Forum Linux.pl

Programowanie => C/C++ => Wątek zaczęty przez: w 2005-05-27, 00:02:42

Tytuł: dalej ucze sie C++ :)
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-27, 00:02:42
Mam Athlona64-300+, ale mój Suse Linux 9.2, wersja na DVD(3,1GB) zainstalował mi się 32bitowo. Specjalnie instalowałem jeszcze raz przekopując wszystkie opcje instalacji, ale nie znalazłem żadnego przełącznika 32/64bit. Czytałem że instalator sam wykrywa na jakim sprzecie się instaluje i wybiera opcje 32 lub 64 tylko że mi instaluje 32. Co z tym zrobić??
       Z góry dzięki za wskazówki.
Tytuł: dalej ucze sie C++ :)
Wiadomość wysłana przez: Michał Loose w 2005-05-27, 01:17:30
2005-05-27 00:02:42 ww1000 napisał:

> Mam Athlona64-300+, ale mój Suse Linux 9.2, wersja na DVD(3,1GB) zainstalował mi się 32bitowo.
 > Specjalnie instalowałem jeszcze raz przekopując wszystkie opcje instalacji, ale nie znalazłem
 > żadnego przełącznika 32/64bit. Czytałem że instalator sam wykrywa na jakim sprzecie się
 > instaluje i wybiera opcje 32 lub 64 tylko że mi instaluje 32. Co z tym zrobić??
 >        Z góry dzięki za wskazówki.

Wygląda ta to, że masz płytę tylko z wersją na 32 bit., bowiem wersja dla 32  i 64 bit ma pojemność 7,5 GB na dwuwarswowej DVD (zdublowane na 32 i 64 bit)
Tytuł: dalej ucze sie C++ :)
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-31, 11:42:13
Na stronie suse były 2 wersje 32 i 64 obie załmowały 3,1 GB i obie były identyczne.
Ściągnąłem oczywiście 64bit. Pozatym gdy przeglądałem zawartość płyty znalazłem 1,4GB rmp\\'ów 32bitowych (i586) i 1GB 64bitowych( w tym 64bitowe wersje jądra)(x86_64) i trochę (i686).
Tytuł: dalej ucze sie C++ :)
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-31, 16:22:34
2005-05-27 00:02:42 ww1000 napisał:

> Mam Athlona64-300+, ale mój Suse Linux 9.2, wersja na DVD(3,1GB) zainstalował mi się 32bitowo.
 > Specjalnie instalowałem jeszcze raz przekopując wszystkie opcje instalacji, ale nie znalazłem
 > żadnego przełącznika 32/64bit. Czytałem że instalator sam wykrywa na jakim sprzecie się
 > instaluje i wybiera opcje 32 lub 64 tylko że mi instaluje 32. Co z tym zrobić??
 >        Z góry dzięki za wskazówki.

Suse odróżnia programy 64-bitowe,wystarczy je uruchomić. Przy własnoręcznym kompilowaniu trzeba używać odpowiedniego kompilatora. Biblioteki są rozdzielone, wszystko powinno grać.

Pozdrawiam
bolid
Tytuł: dalej ucze sie C++ :)
Wiadomość wysłana przez: w 2005-06-03, 14:37:31
Pakiety 64bitowe ani steroniki 64bit mi się nie istalują. Wypisuje mi że są dla platformy x86_64.
Tytuł: dalej ucze sie C++ :)
Wiadomość wysłana przez: Piotr Potera w 2005-05-26, 20:05:08
Witam,
kolejny problemik - przy probie kompilacji ponizszego programu kompilator wyrzuca blad:
"invalid conversion from `const char*' to `char'"

Dlaczego?

*** kod ***

                     int metry;
      float stopy;
      float przelicznik= 0.3;
      char m;
            
      cout << "Podaj dlugosc w metrach: ";
      cin >> metry;
      
      stopy = metry * przelicznik;
      
      cout << "n";
      
      if(metry==1)
         {
         m="metr";
         }
            
         else if(metry==2 or metry==3 or metry==4)
         {
         m="metry";
         }
         
         else
         {
         m="metrow";
         }
               
      cout << stopy << " stop = " << metry << m << "." << "n";
Tytuł: dalej ucze sie C++ :)
Wiadomość wysłana przez: jan karwowski w 2005-05-26, 21:49:56
2005-05-26 20:05:08 arti040 napisał:

>
 > Witam,
 > kolejny problemik - przy probie kompilacji ponizszego programu kompilator wyrzuca blad:
 > "invalid conversion from `const char*' to `char'"
 >
 > Dlaczego?
 >
 > *** kod ***
 >    char m;         
 >    m="metr";
 >    m="metry";
 >    m="metrow";

Typ char przechowuje jeden
i TYLKO jeden znak ascii
(a wlasciwie 8-bitowa liczbe)

Tak wiec nie mozesz przypisac
do niego calego lancucha znakow.

Poczytaj o tablicach.

Mozesz tez zapoznac sie ze switch,
to przydaje sie w podobnych
sytuacjach, zamiast else if.

pozdrawiam



Tytuł: dalej ucze sie C++ :)
Wiadomość wysłana przez: Piotr Potera w 2005-05-26, 22:00:33
2005-05-26 21:49:56 jk33 napisał:

> 2005-05-26 20:05:08 arti040 napisał:
 >
 > >
 >  > Witam,
 >  > kolejny problemik - przy probie kompilacji ponizszego programu kompilator wyrzuca blad:
 >  > "invalid conversion from `const char*' to `char'"
 >  >
 >  > Dlaczego?
 >  >
 >  > *** kod ***
 >  >    char m;         
 >  >    m="metr";
 >  >    m="metry";
 >  >    m="metrow";
 >
 > Typ char przechowuje jeden
 > i TYLKO jeden znak ascii
 > (a wlasciwie 8-bitowa liczbe)
 >
 > Tak wiec nie mozesz przypisac
 > do niego calego lancucha znakow.
 >
 > Poczytaj o tablicach.
 >
 > Mozesz tez zapoznac sie ze switch,
 > to przydaje sie w podobnych
 > sytuacjach, zamiast else if.
 >
 > pozdrawiam
 >
 >


Aha. A nie ma czegos takiego jak zmienna typu "string" czy cos? ;)
Tytuł: dalej ucze sie C++ :)
Wiadomość wysłana przez: Konrad Zapałowicz w 2005-05-27, 01:01:05
> Aha. A nie ma czegos takiego jak zmienna typu "string" czy cos? ;)

Jest - wchodzi w skład biblioteki standardowej. Musisz tylko zainkludowac nagłówek string.h i już możesz używać stringów, np:
string a = "ala";

Jeżeli chcesz używać BCB, to oni mają tam własną klasę AnsiString.
Jak używasz QT to masz QString

A jak się podszkolisz w c++ to sam sobie napiszesz klasę do tekstów - taką jak lubisz :)

Pozdrawiam,
Bergo
Tytuł: dalej ucze sie C++ :)
Wiadomość wysłana przez: Piotr Potera w 2005-05-27, 01:25:02
2005-05-27 01:01:05 bergo napisał:

> > Aha. A nie ma czegos takiego jak zmienna typu "string" czy cos? ;)
 >
 > Jest - wchodzi w skład biblioteki standardowej. Musisz tylko zainkludowac nagłówek string.h i
 > już możesz używać stringów, np:
 > string a = "ala";
 >
 > Jeżeli chcesz używać BCB, to oni mają tam własną klasę AnsiString.
 > Jak używasz QT to masz QString
 >
 > A jak się podszkolisz w c++ to sam sobie napiszesz klasę do tekstów - taką jak lubisz :)
 >
 > Pozdrawiam,
 > Bergo
 >

Aha ;) A co to BCB? QT? Zanim dojde do QT... ;)
Tytuł: dalej ucze sie C++ :)
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-27, 13:02:38
> Aha ;) A co to QT?
 
http://www.haxite.org/index.php3?site=artykul&nx1=artykul_view&id=444