Forum Linux.pl

System => Sieć => Wątek zaczęty przez: leszek tatara w 2005-05-30, 08:18:42

Tytuł: ADSL+SuSe
Wiadomość wysłana przez: leszek tatara w 2005-05-30, 08:18:42
Mam SuSE 9.2. Jak mam kompilowac za pomoca g++ programy z wykorzystaniem opengl??
Tytuł: ADSL+SuSe
Wiadomość wysłana przez: xis w 2005-05-30, 09:38:36
2005-05-30 08:18:42 leshek napisał:

> Mam SuSE 9.2. Jak mam kompilowac za pomoca g++ programy z wykorzystaniem opengl??

Takie coś powinno działać:

g++ -lGL -lGLU -o program program.cpp

Jeśli masz dobrze zainstalowanego GLut\\'a (i jeśli go używasz):

g++ -lGL -lGLU -lglut -o program program.cpp

Być moze bedziesz musial uzyć opcji -I/usr/include/GL (albo podać inną ścieżkę. Wszystko zależy od lokalizacji plików nagłówkowych openGL\\'a).
Tytuł: ADSL+SuSe
Wiadomość wysłana przez: G P w 2005-05-29, 21:28:21
Zainstalowałem modem, skonfigurowałem połaczenie i drivery- wszystko Ok. Po wydaniu komendy startadsl nic sie nie dzieje tzn. komenda przyjęta ale nie ma internetu...szukałem rozwiązania ale nic pomocnego nie znalazłem.
Tytuł: ADSL+SuSe
Wiadomość wysłana przez: xis w 2005-05-29, 21:30:41
2005-05-29 21:28:21 Socom napisał:

> Zainstalowałem modem, skonfigurowałem połaczenie i drivery- wszystko Ok. Po wydaniu komendy
 > startadsl nic sie nie dzieje tzn. komenda przyjęta ale nie ma internetu...szukałem rozwiązania
 > ale nic pomocnego nie znalazłem.


Aha
Tytuł: ADSL+SuSe
Wiadomość wysłana przez: Jakub Zalas w 2005-05-29, 21:39:23
2005-05-29 21:28:21 Socom napisał:

> Zainstalowałem modem, skonfigurowałem połaczenie i drivery- wszystko Ok. Po wydaniu komendy
 > startadsl nic sie nie dzieje tzn. komenda przyjęta ale nie ma internetu...szukałem rozwiązania
 > ale nic pomocnego nie znalazłem.

Szkoda.
Tytuł: ADSL+SuSe
Wiadomość wysłana przez: xis w 2005-05-29, 21:44:26
2005-05-29 21:28:21 Socom napisał:

> Zainstalowałem modem,

Jaki modem?
Jak zainstalowałeś?

 > skonfigurowałem połaczenie i drivery-

Jak? Jakie drivery?

 > wszystko Ok.

Skąd wiesz?

 >Po wydaniu komendy startadsl nic sie nie dzieje tzn. komenda przyjęta ale nie ma internetu...

Ja mam internet, więc z nim wszystko chyba ok. ;)

 >szukałem rozwiązania ale nic pomocnego nie znalazłem.

Czego szukałeś i gdzie?
Tytuł: ADSL+SuSe
Wiadomość wysłana przez: G P w 2005-05-29, 21:48:17
Modem Sagem 800 i driver eagle-usb.2.3.1, przy instalacji nie było żadnych błędów. Potem poprosił o skonfigurowanie połączenia tzn login i hasło. Na koniec komunikat :' Wydanie komendy startadsl połaczy z internetem' i czy dodac to do autostartu systemu. Ja jestem zielony z tym więc pytam...
Tytuł: ADSL+SuSe
Wiadomość wysłana przez: xis w 2005-05-29, 22:12:32
2005-05-29 21:48:17 Socom napisał:

> Modem Sagem 800 i driver eagle-usb.2.3.1, przy instalacji nie było żadnych błędów. Potem
 > poprosił o skonfigurowanie połączenia tzn login i hasło. Na koniec komunikat :' Wydanie komendy
 > startadsl połaczy z internetem' i czy dodac to do autostartu systemu. Ja jestem zielony z tym
 > więc pytam...

Jeśli podłączyłeś modem zgodnie z instrukcjami, to połączenie powinno faktycznie zostać nawiązane. Sprawdź wyjście polecenia:

eaglestat

..żeby zobaczyć czy modem jest 'operational'.
Jeśli nie jest wykonaj:

eaglectrl -w && startadsl

Tytuł: ADSL+SuSe
Wiadomość wysłana przez: G P w 2005-05-30, 13:09:18
Ok. Poradziłem sobie. Nie ładowało sie cos przy starcie.