładniej co
 > żeś zrobił, bo narazie to zbyt ogólnikowo napisałeś - nie wiadomo w sumie nic. Napisz po kolei
 > jak konfigurowałeś Win i Linuxa. OK?
 > pozdr
>------------
no wiec tak:
zaczne od windowsa:
- ustawilem adres IP na 192.168.0.1(dodam tylko iz nie mam internetu w domu)
- maska 255.255.255.0
i to wszystko a i polaczenie nie jest szyfrowane i nie wymaga hasla tak to ustawilem
teraz SUSE 9.3:
odpalilem yasta wybralem sprzet i dalej karty sieciowe.
pokazal mi dwie zwykla sieciowke i WiFi
obie sysytem wykryl
nastepnie wcisnolem edit wybralem z listy karte WiFi i zaczalem konfigurowac postepowalem podobnie jak w przypadku windowsa czyli adres IP recznie wprowadzany 192.168.0.2
maska 255.255.255.0
grupa robocza home zarowno na winxp jak i SUSE
i zapisalem te ustawienia.
Teraz wazne po w/w czynosciach komp z winXP wykryl polaczenie na WiFi a ten z SUSE pokazal iz jest brak jakiego kolwiek polaczenia. Nastepnie przystapilem do konfiguracji SAMB-y po skonfigurowaniu samby zresetowaly mi sie ustawienia karty sieciowej, i tak sie robi za kazdym razem. Niestety nie mam teraz kompa ze soba wiec nic wiecej do gglowy mi nie przychodzi. Mam nadzieje iz powysze informacje wystarcza abym uzyskal pomoc w rozwiklaniu mojego problemu.
Tytuł: lan na WiFi
Wiadomość wysłana przez: Rafał Lewandowski w 2005-10-13, 13:45:49
2005-10-13 11:50:34 spidi35 napisał:

>
 >  > ----------- na początek powiem że właśnie dzisiaj po meczu (POLSKA!!!!!) będę
 > konfigurował sieć
 >  > przez WiFi - więc podziele się swoimi doświadczeniami. Ale najpierw proszę napisz
 > dokładniej co
 >  > żeś zrobił, bo narazie to zbyt ogólnikowo napisałeś - nie wiadomo w sumie nic. Napisz po
 > kolei
 >  > jak konfigurowałeś Win i Linuxa. OK?
 >  > pozdr
 > >------------
 > no wiec tak:
 > zaczne od windowsa:
 > - ustawilem adres IP na 192.168.0.1(dodam tylko iz nie mam internetu w domu)
 > - maska 255.255.255.0
 > i to wszystko a i polaczenie nie jest szyfrowane i nie wymaga hasla tak to ustawilem
 > teraz SUSE 9.3:
 > odpalilem yasta wybralem sprzet i dalej karty sieciowe.
 > pokazal mi dwie zwykla sieciowke i WiFi
 > obie sysytem wykryl
 > nastepnie wcisnolem edit wybralem z listy karte WiFi i zaczalem konfigurowac postepowalem
 > podobnie jak w przypadku windowsa czyli adres IP recznie wprowadzany 192.168.0.2
 > maska 255.255.255.0
 > grupa robocza home zarowno na winxp jak i SUSE
 > i zapisalem te ustawienia.
 > Teraz wazne po w/w czynosciach komp z winXP wykryl polaczenie na WiFi a ten z SUSE pokazal iz
 > jest brak jakiego kolwiek polaczenia. Nastepnie przystapilem do konfiguracji SAMB-y po
 > skonfigurowaniu samby zresetowaly mi sie ustawienia karty sieciowej, i tak sie robi za kazdym
 > razem. Niestety nie mam teraz kompa ze soba wiec nic wiecej do gglowy mi nie przychodzi. Mam
 > nadzieje iz powysze informacje wystarcza abym uzyskal pomoc w rozwiklaniu mojego problemu.
 >
------------------
hm nie zdążyłem wczoraj się pobawić (meczy był:-( !!!). ) Czytając Twojego posta dziwi mnie rzecz jedna. Chyba pamiętasz że jedną z kart trzeba ustawić na tryb ad-hoc (tryb access pointa) - ustawiłeś?. Nie jestem zabardzo zorientowany czy wszystkie karty można tak ustawić (nie mieałem czasu tego sprawdzić - trzeba sie zpytac mądrzejszych).
Jak ustawisz sambę to ci resetuje ustawienia karty? A skąd to wiesz. Pokaż ipconfig -a - listing.
Taka dygresja - jeśli twierdzisz że WinXp zobaczył połączenie to nie konfiguruj nic tylko zapuść ping 192.168.0.2 to linuxa i odwrotnie? zobaczysz czy łączność działa.? dzisiaj chyba się zabiorę za to - napisze później co i jak.
pozdr