Forum Linux.pl

Dystrybucje Linuksa => Mandriva => Wątek zaczęty przez: Mariusz Nagoda w 2005-10-03, 07:09:43

Tytuł: zmiana rozdzielczosci
Wiadomość wysłana przez: Mariusz Nagoda w 2005-10-03, 07:09:43
Mam taki problem, że od pewnego czasu podzieliła mi się sieć lokalna, i są dwa routery (chyba jednakowe). Ustawione są tak ze nie powinno się nic gruźć tzn. inne grupy robocze i inne maski podsieci. Na windowsie wszystko dziala pieknie a na mandrake 10.1 już nie. Dokładnie problem w tym że komp widzi siec i jest internet ale przeglądanie stron www za pomocą konquerora, mozilli, firefoxa, i innych standardowych przeglądarek to koszmar. Stronka otwiera się ze 2 min i w polowie sie otwiera. Prawidłowo działa jedynie opera (i tylko w wersji7.23) oraz links i lynx (urpm działa dobrze kadu też). Zaznaczam że troszke już siedze na tym systenie i go znam (5 lat). Takie same objawy są na innych dystrybucjach. Nie mogę sobie w zaden sposób z tym poradzić jeśli ktoś ma pomysł jak sprawić by kochany konqueror dzialal jak należy to proszę o pomoc
Tytuł: zmiana rozdzielczosci
Wiadomość wysłana przez: xis w 2005-10-03, 10:30:05
Hmm.. może masz (albo właśnie nie masz) ustawiony proxy serwer?
Porównaj konfiguracje Opery i Konquerora pod kątem proxy. Druga rzecz to to, że Opera potrafi bardzo dobrze radzić sobie z pamięcia podręczną (cache) i to może dawać mylące wnioski. Wejdź na nieodwiedzaną dotychczas stronę z obu przeglądarek.
Możesz też sprawdzić ustawienia DNS, może zmiana ich kolejności przyspieszy otwieranie stron.
Ale skoro piszesz, że kadu i urpmi działają OK to obstawiałbym proxy.
Tytuł: zmiana rozdzielczosci
Wiadomość wysłana przez: Mariusz Nagoda w 2005-10-03, 16:46:20
Zapomniałem wcześniej dodać iż nie mam dynamicznie przydzielanego ip tylko ręcznie (wymóg ustawien routera) a z proxy juz wczesniej probowalem i też nic nie pomogło. Więc problem czyba w czyms innym :( .
Tytuł: zmiana rozdzielczosci
Wiadomość wysłana przez: snupik w 2005-10-04, 00:32:00
2005-10-03 16:46:20 nagodamariusz napisał:

> Zapomniałem wcześniej dodać iż nie mam dynamicznie przydzielanego ip tylko ręcznie (wymóg
 > ustawien routera) a z proxy juz wczesniej probowalem i też nic nie pomogło. Więc problem czyba
 > w czyms innym :( .  
Tytuł: zmiana rozdzielczosci
Wiadomość wysłana przez: snupik w 2005-10-04, 00:35:39
links elinks itp nie ściągają grafiki, więc chodzą szybko, opera ma wbudowany cache wiec też chodzi szybko,
gg irc itp nie wymaga jpołączenia o wygórowanej jakości.
Puść mtr-a na np. www.wp.pl , zobacz czy nie masz gdzieś packet loss\\'ow. A jak wygląda sprawa ftp ? Osiągasz sensowne transfery czy raczej kuleje?

Pozdro :)
Tytuł: zmiana rozdzielczosci
Wiadomość wysłana przez: Mariusz Nagoda w 2005-10-04, 01:19:35
Nie mam zadnych utraconych pakietów. Operą z ftp sciągam z predkoscią 230 kb a konquerorem juz nie moge wejsc. Równiez strony na które wchodze po taz pierwszy, grafika,  animacje flashowe tez zciągają się z taką predkoscią (jeśli tyle daje serwer). Nawet kget z taką ciągnie. Wiem ze to dziwne ale tak niestety jest. Prosze o inne wyjesnienie. Może to wina ustawien routera tzn cos jest nie włączone albo co? Choć na routerze tez linux śmiga to powinno wszystko grac (router sprzetowy).
Tytuł: zmiana rozdzielczosci
Wiadomość wysłana przez: w 2005-10-02, 23:11:02
witam, mam KDE, zainstalowalem sterowniki NVIDII ale jak moge zmienic rozdzielczosc ekranu ??
Tytuł: zmiana rozdzielczosci
Wiadomość wysłana przez: Lorenzo w 2005-10-02, 23:18:18
2005-10-02 23:11:02 spony napisał:

> witam, mam KDE, zainstalowalem sterowniki NVIDII ale jak moge zmienic rozdzielczosc ekranu ??

Witam.
Jezeli masz monitor i karte dobrze skonfigurowane, to mozesz tryby wybierac za pomocą narzędzia kde "zmiana i obrót ekranu" - czy cuś takiego - polecenie "krandrtray".
Inne sposoby - grzebanie w XF86Config (Xorg.conf) ;-)

Pozdrawiam
Dominik
Tytuł: zmiana rozdzielczosci
Wiadomość wysłana przez: Lorenzo w 2005-10-02, 23:20:34
Mozna jeszcze dzięki kombinacji klawiszy Ctrl Alt + lub Ctrl Alt -, ale wówczas pozostaje niezmieniony rozmiar biurka.