Nowe posty

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - marcin'82

Strony: [1] 2 3 ... 22
1
Tu masz fajne pomysły:
https://www.unix.com/302564602-post3.html?s=5931138e05edac6bc9c5a04612d216ac .

Nie używaj tylko podanej tam opcji --remove-files!

W skrócie - można to wykonać bez tworzenia cudów typu pętla, porównywanie, sr.... ;P

Dane:
tree -a var

var
└── chroot
    ├── ABCD
    ├── ABDC
    ├── ACDB
    ├── BCDA
    ├── DCBA
    ├── nazwa_cos1
    ├── nazwa_cos2
    └── nazwa_cos3

9 directories, 0 files

Polecenie:
find var/chroot/* -maxdepth 1 -type d -not -name 'nazwa_*' -exec tar cvf {}.tar {} \;

Efekt:
find -iname \*.tar
./var/chroot/DCBA.tar
./var/chroot/ABDC.tar
./var/chroot/BCDA.tar
./var/chroot/ACDB.tar
./var/chroot/ABCD.tar

Musisz odpowiednio dopasować warunek wyszukiwania -name LUB -not -name, żeby odfiltrować to czego nie chcesz, a pozostawić to, co ma być spakowane.

2
> Grub loader się nieuaktualnił choć wybrałem odpowiednią (tak mi się wydaje) opcje w trakcie instalacji.

Trzeba by przejrzeć plik /etc/default/grub.

Pokaż wynik:
apt-cache policy

3
Sprawdź wesję działającego serwera, na przykład:
https://www.liquidweb.com/kb/how-to-check-the-version-of-apache/ .

Sprawdź wersję dostępną w repozytorium:
yum info httpd

Sprawdź co obsługuje serwer i czy wymagana jest do tego jakaś konkretna wersja. Jeśli konkretna wersja + zależności nie jest/są wymagane możesz poczynić kroki, żeby zainstalować i zacząć używać wersji z repozytorium. Oczywiście najpierw musisz sprzątnąć bajzel, który prawdopodobnie powstał po ręcznych instalacjach (jaki jest prefiks instalacji, itd.):
which httpd
Gdzie jest zlokalizowany plik httpd.conf.

4
Na początek:
journalctl -q -b -p 3
journalctl -q -b -p 4..4

Czy system jest w pełni zaktualizowany?
sudo su -
pacman -Syyu

Poka ile masz nalepione z AUR:
pacman -Qm

Odnośnie środowiska Xfce4. Mam używam, nic się nie dzieje. Może zgrzyt między wersjami? Wyloguj się, przełącz się na TTY2: Ctrl+Alt+F2, zaloguj się na użytkownika. Spakuj konfigurację xfce4:
tar -cvf xfce4.tar .config/xfce4
Usuń w peezdu, bo masz pewnie namotane jak w Windows 10 po aktualizacji :D
rm -rf .config/xfce4
Usuń cache:
rm -rf .cache/*

Zrestartuj system:
reboot

Zaloguj się do środowiska graficznego i sprawdź czy "weszły" jakiekolwiej ustawienia środowiska graficznego i czy już nie skacze, miga, znika, trąbi, zionie ogniem.

Acha #3
Ramdisk też działa w ten sposób jak to opisałeś, zresztą tak samo jak tutaj:
https://www.linuxbabe.com/command-line/create-ramdisk-linux .

5
Administracja / Odp: W Grubie nie pokazuje ubuntu
« dnia: 2020-09-24, 22:10:34 »
Cytuj
W sumie ciekawy przypadek, jedna droga naprawy poznana, teraz tylko muszę  się nauczyć jak wpisy ręcznie robić do odpowiednich obrazów.

Jeśli os-prober ci nie wykrywa wszystkiego to tylko się cieszyć zamiast przewijać 17 ekranów "Ubuntu za pomocą..." :D

Powinieneś wybrać jeden bootloader EFI, który będzie dla ciebie podstawowym i ustawić go na pierwszym miejscu "boot order" za pomocą komendy efibootmgr.

W tym głównym systemie, w katalogu /etc/grub.d/, w pliku na przykład 40_custom możesz na sztywno wpisać / utworzyć pozycje menu, które prowadzą do bootloaderów innych dystrybucji. Poniżej przykład, trzeba dostosować numery dysków, partycji i ścieżkę do folderu EFI:
menuentry "OpenSUSE Tumbleweed" {
  insmod fat
  set root=(hd0,gpt1)
  chainloader (${root})/EFI/opensuse/grubx64.efi
  boot
}

W plikach /etc/default/grub wszystkich systemów ustawiasz zmienną:
GRUB_DISABLE_OS_PROBER="true"
I stosownie - w zależności od systemu aktualizujesz konfigurację programu rozruchowego:
sudo update-grub
sudo update-grub2
grub-mkconfig /ścieżka/do/pliku/grub.cfg

Jeśli coś pójdzie nie tak  - posłuchaj dla odprężenia :P

6
Za samo załadowanie modułu przy starcie są odpowiedzialne pliki w /etc/modules-load.d/, opcje natomiast ustawiasz w /etc/modprobe.d/. Jeśli były opcje, a nie było modułu to nie miało co palić :D

7
Inne / Odp: Moduł kernela nie ładuje sie na starcie
« dnia: 2020-08-23, 15:09:52 »
Mogę się mylić, ale sprawdź czy dodanie w katalogu /etc/modules-load.d/ pliku dell_smm_hwmon.conf o zawartości jak niżej załatwi sprawę z ładowaniem modułu przy starcie systemu:
dell_smm_hwmon

Plik z opcjami ten, który wcześniej utworzyłeś oczywiście musi zostać.

8
Robert
Cytuj
pojęcia nie mam,kiego grzyba szuka mi w systemie jakiegos uzyszkodnika o nazwie build.
A zwykłego rpm-u,jak nie było, tak nie ma.

Pliki wewnątrz pakietu źródłowego były utworzone z konta o nazwie build. Program rpmbuild ostrzega, że w obecnym systemie takiego użytkownika nie ma. Nie budujemy na koncie root.

Pewnie coś pominę, ale nie wnikam w całą politykę SUSE, itd. Minimalnie do budowania pakietów instalujemy:
zypper in rpm-build rpmdevtools

Tworzymy drzewo katalogów:
rpmdev-setuptree

Rozpakowujemy "instalujemy" pakiet źródłowy:
rpm -ivh /ścieżka/do/pakietu/nazwa.src.rpm

Budujemy pakiet (po przejściu do katalogu ~/rpmbuild/SPECS):
rpmbuild -ba --define "uversion 0.62.0" imagescan.spec

pavbaranov
Jak to jak? Tak samo - łopatą, ogniem i sedem :D
Dodać na końcu sekcji %prep:
%__sed -e 's|-Werror||g' -i %{_builddir}/%{upstream}-%{uversion}/configure.ac

Na początku sekcji %build - przed %configure dodać:
autoreconf -fiv

W sekcji %files w tym miejscu dodać %ghost:
%if "true" == "%{have_sane_dll_d}"
%ghost %{_sysconfdir}/sane.d/dll.d/%{name}
%endif

Zależność budowania jest zbyt ogólnie podana - trzeba kopać i zainstalować takie:
[root@suse ~]# rpm -qa \*boost*-devel --queryformat '%{name}\n'
libboost_headers-devel
libboost_chrono1_71_0-devel
libboost_thread-devel
libboost_headers1_71_0-devel
libboost_test1_71_0-devel
libboost_date_time1_71_0-devel
libboost_iostreams1_71_0-devel
libboost_program_options-devel
libboost_filesystem1_71_0-devel
libboost_test-devel
libboost_thread1_71_0-devel
libboost_system1_71_0-devel
boost-devel
libboost_program_options1_71_0-devel

Sprawdzone na OpenSUSE Tumbleweed 64bit przy użyciu najnowszej wersji pakietu, który podał Paweł Kraszewski:
http://support.epson.net/linux/src/scanner/imagescanv3/opensuse/imagescan-3.62.0-1epson4opensuse15.1.src.rpm .

9
Instalacja / Odp: Fedora na laptopie HP 15-bs152nw brak wifi
« dnia: 2020-02-16, 12:17:18 »
Wstawiłeś prawidłowego repozytoria? Aktualizacja poszła bez problemów?
apt-get dist-upgrade

Możesz jeszcze dodać "backports" do źródeł:
sudo su -
echo "deb http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ bionic-backports main restricted universe multiverse" >> /etc/apt/sources.list

Potem od nowa:
apt-get update && apt-get dist-upgrade


10
Instalacja / Odp: Fedora na laptopie HP 15-bs152nw brak wifi
« dnia: 2020-02-16, 11:35:41 »
Pokaż plik repozytoriów:
cat /etc/apt/sources.list

EDYCJA:
Najpierw zrób porządek z repozytoriami, zaktualizuj, a potem reszta:
sudo su -
cd /etc/apt/
mv sources.list sources.list.backup
cat <<EOF >sources.list
deb http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ bionic main restricted universe multiverse
deb http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ bionic-security main restricted universe multiverse
deb http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ bionic-updates main restricted universe multiverse
EOF

Po wklejeniu tej komendy Enter.

Aktualizacja systemu:
apt-get update && apt-get dist-upgrade

Instalacja reszty:
apt-get install git build-essential dkms

Polecenia kopiuj stąd - żeby uniknąć pomyłki, a w terminalu wklejasz za pomocą Ctrl+Shift+V LUB środkowego przycisku myszy LUB Shitf+Insert.

11
Instalacja / Odp: Fedora na laptopie HP 15-bs152nw brak wifi
« dnia: 2020-02-16, 11:26:36 »
No to nie powinno być najmniejszych problemów. Jeśli jakieś są to ciężko cokolwiek stwierdzić jeśli ich nie pokażesz:
sudo apt-get install git build-essential dkms

12
Instalacja / Odp: Fedora na laptopie HP 15-bs152nw brak wifi
« dnia: 2020-02-16, 10:33:31 »
EDYCJA:

Jakie apt-get? :D

13
Myszka przewodowa? Może przewód jest uszkodzony i / lub środkowy przycisk. Jak masz gdzie sprawdzić to sprawdź w innym komputerze.

14
Co do terminala to nie wiem. Sprawdź czy wkleisz za pomocą skrótu klawiszowego Shift+Insert.

15
Konfiguracja / Odp: Firehol i blokada portu 587
« dnia: 2020-02-01, 16:51:17 »
Zwróć jeszcze uwagę na konfigurację fail2ban, wszystko będzie w plikach i katalogach w katalogu /etc/fail2ban. Fail2ban wstawia swoje łańcuchy do iptables, tyle że nie bardzo wiadomo czy cokolwiek i czy w ogóle uruchamia iptables. Przykładowy poradnik:
https://www.evoluso.com/install-fail2ban-on-debian-7-8/ .

Przejrzyj konfiguracje firehol i fail2ban i sprawdzaj po kolei gdzie można dołożyć port 587.

Strony: [1] 2 3 ... 22