Nowe posty

Autor Wątek: su returned with an error  (Przeczytany 3067 razy)

In

• Gość
su returned with an error
« dnia: 2005-08-08, 16:36:46 »
Jako mało doświadczony w Linux-owych tematach, powodowany potrzebą postawienia serwera dla malej sieci prywatnej, ucieszyłem się kiedy K.Ś. Ekspert tenże problem opisał w swoim nr 3/2003. Niestety, mimo iż Auroxa udało się bez problemów zainstalować, nie mogę się uporać z problemami przy wgrywaniu rpm-ów.
Otrzymuję ostrzeżenia, że
- gcc-3.2.7 is needed by gcc-3.2.7 binutils > 2.12.90.0.7-1 is needed by gcc-3.2-7 glibc-devel >2.2.90-12 is needed by gcc-3.2-7
Podobne do tego ostrzeżenie otrzymuję przy instalacji mc, który to pomimo tego działa.
Czy mam sobie dać z tą wersją dać spokój, a jeśli tak to którą obecnie preferować?

amdfanatyk

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-08-08, 17:09:13 »
taka starzyzna to sie na serwer nie nadaje na pewno; sprawdz FC4 - wersje softu nowe i o dziwo stabilne np najnowszy vsftpd; kernel i tak musisz skompilowac najnowszy.

lynczu

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-08-08, 11:38:28 »
Odpalajac 'Administrator mode' w 'KDE Control Center' wyskakuje mi 'Su returned with an error' - dlaczego tak sie dzieje?

gomath

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-08-08, 14:47:36 »
2005-08-08 11:38:28 lynczu napisał:

> Odpalajac 'Administrator mode' w 'KDE Control Center' wyskakuje mi 'Su returned with an error' -
 > dlaczego tak sie dzieje?

Czy zwykłe su w konsoli Tobie działa? Być może nie masz uprawnień do tego (w mojej dystrybucji trzeba być w grupie wheel, aby móc zrobić su na roota). Możesz też w emulatorze konsoli wpisać kdesu i sprawdzić co za błąd Ci zwróci.

lynczu

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-08-08, 17:56:21 »
2005-08-08 14:47:36 gomath napisał:

> Czy zwykłe su w konsoli Tobie działa? Być może nie masz uprawnień do tego (w mojej dystrybucji
 > trzeba być w grupie wheel, aby móc zrobić su na roota). Możesz też w emulatorze konsoli wpisać
 > kdesu i sprawdzić co za błąd Ci zwróci.

zwykle su w konsoli dziala bez zarzutu. taki blad wyskakuje mi, gdy chce odpalic graficznie jakis program, np. jak odpale aplet Networking z menu System (ubuntu)  i wprowadze haslo to wypali mi 'Child terminated with 1 status', natomiast gdy na konsoli wklepie sudo netwrok-admin to dziala 8| kdesu konczy sie bledem 'su returned with an error'