Nowe posty

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - ratus

Strony: [1]
1
Administracja / Odp: Migracja z centos 6 na centos 7
« dnia: 2022-07-24, 22:42:00 »

2
Dzięki za odpowiedź. Przyjmuję do wiadomości wyjaśnienie, ze jako właściciele, możecie robić - z waszą własnością - co wam sie podoba.

Jesli jednak, przypadkiem, okazało by się, że prośba o pomoc, czy ważne dla interesów Polski i Polaków wiadomości z obszarów objętych waszymi blokadami nie dotrą do adresatów - to pomyślcie o starej zasadzie: "nadgorliwość  gorsza od sabotażu". I czy satysfakcja z "nałożenia sankcji na Putina" wynagrodzi wam utratę renomy niezawodności i solidności waszych usług.

3
To może być bardzo niebezpieczne ustanawianie precedensów. Czy - wysyłając zwykły papierzany list by POCZTA POLSKA  powinienem się spodziewać, źe nie dojdzie, bo któryś z komendantów uzna, że kraj, do którego/z którego jest przesyłka nie spełnia uznawanych przez niego norm etycznych? Czy WŁAŚCICIEL sklepu może ogłosić, że nie obsługuje łysych albo Chińczyków? Czy lekarz może ogłosić, że nie będzie leczył Żydów? Arabów albo Rosjan? Gejów albo polityków?

Idziemy w tą stronę, "klauzule sumienia" przyznają sobie coraz to nowe grupy społeczne/zawodowe. Czyżby informatycy również?





4
Czy o założeniu blokady zostali powiadomieni wszyscy użytkownicy poczty @linux.pl oraz urzedy nadzoru elektronicznego?

Czy domeny @o2.pl i @tlen.pl  - jak wynika z wpisu  kowa.pi - też zostały objęte blokadą? Jeśli tak - to dlaczego?

5
Konfiguracja / crontab w Debianie
« dnia: 2022-02-23, 23:27:06 »
Edytuję crontab -e  wpisując:
*/4 * * * *  echo "wpis co 4 minuty" >> /home/user/test.txt   - działa.

wpis:  */4 * * * *  /home/user/bin/skrypt.bash.sh  - działa, ale wybiórczo, tzn. nie każdy skrypt się uruchamia. ( oczywiście, sprawdzam działanie skryptu wcześniej, odpalając go w powłoce ).
Dlaczego cron kaprysi? Czy (prosty) skrypt działajacy w powłoce musi spełniać jakieś specjalne warunki, żeby cron go akceptował?

6
Konfiguracja / Odp: audio debian problem
« dnia: 2021-11-09, 12:01:43 »
Zastosowałem wariant 2. Sukces!
Jeszcze raz dzięki.

7
Konfiguracja / Odp: audio debian problem
« dnia: 2021-11-09, 03:04:26 »
Prawda. Po restarcie słychać, jak system kilka razy włącza/wyłącza kartę dźwiękową, w końcu pozostawiając wyłącz.
$ cat /proc/asound/modules zwraca:  0 snd_hda_intel

Jakieś sugestie?

8
Konfiguracja / Odp: audio debian problem
« dnia: 2021-11-08, 21:44:53 »
Trafione! W moim przypadku pomogło  ustawienie "0" w /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save
Dzięki bardzo!

9
Konfiguracja / Odp: audio debian problem
« dnia: 2021-11-08, 17:18:20 »
To jest stacjonarka (ThinkCentre), biurowiec, sound by HDMI do głosniczków aktywnych, komputerowych lub do zestawu audio Hi-Fi Luxman + JBL (wiem, że to jest łączenie kwiatka z kożuchem :-))
Na własny użytek spekuluję, że Debian został tak ogarnięty, by współpracować z laptopami (czyli min. oszczędzać baterię), więc podsystem audio przy stacie załączany (brum zanika), potem jest odłączany od zasilania - stany nieustalone powodują brum - i znowu załączany na żądanie aplikacji dźwiekowej. Taka automatyka oszczędza (?) prąd, ale skutki uboczne są wkurzające!
Na tym samym blaszaku (poświęciłem jedną  partycję na eksperymenty) zainstalowane Gentoo (Calculate), MX Linux, PCLinuxOS, Slackware i stare wersje Debiana (Point)- nie miały problemów z brumem!

10
Konfiguracja / Odp: audio debian problem
« dnia: 2021-11-08, 01:46:53 »
Jedyne, co usuwa problem, to zmiana kernela, poprzez zainstalowanie pakietu "linux-image-older" na taki, który nie bruździ, bo jest skompilowany "po staremu". Ale to rozwiązanie mało eleganckie, podpinanie starego kernela do nowego systemu, w dodatku metodą prób i błędów, nie daje mi satysfakcji.  A w ogóle, to szukałem (nie znalazłem) wiadomości, czy ten problem występuje tyko u mnie, czy jest nagminny? A wypróbowałem wiele dystrybucji i to wystepuje tylko w debianowych, z kernelem nowszym niż 4.9-*. czyli od Debiana-10. Występowanie tego brumu można stwierdzić już podczas odpalania "live-cd" z systemem, ale dalsza zabawę, chocby w wymianę kernela można prowadzić dopiero po instalacji na kompie. To, że wymiana kernela pomaga, sugeruje, że problem nie leży w pulse, ani w alsie - może w systemd albo grubie? Na własną kompilację kernela jestem stanowczo zbyt cienki...:-) A może to wina hardware i mój blaszak jest po prostu za stary na nowe ficzery?

11
Konfiguracja / Odp: audio debian problem
« dnia: 2021-11-07, 20:49:27 »
$ systemctl --user status pulseaudio
● pulseaudio.service - Sound Service
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/user/pulseaudio.service; enabled; vendor preset: enabled)
     Active: active (running) since Sun 2021-11-07 20:45:07 CET; 3min 13s ago
TriggeredBy: ● pulseaudio.socket
   Main PID: 654 (pulseaudio)
      Tasks: 3 (limit: 4414)
     Memory: 19.2M
        CPU: 120ms
     CGroup: /user.slice/user-1000.slice/user@1000.service/app.slice/pulseaudio.service
             └─654 /usr/bin/pulseaudio --daemonize=no --log-target=journal

lis 07 20:45:02 crbang systemd[619]: Starting Sound Service...
lis 07 20:45:07 crbang systemd[619]: Started Sound Service.
-------------------------
Wynik polecenia j.w. jest w momencie, gdy dźwięk nie jest odtwarzany - występuje BRUM!
Po uruchomieniu odtwarzania dźwieku (audacious), brum zanika, dzwięk jest prawidłowy, a polecenie j.w. daje odczyt identyczny (różnica: Memory: 19,4  CPU: 185ms)
-------------------
Próbowałem wywalić Pulseaudio i używać tylko Alsa. Bez zmian - brum, zanikający po uruchomieniu odtwarzania dzw.

12
Konfiguracja / audio debian problem
« dnia: 2021-11-07, 05:15:29 »
W dystrybucjach Debiana-10 (i jedenastej też) występuje problem z podsystemem audio. Mianowicie, sytem audio startuje dopiero w momencie, gdy uruchamia się aplikacja używająca dźwięku (audacious, mpv, film na YT i.t.d.) Zanim to nastapi, w głośnikach słychać brum! Problem ustapił, gdy linux-image-4.19* zastąpiłem linux-image-4.9.0* lub jeszcze starszym. To samo występuje w forkach Debiana (też Ubuntu), ale - nie we wszystkich, np. MX-19 tego nie ma. Co można zrobić, aby podsystem audio "zapinał się" od razu po starcie systemu (tak jak było we wcześniejszych wersjach i jak dalej jest w innych dystrybucjach)?

Strony: [1]