Forum Linux.pl

System => X Serwer => Wątek zaczęty przez: nixxon w 2006-07-15, 10:53:10

Tytuł: xine wariuje na wyjsciach video
Wiadomość wysłana przez: nixxon w 2006-07-15, 10:53:10
Witam
zaczalem niedawno swoja przygode z linuchem i juz mam maly problem. linux chodzi na lapku wiec zalezy mi aby procesor chodzil na 800Mhz zamiast 1600Mhz wiec zainstalowalem sobie program cpuspeedy w /usr/local i tu jest problem: moge go uruchomic tylko jako root, i moje pytanie: jak zrobic zeby program startowal automatycznie ze systemem ??? teraz uruchamiam go recznie z konsoli co jest uciazliwe...
dzieki
Tytuł: xine wariuje na wyjsciach video
Wiadomość wysłana przez: polluted w 2006-07-15, 11:10:24
Aby uruchamiac program zwyklym uzytkownikiem z prawami root (a zapewne program ten takowych wymaga) naleze nalozyc na niego z konto root bitsuid poleceniem
chmod +s /sciezka_do_pliku

choc lepszym rozwiazaniem jest zastosowanie programu sudo, oraz upewnic sie czy sciezka do programu jest w zmiennej systemowej PATH zwyklego uzytkownika. Co do automatycznego uruchamiania to mozna to zrobic na kilka soposobow. Albo dodac do crona, ustawic przy autostarcie srodowiska graficznego(jezeli uzywasz jakiegos w ogole) albo dodac ten program do jakied runlevela aby uruchamial sie razem z systemem. Co do ostatniego sposobu musisz podac Twoja dystrybucje bo w wiekszosc systemow linux ma roznie usytuowane pliki inicjujace.
Tytuł: xine wariuje na wyjsciach video
Wiadomość wysłana przez: nixxon w 2006-07-15, 11:48:49
2006-07-15 11:10:24 polluted napisał:

> Aby uruchamiac program zwyklym uzytkownikiem z prawami root (a zapewne program ten takowych
 > wymaga) naleze nalozyc na niego z konto root bitsuid poleceniem
 > chmod +s /sciezka_do_pliku
 >
 > choc lepszym rozwiazaniem jest zastosowanie programu sudo, oraz upewnic sie czy sciezka do
 > programu jest w zmiennej systemowej PATH zwyklego uzytkownika. Co do automatycznego
 > uruchamiania to mozna to zrobic na kilka soposobow. Albo dodac do crona, ustawic przy
 > autostarcie srodowiska graficznego(jezeli uzywasz jakiegos w ogole) albo dodac ten program do
 > jakied runlevela aby uruchamial sie razem z systemem. Co do ostatniego sposobu musisz podac
 > Twoja dystrybucje bo w wiekszosc systemow linux ma roznie usytuowane pliki inicjujace.


uzywam mandrivy 2006, srodowisko graficzne to gnom, i fajnie by bylo gdybys podal mi jak konkretnie zrobic zeby np program uruchamial sie z jakims runlevelem, bo to rozwiazanie wydaje mi sie chyba najodpowiedniejsze
dzieki
Tytuł: xine wariuje na wyjsciach video
Wiadomość wysłana przez: polluted w 2006-07-15, 12:22:25
Na tej stronie powinienes znalezc odpowiedz http://gorzow-wlkp.pl/linux/autostart.php Wydaje mi sie ze powinienes utworzyc odpowiedni plik w katalogu /etc/rc.d/init.d/  nadac mu atrybut wykonywalnosci (chmod +x) a nastepnie zrobic symlinka do odpowiedniego runlevelu (opis na stronie) Sam nie uzywam ani mandrivy ani inita wiec nie jestem w 100% pewien ze przedstawilem to poprawnie ale wydaje mi sie ze takie rowiazanie powinno dzialac. Pozdrawiam polluted
Tytuł: xine wariuje na wyjsciach video
Wiadomość wysłana przez: mayer_king w 2006-07-14, 22:12:12
Mam Gentoo 2006.0, Xorg 7.1, kernel 2.6.16.r9, grafika VIA Unichrome (laptop Fujistsu Amilo Pro V2030), Xine-lib 1.1.2 20060328

Zainstalowalem sterowniki do karty, DRI, xvmc
Xorg wykrywa i uruchamia xvmc.
Przy wybraniu wyjscia video xvmc wszystko dzialalo do czasu
Dzis juz byl tylko czarny obraz a xine wywalal, iz nie moze znalezc portu YV12
Co dziwne xine-check wyraznie pisze, iz moja karta ma YV12.
Przelaczylm wyjscie na opengl i dziala ale w porownaniu do xvmc troche gubi klatki.
Zglupialem, nie mam pojecia gdzie lezy blad i jak uruchomic Xine na xvmc...