Forum Linux.pl

Oprogramowanie => Inne => Wątek zaczęty przez: peter4 w 2005-07-25, 16:01:28

Tytuł: Gnokii..
Wiadomość wysłana przez: peter4 w 2005-07-25, 16:01:28
Mam taki problem - kiedy skompiluje jakiś program z flagą USE=\\"nls\\" (native language support) to wprawdzie komunikaty dostaje później po polsku, ale zamiast polskich znaków wyskakują takie dziwne krzaczki:] Wie może ktoś co można z tym zrobić? Z góry wielkie dzięki.
Tytuł: Gnokii..
Wiadomość wysłana przez: chmooreck w 2005-07-25, 16:12:51
zmienic fonty na polskie...
Tytuł: Gnokii..
Wiadomość wysłana przez: greg000 w 2005-07-25, 16:18:20
Zajrzyj tez na forum o gentoo pewnie bylo cos opisywane :)
Tytuł: Gnokii..
Wiadomość wysłana przez: peter4 w 2005-07-25, 16:23:00
Sorki, zapomniałem dodać, że chodzi o tryb tekstowy, a tam nie ma specjalnie jak zmienić czcionki:]
Tytuł: Gnokii..
Wiadomość wysłana przez: Xax79 w 2005-07-25, 17:09:39
2005-07-25 16:23:00 peter4 napisał:

> Sorki, zapomniałem dodać, że chodzi o tryb tekstowy, a tam nie ma specjalnie jak zmienić
 > czcionki:]

Mylisz sie, jest co zmieniac:

Zatroszcz sie o taki dwa wpisy:
KEYMAP=\\"pl\\"
SET_WINDOWKEYS=\\"yes\\"
w pliku /etc/conf.d/keymaps

oraz o wpis
CONSOLEFONT=\\"lat2a-16\\"
/etc/conf.d/consolefont

Kiedys w Gentoo te wpisy byly w jenym pliku, /etc/rc.conf.
Jednak od jakiegos czasu zostalo to rozbite i tego sie trzymaj.

To powinno pomoc.
Tytuł: Gnokii..
Wiadomość wysłana przez: peter4 w 2005-07-25, 17:26:54
2005-07-25 17:09:39 Xax79 napisał:

> 2005-07-25 16:23:00 peter4 napisał:
 >
 > > Sorki, zapomniałem dodać, że chodzi o tryb tekstowy, a tam nie ma specjalnie jak zmienić
 >  > czcionki:]
 >
 > Mylisz sie, jest co zmieniac:
 >
 > Zatroszcz sie o taki dwa wpisy:
 > KEYMAP=\\"pl\\"
 > SET_WINDOWKEYS=\\"yes\\"
 > w pliku /etc/conf.d/keymaps
 >
 > oraz o wpis
 > CONSOLEFONT=\\"lat2a-16\\"
 > /etc/conf.d/consolefont
 >
 > Kiedys w Gentoo te wpisy byly w jenym pliku, /etc/rc.conf.
 > Jednak od jakiegos czasu zostalo to rozbite i tego sie trzymaj.
 >
 > To powinno pomoc.

Wielkie dzięki, teraz wszystko działa:)
Tytuł: Gnokii..
Wiadomość wysłana przez: fatfredyy w 2005-07-25, 07:38:20
Witam
Mam problem z gnokii mianowicie chcialem sobie sciagnac plik ale sie nie da :( mysle ze to problem ze sciezka. Mam pytanie czy zeby pobrac plik np. z018.jpg to musze podac cala sciezke ? a jak tak to czy ona ma wygladac tak: "/Galeria/Fotografie/z018jpg"?
Pozdrawiam
Tytuł: Gnokii..
Wiadomość wysłana przez: Frank w 2005-07-26, 17:45:18
a) Jaka wersja Gnokii ?
b) Jaka komórka ?