Nowe posty

Autor Wątek: brak shella :]  (Przeczytany 10898 razy)

Offline bojleros bojleros

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 190
    • Zobacz profil
brak shella :]
« Odpowiedź #15 dnia: 2005-08-26, 21:50:03 »
2005-08-26 21:30:33 daave napisał:

> dodalem ten wpis do usb-storage i nic to nie zmienilo
 >
 > prosze o ewentualne dalsze porpozycje :)
 >
Dodaj na początku coś zeby sprawdzić czy wogóle skrypt jest wykonywany , np : play cośtam

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 24
    • Zobacz profil
brak shella :]
« Odpowiedź #16 dnia: 2005-08-30, 10:24:30 »
2005-08-26 21:50:03 bojleros napisał:

> 2005-08-26 21:30:33 daave napisał:
 >
 > > dodalem ten wpis do usb-storage i nic to nie zmienilo
 >  >
 >  > prosze o ewentualne dalsze porpozycje :)
 >  >
 > Dodaj na początku coś zeby sprawdzić czy wogóle skrypt jest wykonywany , np : play cośtam


jest wykonywany bo mam do w lsmod

w moim skrypcie widnieje jeszcze cos takiego

#!/bin/bash

cd /etc/hotplug
. hotplug.functions

load_module () {
    MODULE=$1
    if ! $(grep -q \\"^$MODULE \\" /proc/modules); then
       debug_mesg \\"loading ... $MODULE\\"
       if $MODPROBE -n $MODULE >/dev/null 2>&1 &&
           ! $MODPROBE $MODULE >/dev/null 2>&1 ; then
           mesg \\"... can\\'t load module $MODULE\\"
       fi
    else
       debug_mesg \\"$MODULE allready loaded\\"
    fi
}

debug_mesg \\"Load scsimon\\"
load_module scsimon

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
brak shella :]
« Odpowiedź #17 dnia: 2005-08-30, 10:57:09 »
 > debug_mesg \\"Load scsimon\\"
 > load_module scsimon

stawiam na to, ze wlsnie ten scsimon wszystko psuje... oczywiscie tylko strzelam :-D

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
brak shella :]
« Odpowiedź #18 dnia: 2005-08-30, 11:02:36 »
 > Jeszcze chce zaznaczyć ze pętla jest konieczna ponieważ  hotplug urzychamia skrypt w chwili
 > wsadzenia wtyczki ale jeszcze mija kilka sekund zanim urzadzenie bedzie gotowe tomontowania ,
 > tak jest przynajmniej u mnie.

z tego, co zauwazylem wynika, ze po prostu skrypty uzytkownika sa uruchamiane przed zaladowaniem modulu (na wypadek jakby trzeba bylo wgrac jakis firmware or sth.) ... swego czasu pozmienialem sobie skrypty hotpluga i wywolywal mi je po zaladowaniu modulu - wtedy urzadzenie jest juz gotowe do mountowania i nie trzeba na nic czekac...


swoja droga skrypcik zgywa mi zdjecia z aparatu.. tylko brakuje mi opcji wylaczania aparatu przez usb i automatycznego wypiecia wtyczki z portu usb ;-)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 24
    • Zobacz profil
brak shella :]
« Odpowiedź #19 dnia: 2005-09-01, 19:41:17 »
2005-08-30 10:57:09 chmooreck napisał:

>
 >  > debug_mesg \\"Load scsimon\\"
 >  > load_module scsimon
 >
 > stawiam na to, ze wlsnie ten scsimon wszystko psuje... oczywiscie tylko strzelam :-D


wyrzucilem go ze skryptu dalej nic

caly czas jest read-only file system - i ani root ani user nic nic nie moze zrobic odtwazac odtwarza a tak to kupa

a jak by sformatowac go pod linuchem zmienilo by to cos?
jezeli tak to jak to zrobic?

Offline marcin

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 97
    • Zobacz profil
brak shella :]
« Odpowiedź #20 dnia: 2005-08-11, 22:49:22 »
Ok moj problem jest nasepujacy: Chcialem sobie napisac prowizoryczny program w C ktory nasluchiwal by na porcie, a po polaczeniu "zwracal" powloke ,taki prosty bez zadnych forkow itp.
Napisalem , skompilowalem uruchomilem , polaczylem sie za pomoca telneta i koniec :D pojawia sie standardowo

Trying 127.0.0.1...
Connected to localhost.
Escape character is '^]'

potem jak wpisz jakiekolwiek polecenie dostaje tylko

: command not found

probowalem z roznymi wersjami programu, ale to nic nie daje :[ Pewnie trzeba zmienic cos w plikach konfiguracyjnych basha ewentualnie sh ale nie wiem co :] Mam nadzieje ze ktos zna odpowiedz, os to slack 10 jajko 2.6.7  hmm a moze mam cos nie tak c pty i tty????? z gory dzieki

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
brak shella :]
« Odpowiedź #21 dnia: 2005-08-12, 09:19:17 »
2005-08-11 22:49:22 polluted napisał:

> Ok moj problem jest nasepujacy: Chcialem sobie napisac prowizoryczny program w C ktory
 > nasluchiwal by na porcie, a po polaczeniu "zwracal" powloke

ke ? jak mozna zwrocic powloke ?

na jakim porcie nasluchujesz?

Offline marcin

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 97
    • Zobacz profil
brak shella :]
« Odpowiedź #22 dnia: 2005-08-12, 09:45:24 »
No dobra dobra "zwrocic" bylo w codzyslowiu :) nasluchuje na 2000 porcie czyli powyzej 1024 a majac na mysli slowo 'zwrocic' chodzilo mi o  execl("/bin/sh","sh",NULL);

ps jakie slowa powinienem uzyc????? zamiast tego zlekojazacego sie "zwrocic" :)

Offline Jacek Łuczak

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 437
    • Zobacz profil
brak shella :]
« Odpowiedź #23 dnia: 2005-08-12, 11:18:47 »
2005-08-12 09:45:24 polluted napisał:

> No dobra dobra "zwrocic" bylo w codzyslowiu :) nasluchuje na 2000 porcie czyli powyzej
 > 1024 a majac na mysli slowo 'zwrocic' chodzilo mi o
 > execl("/bin/sh","sh",NULL);
 >
 > ps jakie slowa powinienem uzyc????? zamiast tego zlekojazacego sie "zwrocic" :)

A po co Ci zwracac powloke?! Jesli ktos wykona zdalnie jakies polecenie, to serwer powinien robic dup(), fork()/exec(). dup() po to by ustawic odpowiednio potoki tak aby mozna bylo zlapac to co ZWRACA wywolana komenda jak i poslac jej wejscie z klienta! Ja to tak kiedys rozwiazalem i bardzo dobrze dzialalo (mialo nawet wbudowane komendy - w serwer, ktore pozwalaly uzyskac kilka dodatkowych informacji o systemie).

Offline marcin

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 97
    • Zobacz profil
brak shella :]
« Odpowiedź #24 dnia: 2005-08-12, 12:10:46 »
Dzieki, a moglbys wyslac mi zrodlo twojego programu???? Latwiej mi by bylo zrozumiec moj mail to polluted@vp.pl , a co do mojego programu to mial zajmowac jak najmniej miejsca bo chcialem przerobic go pozniej na shellcode .