proponuje xubuntu http://www.xubuntu.org/ lekkie środowisko no i to jest ubunciak
jest to trochę mało zadawalająca odpowiedz
Na tym ubunciaku to nauczy się co najwyżej tego co i na Windowsie, czyli klikania a oduczy się myślenia.Ja zaproponowałbym np SLAX-a (z fluxboxem) ewentualnie Puppy lub Damn Small Linuxa.
Witam wszystkich i na wstępie chciałem przeprosić za zbyt bałachy temat dla wielu z was ale gdzie miałem znaleźć poradę jak nie tutaj. Sprawa ma sie tak dostałem w posiadanie starego laptopa ( konf. Celeron 1.2, 128 MB Ram, grafika SIS)Chciałem na tym laptopie zainstalować Linuksa tak aby na nim sie uczyć i aby za jakiś czas kiedy trochę do opanuje zainstalować na stacjonarnym komputerze, jednak jak widzicie laptop jest cieniutki wiec pytam się was starych wyjadaczy linuksowych jaka dystrybucje i wersje tak aby to ruszyło i ze spokojem działało a nie dławiło sie.Proszę o radę chciałbym uruchomić tryb graficzny i uczyć sie na tym laptopie Linuksa wiec proszę podzielcie sie swoim doświadczeniem. Pozdrawiam serdecznie
ja nie szukam ani sterowników ani informacji na temat tej grafik tylko chciałem sie zapytać właśnie o system który będzie działał na tej grafie skoro mówisz ze u ciebie działa to czy tamto to rozumiem akceptuje i dziękuję za informacje serdecznie pozdrawiam linuksowa kobitkę