Forum Linux.pl

Sprzęt => Urządzenia sieciowe => Wątek zaczęty przez: mateu w 2005-09-17, 15:44:28

Tytuł: Ciekawe spostrzeżenie i jednocześnie pytanie.
Wiadomość wysłana przez: mateu w 2005-09-17, 15:44:28
Witam!
Posiadam Radeona 9800 pro + Slacka 10.1
Chcialem sobie zianstalowac sterowniki do grafiki, ale gdy daje:
root@misiaq:/home/mateu/files# sh ati-driver-installer-8.16.20-i386.run
to mam:
Creating directory fglrx-install
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing ATI Proprietary Linux Driver-8.16.20...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
==================================================
 ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager
==================================================
Detected configuration:
Architecture: i686 (32-bit)
X Server: Xorg 6.8.1
Nastepnie wyskakuje to okienko... Gdy dam install Xorg 6.8.x driver install niby wszystko sie aldnie instaluje, ale gdy probuje dac fglrxconfig to mam command not found, tak jakby nic sie nie stalo... Nawet po reboocie nic sie nie zmienia, probowalem juz wielu konfiguracji, ale zawsze mam to samo...
Moze jakies sugestie?
pozdrawiam
Tytuł: Ciekawe spostrzeżenie i jednocześnie pytanie.
Wiadomość wysłana przez: Rabarbar w 2005-09-17, 01:21:48
Witam.
Dzisiaj zauważyłem(dopiero dzisiaj, gdyż zaledwie od wczoraj korzystam z tej opcji w windowsie), ze po hibernacji systemu windows, gdy nastepnie jest uruchamiany linux karta sieciowa jest wyłączona(martwa na amen, zadna kontrolka sie nie swieci :) ). Dopiero gdy ponownie uruchomie win'a i zamknę go w normalny sposób w linuxie mam połączenie internetowe. Jestem ciekaw, czy można w jakiś sposób podnieść interfejs sieciowy w linuxie po takiej hibernacji XP?Czy komuś się udało?(standardowe ifup eth0 nie działa :) ).
Tytuł: Ciekawe spostrzeżenie i jednocześnie pytanie.
Wiadomość wysłana przez: bergo w 2005-09-17, 03:21:46
Hmmm ciekawe - zaraz sprawdzę...
Tytuł: Ciekawe spostrzeżenie i jednocześnie pytanie.
Wiadomość wysłana przez: bergo w 2005-09-17, 03:40:50
> Hmmm ciekawe - zaraz sprawdzę...

Rzeczywiście, karta sieciowa jest martwa. Ale nie wygląda na błąd Linuxa - karta sieciowa robi się "głucha" gdy hibernujemy i zaczyna działaś gdy zahibernowany XPek się uruchomii...

Ja mam dodatkowo zainstalowane sterowniki do ext2/3 i po hibernacji uruchamiający się Linux mówi, iż taki a taki wolumin został źle odmontowany i sprawdza poprawność plików.

Ciekawe czy w drugą stronę jest tak samo - czy zahibernowany Linux też blokuje sieć.