Forum Linux.pl

System => Instalacja => Wątek zaczęty przez: w 2005-05-27, 02:00:58

Tytuł: Suse Linux 9.2 64bit.
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-27, 02:00:58
jak rozmiescic partycje do instalacji Mandriva? chodzi mi o swap i te inne.
są do tego jakieś schematy?
która do czego sluzy?
Tytuł: Suse Linux 9.2 64bit.
Wiadomość wysłana przez: Maciej Rutecki w 2005-05-27, 09:40:16
2005-05-27 02:00:58 kcmfs napisał:

> jak rozmiescic partycje do instalacji Mandriva? chodzi mi o swap i te inne.
 > są do tego jakieś schematy?
 > która do czego sluzy?

Przeszukaj archiwum tego forum. Pytanie juz bylo (kilkakrotnie).
Tytuł: Suse Linux 9.2 64bit.
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-27, 00:02:42
Mam Athlona64-300+, ale mój Suse Linux 9.2, wersja na DVD(3,1GB) zainstalował mi się 32bitowo. Specjalnie instalowałem jeszcze raz przekopując wszystkie opcje instalacji, ale nie znalazłem żadnego przełącznika 32/64bit. Czytałem że instalator sam wykrywa na jakim sprzecie się instaluje i wybiera opcje 32 lub 64 tylko że mi instaluje 32. Co z tym zrobić??
       Z góry dzięki za wskazówki.
Tytuł: Suse Linux 9.2 64bit.
Wiadomość wysłana przez: Michał Loose w 2005-05-27, 01:17:30
2005-05-27 00:02:42 ww1000 napisał:

> Mam Athlona64-300+, ale mój Suse Linux 9.2, wersja na DVD(3,1GB) zainstalował mi się 32bitowo.
 > Specjalnie instalowałem jeszcze raz przekopując wszystkie opcje instalacji, ale nie znalazłem
 > żadnego przełącznika 32/64bit. Czytałem że instalator sam wykrywa na jakim sprzecie się
 > instaluje i wybiera opcje 32 lub 64 tylko że mi instaluje 32. Co z tym zrobić??
 >        Z góry dzięki za wskazówki.

Wygląda ta to, że masz płytę tylko z wersją na 32 bit., bowiem wersja dla 32  i 64 bit ma pojemność 7,5 GB na dwuwarswowej DVD (zdublowane na 32 i 64 bit)
Tytuł: Suse Linux 9.2 64bit.
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-31, 11:42:13
Na stronie suse były 2 wersje 32 i 64 obie załmowały 3,1 GB i obie były identyczne.
Ściągnąłem oczywiście 64bit. Pozatym gdy przeglądałem zawartość płyty znalazłem 1,4GB rmp'ów 32bitowych (i586) i 1GB 64bitowych( w tym 64bitowe wersje jądra)(x86_64) i trochę (i686).
Tytuł: Suse Linux 9.2 64bit.
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-31, 16:22:34
2005-05-27 00:02:42 ww1000 napisał:

> Mam Athlona64-300+, ale mój Suse Linux 9.2, wersja na DVD(3,1GB) zainstalował mi się 32bitowo.
 > Specjalnie instalowałem jeszcze raz przekopując wszystkie opcje instalacji, ale nie znalazłem
 > żadnego przełącznika 32/64bit. Czytałem że instalator sam wykrywa na jakim sprzecie się
 > instaluje i wybiera opcje 32 lub 64 tylko że mi instaluje 32. Co z tym zrobić??
 >        Z góry dzięki za wskazówki.

Suse odróżnia programy 64-bitowe,wystarczy je uruchomić. Przy własnoręcznym kompilowaniu trzeba używać odpowiedniego kompilatora. Biblioteki są rozdzielone, wszystko powinno grać.

Pozdrawiam
bolid
Tytuł: Suse Linux 9.2 64bit.
Wiadomość wysłana przez: w 2005-06-03, 14:37:31
Pakiety 64bitowe ani steroniki 64bit mi się nie istalują. Wypisuje mi że są dla platformy x86_64.