Forum Linux.pl

Zgodność sprzętu z Linuksem => Modemy => Wątek zaczęty przez: w 2009-07-22, 23:08:10

Tytuł: Zte Mf636 [ok]
Wiadomość wysłana przez: w 2009-07-22, 23:08:10
Oto link (http://karpunix.blogspot.com/2009/07/modem-zte-mf636-w-orange-free-pod.html) do opisu konfiguracji modemu ZTE MF636 w sieci Orange.
Tytuł: Zte Mf636 [ok]
Wiadomość wysłana przez: Rafi X w 2009-11-11, 00:51:52
[OK] Potwierdzam - iPlus (EDGE) + Fedora 10 + jądro 2.6.30 przekomponowane

W najbliższym czasie dam linka do konfiguracji i skryptów do odpalania netu. (status: w toku...)
Tytuł: Zte Mf636 [ok]
Wiadomość wysłana przez: Rafi X w 2009-11-15, 22:25:14
Zgodnie z tym co powyżej podsyłam konfiguracje modemu iPlus

[ 23-11-2009 ] aktualizacja skryptów, nowe linki

- pppd+call: http://linux.rh.cba.pl/zte-mf636-internet-pppd.manual.html
- wvdial: http://linux.rh.cba.pl/zte-mf636-internet-wvdial.manual.html
Tytuł: Zte Mf636 [ok]
Wiadomość wysłana przez: w 2009-12-01, 02:21:27
Orange prawdopodobnie sprzedaje teraz inna wersje tego modemu, ktore w lsusb sglasza sie:
ID 19d2:0033 ONDA Communication S.p.A.
Nie dziala zwykly sposob przelaczania urzadzen z uzyciem usb_modeswitch, ale wystarszy kliknac Eject w menu ikonki "Mobilny internet" na pulpicie (lub bardziej zaawansowana metoda, opisana na stronie usb_modeswitch). Juz po kilkudzisieciu sekundach (!) modem zrestartuje sie, dioda znowu zacznie swiecic na niebiesko a w /dev pojawia sie urzadzenia ttyUSB0 do ttyUSB3.
Uzylem wvdial - domyslna konfiguracja nie dziala, zmienilem ja na taka jak
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1005910
post pana Dropbear, #8, (zapewne gwozdziem programu jest Dial Command = ATM1L3DT)
Oczywiscie zam. "telstra.bigpond" dla Orange dalem "vpn"
Problemy do rozwiazania: uciazliwe oczekiwanie na restart, wdvial  tez sie ociaga ze startem i mowi: "Cannot get information for serial port.". Dodatkowo musialem zdjac pytanie o pin (to najlatwiej w telefonie),
Ubuntu 9.10...
Tytuł: Zte Mf636 [ok]
Wiadomość wysłana przez: w 2009-12-01, 02:27:34
bez zdejmowania pytania o PIN - modem zachowuje sie bardzo dziwnie, na pewno trzeba byloby wstawic jakies opoznienie po AT+CPIN=1234, ale i tak mi przynajmniej czasem po prostu odrzucal wszystkie komenty AT albo nie logowal sie do sieci
Tytuł: Zte Mf636 [ok]
Wiadomość wysłana przez: Rafi X w 2009-12-01, 21:30:43
No fakt, próbowałe z PINem wszelkich kombinacji, ale też odrzucał komendy.

Cytat: wingroza
Nie dziala zwykly sposob przelaczania urzadzen z uzyciem usb_modeswitch, ale wystarszy kliknac Eject w menu ikonki "Mobilny internet" na pulpicie (lub bardziej zaawansowana metoda, opisana na stronie usb_modeswitch). Juz po kilkudzisieciu sekundach (!) modem zrestartuje sie, dioda znowu zacznie swiecic na niebiesko a w /dev pojawia sie urzadzenia ttyUSB0 do ttyUSB3.
To jest sposób "Windowsowy", nie miałem takiego przypadku pod Linuksem. Natomiast pojawiały się ttyUSB0-3 po restarcie systemu, jakby sam robił usb_modeswitch.

Cytat: wingroza
Problemy do rozwiazania: uciazliwe oczekiwanie na restart, wdvial  tez sie ociaga ze startem i mowi: "Cannot get information for serial port.". Dodatkowo musialem zdjac pytanie o pin (to najlatwiej w telefonie),
Ubuntu 9.10...
Wvdial podobnie działałl u mnie dlatego teraz używam pppd call iplus (skrypt my-uplus-call na  stronie:
http://linux.rh.cba.pl/ (http://linux.rh.cba.pl/)
CHANGELOG:
2009-12-01: aktualizacja/modyfikacja skryptów dla połączenia pppd bez wvdial
Tytuł: Zte Mf636 [ok]
Wiadomość wysłana przez: w 2009-12-02, 04:02:34
Gdyby komuś udało się taki modem z Orange (cały czas raportujący się jako p=0x0033, nigdy 0x0031, mimo że działa), przestawić wewnętrznie (nie przez konfigurację systemu, bo tak cały proces trwa dłużej), żeby modem i czytnik SD był aktywny od razu, proszę niech da znać...
AT+ZCDRUN=8 - mi to nie chce działać
Tytuł: Zte Mf636 [ok]
Wiadomość wysłana przez: Rafi X w 2009-12-02, 23:15:42
Następna prośba - jeśli ktoś może podać komendę na wymuszanie 3G dla TEGO modemu to proszę dać znać.
Tytuł: Zte Mf636 [ok]
Wiadomość wysłana przez: Rafi X w 2009-12-05, 23:49:29
@wingroza
Coś popsułem w ustawieniach modemowych - nie wiem jakich, zaktualizowałem GNOME, wyrzuciłem stare XFCE, ściągnąłem kilka programów, ale nie grzebałem w jądrze. usb_modeswitch już nie działa (chyba).

Okazało się że jeśli mamy w jądrze załadowane moduły
$lsmod
.......
usbcore               115648  6 option,usb_storage,usbserial,ohci_hcd,ehci_hcd
i potem wpisze
rmmod option
to po chwili zamiast urządzenia /dev/ttyUSB0 pojawiają się /dev/ttyUSB0-2 oraz /dev/sdb czyli prawdopodobnie wyjście na kartę SD. Niestety takowej nie mam więc nie sprawdzę co i jak.

Potem wystarczy wklepać
pppd call iplus
Prawdopodobnie to wszystko dzieje się bez ingerencji usb_modeswitch ale głowy nie daje. Jakaś zagadkowa historia z tym modemem...

==[EDIT]==
Dziś rano włożyłem modem, sprawdzałem co się dzieje w logach - 2 razy zrobiło się zamieszanie i sam chyba się przełączył w odpowiedni tryb bez żadnego usuwania modułu. Wystarczyło wbić ostatnie z ww poleceń. Ja tu chyba coraz mniej rozumiem....
Tytuł: Zte Mf636 [ok]
Wiadomość wysłana przez: Rafi X w 2011-08-15, 11:53:27
Na openSUSE 11.3 i 11.4 w Network Manager działa bez problemu, bez kombinacji, po prostu wygrywa, klika się parę razy dalej, ewentualnie coś wpisuje (inny APN). Na 11.4 dodatkowo jest już wymuszanie 2G/3G oraz pokazany zasięg.