Forum Linux.pl

Oprogramowanie => Komunikatory => Wątek zaczęty przez: gariz w 2005-09-03, 17:01:28

Tytuł: Dziwne problemy z Kadu
Wiadomość wysłana przez: gariz w 2005-09-03, 17:01:28
mam maly problem: moja nagrywarka padla!!!! uzywam dystrybucji o nazwie pclinuxos - jej dystrybucja jest w formie jednego obrazu ISO. chcialbym zainstalowac system z obrazu znajdujacego sie na dysku twardym pomijajac tym samym element przegrania obrazu na cd.... w MDK jest narzedzie na stronce www do stworzenia pliku startujacego instalacje wlasnie z twardziela jednak pclinux ma inne sciezki docelowe dlatego proba jego instalacji w ten sposob nie wychodzi :(!!! gdyby ktos znal jakis spsob na wykoanie takiej instalacji bez cd lub zna te sciezki.... prosilbym o pomoc!!!!

z drugiej strony dobrze byloby rozwiazac ten problem dla innych uzytkownikow ktorzy lubia poeksperymentowac z roznymi systemami - nie potrzebne byloby w takim ukladzie nagrywanie plyt cd....

mam na tyle szybki interenet ze moglbym sie nawet pokusic o instalacje on-line gdyby to cos uproscilo....
Tytuł: Dziwne problemy z Kadu
Wiadomość wysłana przez: filet w 2005-09-03, 12:42:59
No wiec tak: eby zrozumiec moj prooblem trzeba zobazyc jak wyglada moj pulpit. na gorze mam pasek: Alikacje,Operacje, Linki do programow, ddata, itd. Na dole jest wyswietlanie pulpitu, linki do programow, otwarte [rpgramy i panel robocze. pomiedzy tymi dwoma ppsakami mam miejsce na okna aplikacji, pulpit, itdd. Uzywam Auroxa 10.1 i GNOME. KAdu instalowalem razem z systemem. Nie pamietam wersji KAdu, ale wiem ze jest nowsza 0.4.1. Czasami, gdy wlaczam Kadu nika albo dolny albo gorny pasek. Aby fgo przywrocic musze kliknac ten drugi (znika dolny - klikamn gorny i vice versa) . Czy nowsza wersja Kadu powinna usunac ten blad? Jesli tak, jak updateowac Kadu? Jesli nie to co mam zrobic?
Z gory dzieki.

--
Filet
Tytuł: Dziwne problemy z Kadu
Wiadomość wysłana przez: chmooreck w 2005-09-03, 13:12:47
zgaduje: moze systray'a masz i na gorze i na dole ? moze dlatego ci sie krzaczy ?
Tytuł: Dziwne problemy z Kadu
Wiadomość wysłana przez: filet w 2005-09-03, 13:59:36
2005-09-03 13:12:47 chmooreck napisał:

> zgaduje: moze systray'a masz i na gorze i na dole ? moze dlatego ci sie krzaczy ?

Mozliwe. Systray to te paski, tak? A jak zrobic zeby zachowa po dwu syroach ekranu systraya i wykluczyc bledy?
Tytuł: Dziwne problemy z Kadu
Wiadomość wysłana przez: chmooreck w 2005-09-03, 14:04:30
2005-09-03 13:59:36 filet napisał:

> 2005-09-03 13:12:47 chmooreck napisał:
 >
 > > zgaduje: moze systray'a masz i na gorze i na dole ? moze dlatego ci sie krzaczy ?
 >
 > Mozliwe. Systray to te paski, tak? A jak zrobic zeby zachowa po dwu syroach ekranu systraya i
 > wykluczyc bledy?
 >

nie.. sytray to nie te paski..
systray to miejsce gdzie sie wyswietlaja ikonki uruchomionych programow np. ikonka statusu kadu (w skrocie) - byc moze sobie dodales na obu panelach (tych paskach)
poklikaj troche po tych panelach i sprawdz ;-)

osobiscie nie uzywam gnome'a, wiec nie sprawdze, czy to moze byc to...
Tytuł: Dziwne problemy z Kadu
Wiadomość wysłana przez: filet w 2005-09-05, 20:30:12
2005-09-03 14:04:30 chmooreck napisał:


 > nie.. sytray to nie te paski..
 > systray to miejsce gdzie sie wyswietlaja ikonki uruchomionych programow np. ikonka statusu kadu
 > (w skrocie) - byc moze sobie dodales na obu panelach (tych paskach)
 > poklikaj troche po tych panelach i sprawdz ;-)
 >
 > osobiscie nie uzywam gnome'a, wiec nie sprawdze, czy to moze byc to...

Dokladniej to jest panel GNOME 2.8.1  opisem:
Program ten jest odpowiedzialny za uruchamianie innych aplikacji, zagnieżdżanie w sobie małych apletów.