Forum Linux.pl

Oprogramowanie => Komunikatory => Wątek zaczęty przez: w 2009-03-19, 21:20:37

Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2009-03-19, 21:20:37
witajcie jesrem totalni zakręcona w komputerach i mam wielki problem. Domowy komputer działa na systemie windows xp a laptop męża na linuxie. Maż wyjechał a ja błagam was powiedzcie mi jaki komunikator musimy zainstalowac by mieć ze soba kontakt?? Czy istneije taki, który zadziała na XP i linuxie??
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2009-03-19, 21:32:48
Możecie komunikować się ze sobą za pomocą Skype'a lub Gadu-gadu - jego linuksowy odpowiednik to Kadu. Oczywiście musicie zainstalować wersje komunikatorów odpowiednie dla systemów operacyjnych które macie na zainstalowane na swoich komputerach. Więcej informacji na: http://www.google.pl/
:-)
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2009-03-19, 21:36:45
i co jak zainstaluje kadu to bedzie działało tak jak gg od razu?? połoczy sie ze mna bez problemu  boja mm gg.
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2009-03-19, 21:40:22
maż chciał zainstalować kadu a pokazał sie komunikat podczas pobierania pyta o uwierzytelnienie boot ??????????
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2009-03-19, 21:41:43
Cytat: Marion
i co jak zainstaluje kadu to bedzie działało tak jak gg od razu?? połoczy sie ze mna bez problemu  boja mm gg.
Prorokiem nie jestem, ale myślę, że po udanej instalacji Kadu i zalogowaniu się do swojego konta nie powinno być problemów z komunikacją, przynajmiej tekstową. Ja sam proponowałbym Skype,a.
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2009-03-19, 21:51:10
przepraszam "uwierzytenienie jako root " co tam wpisać???
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2009-03-19, 21:54:29
Cytat: Marion
przepraszam "uwierzytenienie jako root " co tam wpisać???
Musisz wpisać hasło roota czyli administratora systemu.
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2009-03-19, 21:55:51
a ską je wziąć? gdzie znaleźć?? tego laptopa mąz kupił wczoraj ze sklepu i iii linux:(
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2009-03-19, 21:55:57
A nie lepiej zainstalować sobie Skype?
Ze strony:
http://www.skype.com/intl/pl/
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2009-03-19, 21:58:04
no własnie zeby zainstalowac to musi podać rota:((
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2009-03-19, 21:59:44
Cytat: Marion
a ską je wziąć? gdzie znaleźć?? tego laptopa mąz kupił wczoraj ze sklepu i iii linux:(
Hasło roota zawsze podaje się przy instalacji systemu.
Jeżeli chodzi o hasło w kupionym laptopie, to nie mam pojęcia?
Gdzieś powinno być chyba zapisane w dostarczonej Wam do laptopa dokumentacji.
Trzeba chyba poszukać i poczytać.
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2009-03-19, 22:01:29
no ale nie podali:((
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2009-03-19, 22:02:34
A tak na marginesie, to jaką macie dystrybucję linuksa zainstalowaną na laptopie?
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2009-03-19, 22:03:49
hmm nei wiem mąż jest w angli , i chyba sobie nei przeczyta
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2009-03-19, 22:07:00
A nie ma tam w jego pobliżu jakiegoś linuksowca, który byłby w stanie mu pomóc?
Ja osobiście, to jestem wzrokowcem, i jak czegoś nie widzę to to dla mnie praktycznie nie istnieje :-)
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2009-03-19, 22:08:46
no niestety sa 2 ciemniaki które w szkole uczyły się rosyjskiego a linuxa maja po angielsku i są w szoku. ooo wyczytali że to linux litev1.0.13.e
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2009-03-19, 22:15:01
Cytat: Marion
no niestety sa 2 ciemniaki które w szkole uczyły się rosyjskiego a linuxa maja po angielsku i są w szoku. ooo wyczytali że to linux litev1.0.13.e
Ja też jestem takim ciemniakiem, który w szkole uczył się tylko  rosyjskiego, takie były wtedy czasy i mieliśmy takiego a nie innego "wyzwoliciela".
A o takim linuksie jak podałaś nie słyszałem.
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2009-03-19, 22:18:04
ok , dziekuję za pomoc.
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: Ryszard Banaszak w 2009-03-19, 22:44:53
Witam.
Obrażanie laika w Linuksie to nie za dobra odpowiedź . W Sklepie sprzedającym kompa mają obowiązek podać dane do poprawnej obsługi komputera a jak jest zainstalowany Linuks to również hasło root . Jeżeli system jest w innym języku to musi być możliwość przestawienia systemu na żądany język co jest niemożliwe bez hasła root . Jest jeszcze możliwość samodzielnego przeinstalowania systemu z wersji LIVE jakiejś dystrybucji .
Pozdrawiam Ryszard
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: Bogdan w 2009-03-19, 22:46:27
Cytat: Marion
ok , dziekuję za pomoc.
Nie używam tego, czy nie jest to :
 http://www.linuxhaxor.net/2008/09/15/linpus-linux-lite-review/

Powinno sie dać zainstalować Skypa , pobieżnie system oparty na Fedora Core 8, jeśli jest sieć w komputerze to nie będzie problemów z spolszczeniem systemu i instalcją Skypa.
Poczytaj.
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2009-03-19, 23:32:57
Ja tez kupowałem swoj kompuetr z juz zainstalowanym Linux'em i wtedy domyślnym hasłem było "root" i nazwa uzytkownika "root"
Radziłbym mężowi ściągnac linux'a albo od nowa zainstalować, wtedy można wybrać opcje jęztkowe itp oraz ustalić hasła oraz nazwy użytkownika.
Jeśli mąż ma KDE to również powinien mieć komunikator Kopete, który obsługuje sieć gg. Na razie to powinno wystarczyć do komunikacji "pisemnej", a póżniej niech Pani zainstaluje skype do "głosowej".
Jeśli hasła domyślne nie będą pasowały to według mnie pozostaje nowa instalacja co było by lepsze bo maż moglby skonfigurowac kompa pod siebie.
W zakupionym zestawie powinna byc płytka z Linux'em oraz jakieś sterowniki. Sama instalacja tez nie jest trudna.
Pozdrawiam.
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2009-03-20, 00:20:48
Bardzo wszystkim dziękuję, system jest już po polsku z tym sobie poradził, jednak nadal hasła nie mozna znaleźć w papierach zakupu. spróbujey hasła domyślne a jak nie to... nie wiem, napewno linuxa nie zainstaluje bo ta zabawka nie ma odtwarzacza cdr ani innego to jest Notebook acer aspire one, oj magia dla niego cąłe życia bawił się na windowsie:(
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2009-03-20, 01:12:52
Powiem szczerze, że nie jestem zwolennikiem na siłę uszczęśliwiania użytkowników linuksami, i to jeszcze tak egzotycznymi, których niewiele osób na oczy widziało.
Kończy się to zawsze reinstalką
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: Ryszard Lin w 2009-03-20, 01:19:08
Witam

Niech mąż zaloguje się na linux.pl i dostaniemy trochę informacji o jego systemie:)

I bym zapomniał - niech napisze jakiegoś posta:)

Pozdro
Tytuł: Jak komunikować się z Windows XP ?? pomocy!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2009-03-20, 10:23:11
Cytat: rysban
Witam.
Obrażanie laika w Linuksie to nie za dobra odpowiedź .
Ja nikogo nie chciałem obrażać!
Sam poczułem się obrażony przyrównywaniem osób uczących się w szkole tylko języka rosyjskiego do "ciemniaków".

Poszukałem trochę w necie informacji na temat  tego produktu Acera.
I dotarłem do stron:
http://www.egospodarka.pl/31114,Notebook-Acer-Aspire-One,2,15,1.html
http://www.twoja-firma.pl/wiadomosc/16785953,ultra-mobilny-aspire-one-w-polsce-za-999-zl.html
W/w opisują jego parametry techniczne i system operacyjny .

Natomiast na tej stronie:
http://www.kadu.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=9582
znalazłem informację  jak zainstalować na nim Kadu.
Co prawda wesja systemu operacyjnego różni się od podanej przez Panią,
ale podany sposób powinien chyba zadziałać:
"Wg. Wikipedii http://en.wikipedia.org/wiki/Linpus to jest oparte a Fedorze, to moze zwyczajnie wystarczy zainstalowac paczke dla fedory"

Instalacja Kadu w Fedorze:
http://www.kadu.net/w/Pobierz:Fedora