Forum Linux.pl

Oprogramowanie => Komunikatory => Wątek zaczęty przez: Sławomir Kołodziej w 2008-12-29, 00:26:33

Tytuł: kadu error i puste menu
Wiadomość wysłana przez: Sławomir Kołodziej w 2008-12-29, 00:26:33
Witam

Jestem początkującym użytkownikiem ubuntu 8.10 i po zainstalowaniu kadu pojawił się dość nietypowy problem. Mianowicie instalacja przebiega OK, żadnych errorów nie ma, natomiast kiedy uruchamiam program pojawia się jedno okienko informujące o błędzie za drugim. Co ciekawe okna te są puste. Widoczne jest też okno główne kadu, ale w menu głównym zamiast nazw poleceń są puste pola. No i w końcu wchodząc do któregokolwiek menu (ustawienia, kontakty, historia itd.) również wszystkie pola są puste. Nadmienię też że nie mogę się połączyć z serwerem chociaż numer i hasło wpisałem.

Dodam, że jak uruchamiam open office to w menu głównym również zamiast nazw poleceń są puste pola. W pozostałych programach wszystko działa (przynajmniej w tych, które narazie uruchomiłem).
Co może być przyczyną i czego może mi brakować??

Pozdrawiam serdecznie

PS.: W odpowiedziach proszę o instrukcje jak to zrobic, bo jak wspomniałem jestem początkujący.
Tytuł: kadu error i puste menu
Wiadomość wysłana przez: heniek m. w 2008-12-30, 13:28:27
Witam.
Dawno tu byłem. Natrafiłem na Twoj wątek bo mam podobny problem. Zainstalowałem kubuntu i wszystko było ok do momentu gdy doinstalowalem własnościowe sterowniki nvidia. Wtedy znikły czcionki w programoch korzystających z qt3 - po prostu puste pola, ale ikonki są wyswietlane. Tymczasowe rozwiazanie u mnie to pwrót do sterownika nv ( edycja /etc/X11/xorg.conf).
W mandriva 2009 mam w katalogu domowym odzielnie .qt3 i .qt4 wiec można sie pobawic, da sie tez ustawic kolory okien korzystających z qt3. W ubuntu nie wiem gdzie szukac konfiguracji dla qt3.
Gdybys znalazł rozwiazanie swojego problemu, to podziel sie tutaj.
Pozdrawiam wszystkich.
Tytuł: kadu error i puste menu
Wiadomość wysłana przez: Sławomir Kołodziej w 2009-01-05, 11:07:24
Witam,

Wyjechałem na sylwestra i dopiero dzisiaj odczytałem wiadomość. Bardzo dziękuję i piszę co się stało.
Przeinstalowałem sterownik nvidia na starszą wersję i w pierwszym momencie nic się nie stało, ale po restarcie kompa (czego ubuntu się nie domagał) pojawił się błąd, że z powodu starej wersji nvidia nie mogę uruchomić systemu i system proponuję zmienić sterownik na nowszy. Wybrałem opcję, żeby automatycznie wybrał wersję, która mu odpowiada i zrestartowałem kompa. Po wejściu do systemu i kadu i open office działają bez zarzutu.
Jeszcze raz bardzo dziękuję i życzę Szczęśliwego Roku 2009