Programowanie > Bash, skrypty powłoki
Skrypt BASH'a exportowanie zmiennych globalnych
yalp:
Instalowałem slackware i nie wybierałem pakietów tylko kazałem zainstalować wszystkie i w ten sposób ma kilka środowisk graficznych. Tylko nie wiem jak je włączyć. W jakim pliku można to skonfigurować. I jeszcze jedno głupsze pytanie: czy da się włączyć środowisko graficzne bez restartu komputera np. jakimś poleceniem (co prawda wątpie w to ale zapytać nie zaszkodzi). Teraz siedze w trybie tekstowym a skoro już mam tyle tych środowisk to chciałem je sobie przejrzeć.
Z góry dziekuje za odpowiedź.
polluted:
W swoim katalogu domowym powinien byc plik plik .xinitrc wiec robimy tak:
echo exec /opt/kde/bin/startkde > .xinitrc
i Enter , potem wydajesz komende startx i powinno sie kde uruchomic
n00b2:
2005-08-11 22:39:16 yalp napisał:
> Instalowałem slackware i nie wybierałem pakietów tylko kazałem zainstalować wszystkie i w ten
> sposób ma kilka środowisk graficznych. Tylko nie wiem jak je włączyć. W jakim pliku można to
> skonfigurować. I jeszcze jedno głupsze pytanie: czy da się włączyć środowisko graficzne bez
> restartu komputera np. jakimś poleceniem (co prawda wątpie w to ale zapytać nie zaszkodzi).
> Teraz siedze w trybie tekstowym a skoro już mam tyle tych środowisk to chciałem je sobie
> przejrzeć.
>
> Z góry dziekuje za odpowiedź.
xorgconfig, startx, xwmconfig
necro:
2005-08-11 22:39:16 yalp napisał:
> Instalowałem slackware i nie wybierałem pakietów tylko kazałem zainstalować wszystkie i w ten
> sposób ma kilka środowisk graficznych. Tylko nie wiem jak je włączyć. W jakim pliku można to
> skonfigurować. I jeszcze jedno głupsze pytanie: czy da się włączyć środowisko graficzne bez
> restartu komputera np. jakimś poleceniem (co prawda wątpie w to ale zapytać nie zaszkodzi).
> Teraz siedze w trybie tekstowym a skoro już mam tyle tych środowisk to chciałem je sobie
> przejrzeć.
>
> Z góry dziekuje za odpowiedź.
Jeśli chcesz, żeby odpalały się Xy przy starcie systemu, wklep jako root do konsoli \\"rc-update add xdm default\\" albo zamiast xdm jakieś twoje cos innego :P
difrost:
>
> Jeśli chcesz, żeby odpalały się Xy przy starcie systemu, wklep jako root do konsoli
> \\"rc-update add xdm default\\" albo zamiast xdm jakieś twoje cos innego :P
A to co to!? Dokladnie widac,ze kolega zainstalowal Slackware!!! To raczej nie zadziala!! Jesli w Slacku chcesz aby X\\'y odpalaly sie automatycznie po starcie przelacz sie na runlevel 4. Mianowicie wyedytuj plik /etc/inittab i zmien:
id:3:initdefault:
na:
id:4:initdefault:
Odpali sie (w zaleznosci od posiadanego managera) kdm, gdm lub xdm.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej