Forum Linux.pl

System => Konfiguracja => Wątek zaczęty przez: slavek0408 w 2007-11-26, 17:59:53

Tytuł: Problem z Grami !!! Pomóżcie Ubuntu 7.10
Wiadomość wysłana przez: slavek0408 w 2007-11-26, 17:59:53
Mam Problem z grami które działają w trybie ' Full screen ' np. Warsow .
Gdy włączam grę przez chwile działa dobrze lecz po ok 2 sek. gra wyłącza się ( nie działa mysz , ucina obraz , tak jak na obrazku poniżej , obraz normalnie jest przynajmniej 2 razy większy).(http://fotozrzut.pl/zdjecia/e7daa5775c.png) (http://fotozrzut.pl/)


Identycznie dzieje się gdy ruszę myszą lub nacisnę klawisz na klawiaturze. Co może być tego przyczyną ?? Mam zainstalowane sterowniki , posiadam Ubuntu7.10 oraz RADEONA X800 GTO ( Compiz fusion chodzi bez problemu ) Proszę o Pomoc !
Tytuł: Problem z Grami !!! Pomóżcie Ubuntu 7.10
Wiadomość wysłana przez: norbert_ramzes w 2007-11-26, 18:11:24
Pokaż zawartość pliku /var/log/Xorg.0.log i /etc/X11/xorg.conf oraz ostatnie powiedzmy 20 linijek tego co pokaże dmesg
Tytuł: Problem z Grami !!! Pomóżcie Ubuntu 7.10
Wiadomość wysłana przez: w 2007-11-26, 22:01:04
wygląda to jak wysypywanie się gry tuż po starcie (przez co tracisz kontrolę nad klawiaturą i myszą). uruchom grę z konsoli w ten sposób:

warsow > ~/Desktop/plik

a gdy się zawiesi, to wciśnij kombinację Ctrl + (lewy)Alt + Backspace. Gdy się ponownie zalogujesz, to na pulpicie pojawi się plik o nazwie 'plik', który najprawdopodobniej będzie zawierał jakieś informacje o błędzie. Wrzuć tu jego zawartość.
Tytuł: Problem z Grami !!! Pomóżcie Ubuntu 7.10
Wiadomość wysłana przez: slavek0408 w 2007-11-27, 14:58:59
Oto Dwa pliki :
Xorg.0.log : Xorg.0.log (http://www1.zippyshare.com/v/82885994/file.html)
oraz, Xorg.conf :xorg.conf (http://www1.zippyshare.com/v/55901159/file.html)
Tytuł: Problem z Grami !!! Pomóżcie Ubuntu 7.10
Wiadomość wysłana przez: norbert_ramzes w 2007-11-27, 15:46:07
Jaką masz kartę? Bo widzę że masz:

   Driver      "ati"

Czyli otwarty sterownik który nie wszystkie karty obsługuje z 3D.
Tytuł: Problem z Grami !!! Pomóżcie Ubuntu 7.10
Wiadomość wysłana przez: slavek0408 w 2007-11-27, 16:56:18
Ati Radeon X800 Gto
Tytuł: Problem z Grami !!! Pomóżcie Ubuntu 7.10
Wiadomość wysłana przez: norbert_ramzes w 2007-11-27, 17:14:33
wget -c https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/linux/ati-driver-installer-7-11-x86.x86_64.run

Zainstaluj na wyłączonym iXsie (na konsoli) a potem zmień:

Driver        "ati"

na:

Driver        "fglrx"

Po tym:

rmmod radeon
rmmod drm
startx albo gdm

Zainstalowałem wczoraj ten sterownik i co prawda czasami są problemy typu białe paski koło kursora albo zmienia mi się jasność obrazu (starszy driver tego nie miał) ale za to nexuiz wyciąga o wiele więcej FPS :)
Tytuł: Problem z Grami !!! Pomóżcie Ubuntu 7.10
Wiadomość wysłana przez: slavek0408 w 2007-11-27, 17:39:11
Nie mogę edytować pliku xorg.conf , jak to zrobić nie pozwala mi zapisać zmian !!??
Tytuł: Problem z Grami !!! Pomóżcie Ubuntu 7.10
Wiadomość wysłana przez: norbert_ramzes w 2007-11-27, 17:47:30
Trzeba mieć prawa roota!

Żeby sprawdzić jakie są uprawnienia tego pliku to zrób:

ls -l /etc/X11/xorg.conf
Tytuł: Problem z Grami !!! Pomóżcie Ubuntu 7.10
Wiadomość wysłana przez: slavek0408 w 2007-11-29, 14:37:04
Teraz wyskakuje mi komunikat że brak sterownika Open GL i nie działa compiz Fuzion
Tytuł: Problem z Grami !!! Pomóżcie Ubuntu 7.10
Wiadomość wysłana przez: slavek0408 w 2007-11-29, 14:38:42
co z tym zrobić ?? Gry już nawet się nie uruchamiają :(
Tytuł: Problem z Grami !!! Pomóżcie Ubuntu 7.10
Wiadomość wysłana przez: norbert_ramzes w 2007-11-29, 15:50:28
Section "Module"
    Load           "i2c"
    Load           "bitmap"
    Load           "ddc"
    Load           "extmod"
    Load           "freetype"
    Load           "glx"
    Load           "int10"
    Load           "vbe"
EndSection
Tytuł: Problem z Grami !!! Pomóżcie Ubuntu 7.10
Wiadomość wysłana przez: slavek0408 w 2007-11-29, 18:27:47
Jutro jeszcze raz spróbuję , jak się powiedzie to będę szczęśliwy :) !!
Tytuł: Problem z Grami !!! Pomóżcie Ubuntu 7.10
Wiadomość wysłana przez: slavek0408 w 2007-11-29, 18:58:45
Cytat: norbert_ramzes
Section "Module"
    Load           "i2c"
    Load           "bitmap"
    Load           "ddc"
    Load           "extmod"
    Load           "freetype"
    Load           "glx"
    Load           "int10"
    Load           "vbe"
EndSection
Mam jeszcze jedno pytanie , nie mogę tego zlokalizować nie mam tego w dwóch tych logach. Wyskakuje mi takie coś :

You're Open GL installation doesn't  support direct rendering. If you have an NVIDIA or an ATI card you'11 probably need to install the propritary driver.

Jak wcześniej wsomniałem nie działa Compiz Fuzion  :)
Tytuł: Problem z Grami !!! Pomóżcie Ubuntu 7.10
Wiadomość wysłana przez: norbert_ramzes w 2007-11-29, 19:54:31
slavek0408, to musi być w /etc/X11/xorg.conf

Jeśli używasz radeona to musisz jeszcze dodać:

Load           "dri"
Tytuł: Problem z Grami !!! Pomóżcie Ubuntu 7.10
Wiadomość wysłana przez: slavek0408 w 2007-11-30, 10:02:35
A mógłby mi ktoś napisać dokładnie jak to zmienić ??
Albo powyższego configa edytować ??

Section "Module"
    Load           "i2c"
    Load           "bitmap"
    Load           "ddc"
    Load           "extmod"
    Load           "freetype"
    Load           "glx"
    Load           "int10"
    Load           "vbe"
EndSection
 

bo ja nie mogę tego znaleźć :(
Tytuł: Problem z Grami !!! Pomóżcie Ubuntu 7.10
Wiadomość wysłana przez: norbert_ramzes w 2007-11-30, 12:22:58
Otwórz dowolny edytor tekstowy np:

gedit /etc/X11/xorg.conf

kedit /etc/X11/xorg.conf

nano /etc/X11/xorg.conf

Ale wcześniej zaloguj się jako root za pomocą polecenia su.
Tytuł: Problem z Grami !!! Pomóżcie Ubuntu 7.10
Wiadomość wysłana przez: w 2007-12-01, 00:55:33
w ubuntu nie zalogujesz się jako root za pomocą polecenia su - jest to zablokowane
wpisz te polecenia wstawiając przed nimi sudo, np:
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
Tytuł: Problem z Grami !!! Pomóżcie Ubuntu 7.10
Wiadomość wysłana przez: slavek0408 w 2007-12-02, 14:19:38
wiem jak to edytować !!! U MNIE W CONFIGU NIE MA TEGO :

Section "Module"
    Load           "i2c"
    Load           "bitmap"
    Load           "ddc"
    Load           "extmod"
    Load           "freetype"
    Load           "glx"
    Load           "int10"
    Load           "vbe"
EndSection


NIE MA U MNIE CZEGOŚ TAKIEGO !!!!!!!!
Tytuł: Problem z Grami !!! Pomóżcie Ubuntu 7.10
Wiadomość wysłana przez: norbert_ramzes w 2007-12-02, 14:36:41
To dodaj np. na samym początku.