Nowe posty

xx Repozytorium z czcionkami M$ (2)
Wczoraj o 17:58:30
xx Pomoc w wyborze środowiska graficznego (11)
2022-05-23, 22:41:56
xx Usunąłem przez przypadek /bin co zrobić? (2)
2022-05-23, 21:36:24
xx Obrócony obraz lubuntu, xubuntu na lenovo Miix 320 (6)
2022-05-23, 11:56:25
xx Pierwsze kroki w Arch (9)
2022-05-22, 23:39:51
xx DBus (0)
2022-05-22, 12:47:35
xx Przedni panel (1)
2022-05-20, 01:34:35
xx Modem Medion S4222 jak zainstalować aplikację do jego obsługi? (52)
2022-05-18, 10:14:49
xx Strona o testach penetracyjnych, hackingu (33)
2022-05-18, 08:09:16
xx Nadawanie uprawnień przy kopiowaniu themes do katalogu (15)
2022-05-17, 21:18:16

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - joanna

Strony: [1]
1
Przeglądarki internetowe / Odp: Search redirecting
« dnia: 2022-01-08, 10:14:18 »
Wielkie dzięki 1709!!!

Swoją drogą, czemu sama nie pomyślałam o wtyczkach to nie wiem ;-) W każdym razie trop zdaje się był prawidłowy. Sugerowana wpisem na forum Brave zaczęłam od sprawdzenia też taką do tłumaczenia, ImTranslator w moim przypadku i póki co nie ma redirecting. Ciekawe czemu ta wtyczka nagle zaczęła "psuć", mam ją od miesięcy.

2
Przeglądarki internetowe / Odp: Search redirecting
« dnia: 2022-01-07, 13:09:36 »
Jeszcz dodam, iż to redirecting jest tylko na Google. Jak ustawię dowolną inną wyszukiwarkę jako default (bing, duckduck, ecosia itd) to albo nie ma redirecting albo dzieje się w tak szybkim tempie że nie zauważam ;-)

3
Przeglądarki internetowe / Search redirecting
« dnia: 2022-01-07, 12:52:32 »
Witajcie.

Dziś mi się pojawiło w przeglądarce searchredirecting.com. Mianowicie gdy korzystam z "okna adresu" jako wyszukiwarki (mam ustawiony google) to widzę przez sekundę, że to mi idzie przez wspomniany searchredirecting.com. Ostatecznie wyniki pokazuje w google (większość). Zauważyłam to tylko dlatego że najpierw nagle zaczął pokazywać wyniki w bing, mimo że default było cały czas na google. Ale zmieniłam default na bing i potem spowrotem na google i teraz mam wyniki w google (choć co jeszcze dziwniejsze - nie wszystkie, od czasu do czasu coś w bing pokazuje). Ewidentnie coś jest zainstalowane. Nie tylko widzę przez tę sekundę że idzie przez ten redirecting ale także nie ma "podpowiadania przez google" co może szukam.

Nigdy czegoś takiego na linux nie miałam. Znam to tylko z windows-ów. Do tego się wtedy używałam programów do malware. Co mogę zrobić?

Mam Ubuntu 20.4, updatowane. (Próbowałam oczywiście też restartu komputera) Problem mam tylko na default przeglądarce Brave. Nie ma tego na Chrome czy Firefox. Sprawdziłam Brave pod kątem dodatków ale nic się nie pojawiło.

Ewent. zdarzenia które mogły to spowodować, bo nastąpiły akurat tuż przed pojawieniem się problemu to update albo instalacja ProtonVPN. Niezależnie co to wywołało - jak to usunąć??

PS nie wiem czy to jakaś informacja ale ostatnie dwa wyniki w przekierowanym bingu kończyły się z: form=aflb02&pc=aflb Nic nie potrafię wygooglować z tego ale może wam to coś mówi.
PPS Odinstalowanie ProtonVPN nie mogło.

4
Multimedia / Odp: kdenlive nie chce się uruchomić
« dnia: 2021-10-29, 08:38:52 »
Cytuj
I tu jest winowajca. Ktoś Ci bzdury naopowiadał, ale mniejsza o to.

Dla mnie działało ekstra. Mi zawsze chodzi o wszystkie ustawienia (maile w local folder, profile, hasła, historia wyszukiwania itd dla thunderbird i przeglądarek internetowych, także komunikatora i pewnie jeszcze z dwa inne programy, które w tej chwili nie wymienię). Kopiowanie Home zawsze mi zapewniało takie płynne przejście na inny komputer i raczej z tego nie zrezygnuję, ale jeśli masz uwagi do tego kopiowania to proszę podziel się ze mną jak to robić lepiej.

Cytuj
Ukrywa się najprawdopodobniej w ukrytych katalogach właśnie, czyli głównie w ~/.config, ~/.local/share
Najprościej będzie jednak zrobić to co Ci poradziłem. Nowego użytkownika nie musisz zakładać - tam wszystko będzie pracować normalnie.
Nie wiem jakie są te Twoje ustawienia i czego, ale wywalenie całej zawartości ww. katalogów, a następnie restart systemu spowoduje, że Plazma wstanie z domyślnymi ustawieniami w Kubuntu. Kdenlive powinien działać poprawnie.
Jak czegoś z tamtej porady nie rozumiesz - po prostu dopytaj. Pomożemy.
Alternatywnie możesz przeszukać zawartość wszystkich plików konfiguracyjnych (głównie w ww. katalogach) pod kątem nazwy Twojego starego użytkownika i po prostu ręcznie ją zmienić.

Na razie nie mam sił na to. Może w przyszłym tygodniu. Spróbowałam jeszcze tych usunięcia, z tych dwóch katalogów o których piszesz - nie pomogło. Tzn. usunęłam jeden katalog kdenlive który tam znalazłam. Usuwania wszystkiego na razie zostawiam.

Cytuj
Jeśli Twój system wygląda tak, jak opisałaś, to prędzej, czy później będziesz miała inne objawy jego wadliwego działania.

Też tak uważam. Nie będę tu wszystkiego pisać ale widzę też inne, nieistotne kwestie że Kubuntu nie jest idealnie zainstalowane. Już zdecydowałam że po prostu zainstaluję od nowa, ale do tego potrzebuję więcej czasu, natchnienie ;-) i przygotowanie się, może bliżej końca roku się zmobilizuję.

5
Multimedia / Odp: kdenlive nie chce się uruchomić
« dnia: 2021-10-28, 15:14:23 »
Cytuj
Natomiast komunikat w terminalu wskazuje że gdzieś jest napisana ścieżka do profili, która była aktualna na moim poprzednim komputerze. Na obecnym zmieniłam nazwę użytkownika sobie i tu jest problem, w złym miejscu szuka profili. Gdzie jest plik ze ścieżką by mu zmienić??

Czegoś tu nie kumam. Jakim cudem nowo zainstalowany  program wie co było na innej maszynie ??
Też fakt. Jak Ty zainstalowałaś ten system? To jest dysk ze starego komputera?
Spróbuj tego, co podrzuciłem w linku.

To co podałeś w linku przerasta moje umiejętności. Ostatnim razem jak próbowałam coś co czułam że mnie przerasta - rozwaliłam sobie ubuntu i musiałam na nowo instalować, więc, dziękuję za link, ale zrezygnuję z tej opcji.

System instalowałam normalnie :-) ale dawno temu ktoś kto mnie przekonał do rezygnacji z Windows na rzecz Linuxa powiedział, że przy nowej instalacji po prostu kopiować wszystkie pliki z Home to będę mieć wszelkie ustawienia i preferencje z poprzedniej wersji. Także, mimo iż dysk był formatowany przed instalacją, to po instalacji kopiowałam sobie Home z poprzedniego komputera. Myślałam że skasowanie wszystkiego z Home (jak mackeire zasugerował) pomoże, ale gdzieś coś jeszcze mi się ukrywa ;-)

Dziękuję wam za próbę pomocy, ale zdaje się że mam coś na tyle pokręconego, że jak wspomniałam sama tego nie rozkręcę (nawet z waszą zdalną pomocą). Kdenlive na szczęście nie używam codziennie. Raz w tygodniu odpalę sobie stary komputer, tam kdenlive działa normalnie.

Jeszcze raz dzięki.

6
Multimedia / Odp: kdenlive nie chce się uruchomić
« dnia: 2021-10-28, 13:45:03 »
A pobierz wersje appimage https://www.videohelp.com/software/Kdenlive
i po nadaniu mu praw wykonywalności, uruchom go.

wersję application już próbowałam - instalując z Software Center i tak samo było

7
Multimedia / Odp: kdenlive nie chce się uruchomić
« dnia: 2021-10-28, 13:23:34 »
Wywal wszystko związane z kdenlive z ukrytych katalogów w /home , nie ma potrzeby reinstalacji programu

Pousuwałam chyba wszystko (co znalazłam) ale wciąż jest ten błąd. Skopiuję też niższe linie problemu z terminala, bo może w mojej ignorancji źle interpretuję problem.

---
~$ kdenlive
org.kde.multimedia.kdenlive: //// WARNING: default profile not found:  "/home/stara-nazwa-uzytkownika/.local/share/kdenlive/profiles/customprofile0" . Returning random profile instead.
org.kde.multimedia.kdenlive: //// WARNING: default profile not found:  "/home/stara-nazwa-uzytkownika/.local/share/kdenlive/profiles/customprofile0" . Returning random profile instead.
org.kde.multimedia.kdenlive: //// WARNING: default profile not found:  "/home/stara-nazwa-uzytkownika/.local/share/kdenlive/profiles/customprofile0" . Returning random profile instead.
qt.qpa.xcb: QXcbConnection: XCB error: 3 (BadWindow), sequence: 742, resource id: 41943213, major code: 40 (TranslateCoords), minor code: 0
KCrash: crashing... crashRecursionCounter = 2
KCrash: Application Name = kdenlive path = /usr/bin pid = 3591
KCrash: Arguments: /usr/bin/kdenlive

KCrash: Attempting to start /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libexec/drkonqi from kdeinit
sock_file=/run/user/1000/kdeinit5__0

[1]+  Stopped                 kdenlive

8
Multimedia / Odp: kdenlive nie chce się uruchomić
« dnia: 2021-10-28, 12:18:52 »
No to wklej tam ręcznie jakiś profil i zobaczymy
u mnie są tutaj  :
/home/nazwa_użyszkodnika/.local/share/kdenlive/profiles/customprofile0

description=752x488 25.00fps
frame_rate_num=25
frame_rate_den=1
width=752
height=488
progressive=1
sample_aspect_num=1
sample_aspect_den=1
display_aspect_num=752
display_aspect_den=488
colorspace=709

Spróbuj jeszcze skasować   /.config/kdenliverc

W podanej przez ciebie ścieżce [/home/nazwa_użyszkodnika/.local/share/kdenlive/profiles] mam profile już. Jak widać nie działają.

Nie mam za to katalogu /.config/kdenliverc [nie mam więc do kasować]

Natomiast komunikat w terminalu wskazuje że gdzieś jest napisana ścieżka do profili, która była aktualna na moim poprzednim komputerze. Na obecnym zmieniłam nazwę użytkownika sobie i tu jest problem, w złym miejscu szuka profili. Gdzie jest plik ze ścieżką by mu zmienić??

--- komunikat z terminala ---
~$ kdenlive
org.kde.multimedia.kdenlive: //// WARNING: default profile not found:  "/home/stara_nazwa_uzytkownika/.local/share/kdenlive/profiles/customprofile0" . Returning random profile instead.
---

Oczywiście, jeśli się nie da podmienić ścieżki, mogę pousuwać pliki i zainstalować ponownie kdenlive, ale które usunąć, by skasować mu tę ścieżkę do starego użytkownika??

9
Multimedia / kdenlive nie chce się uruchomić
« dnia: 2021-10-28, 11:04:19 »
Hej.
Na nowo zainstalowanym Ubuntu (Kubuntu) mam problem z Kdenlive. Po raz pierwszy właśnie miałam uruchomić i mam komunikat: "The default profile of Kdenlive is not set or invalid, press OK to set it to a correct value" ale jaki profil (ustawienia) bym nie wybrała w oknie pop-up to wyrzuca błąd i nie chce się uruchomić. Jak wybieram "Anuluj" (bez podawania profilu) to mam komunikat "The given profie is invalid. We default to the profile "dv_pal"....." ale programu nadal nie mogę uruchomić.

W katalogu gdzie chyba powinny być jakieś pliki profilu (/.kde/share/apps/kdenlive/profiles/) mam pusto.

Nie potrafię znaleźć co to za problem ani jak to próbować rozwiązać. Reinstalacja nie pomaga.

10
Z pobieżnych poszukiwań wygląda na to, że wrąbało pakiet plasma-nm. Zainstaluj, ale sprawdziłbym jeszcze czy system jest w pełni zaktualizowany:

Powodzenie zależy od tego ile PPA jest nalepione w systemie i czy był w miarę na bieżąco aktualizowany.

Wielkie dzięki marcin'82!!! (mackeire, robson75 i 1709 też) Pomogło! [podejrzewałam że chodzi o jakiś jeden pakiet, ale nie potrafiłam znaleźć jaki]

PS System jest aktualizowany, i akurt "świeżutki" bo zmieniałam kilka dni temu komputer i robiłam nową instalację.

11
Jak w temacie, zniknęła mi ikona (w System Tray). Zniknęła mi też opcja Connetions (w polskiej wersji to pewnie Połączenia - od lat używam angielskich dystrybucji więc już nie pamiętam) w System Settings. W ustawieniach Network mam więc tylko opcje Settings i Bluetooth. Co ważne Internet mam. [Jeśli coś jeszcze zniknęło - to w tej chwili nie jestem tego świadoma]

Co się mogło stać? Podejrzewam że odinstalowując zbędne packages przez pomyłkę coś niechcący usunąłam. Absurdalne mi się wydaje, ale to jedyne mi co do głowy przychodzi. A tak się składa, że właśnie po ponownym uruchomieniu komputera po tych "czystkach" zniknęły mi te ustawienia.

Mam Ubuntu (Kubuntu) 20.04.

Oczywiście próbowałam znaleźć rozwiązanie. Ale to co odważyłam się spróbować nie pomogło.

PS Linuxa używam od kilkunastu lat, ale de facto jestem tylko użytknownikiem (nie programistą). Jeśli miałam z czymś problem lub czegoś potrzebowałam dodatkowego zawsze prędzej czy później znajdywałam informację w Internecie. Z góry więc przepraszam jeśli będzie wychodzić ze mnie ignorancja ;-)

Strony: [1]