Nowe posty

Autor Wątek: muza nie dziala pod jajkiem 2.6+ / udev  (Przeczytany 3596 razy)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
muza nie dziala pod jajkiem 2.6+ / udev
« dnia: 2007-06-30, 17:23:23 »
mam problem z muzyka, a dokladnie z jej brakiem
wszystko sie zaczelo jak postanowilem przejsc na jajko 2.6
s slackware'rze-11, wszysko ladnie poszlo, musialem tylko
jajko dorobic nowe bo to z instalacji takie lyse ze nawet
reiserfsa nie mialo i wtedy sie zaczela zabawa... muzyka
nie dziala, moduly sa zaladowane:

root@slax: # lsmod

Module                  Size  Used by
snd_seq_dummy           3980  0
snd_seq_oss            32384  0
snd_seq_midi_event      7040  1 snd_seq_oss
snd_seq                48368  5
snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_seq_device          7564  3
snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq
snd_pcm_oss            43200  0
snd_mixer_oss          16128  3 snd_pcm_oss
snd_intel8x0           30916  2
snd_ac97_codec         96300  1 snd_intel8x0
ac97_bus                3072  1 snd_ac97_codec
snd_pcm                71948  3
snd_pcm_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec
snd_timer              21000  2 snd_seq,snd_pcm
snd                    46436  10
snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer
 
soundcore               7136  3 snd
pcspkr                  3584  0
snd_page_alloc          8712  2 snd_intel8x0,snd_pcm


jak widac, karta sie wykrywa:

root@slax: # grep -i 8x /ver/log/dmesg

intel8x0_measure_ac97_clock: measured 54503 usecs
intel8x0: clocking to 48000


lspci tez ja widzi

root@slax: #

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82810 GMCH [Graphics
Memory Controller Hub] (rev 03)
00:01.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82810
CGC [Chipset Graphics Controller] (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801AA PCI Bridge
(rev 02)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801AA ISA Bridge
(LPC) (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801AA IDE (rev
02)
00:1f.2 USB Controller: Intel Corporation 82801AA USB (rev
02)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation
82801AA AC'97 Audio (rev 02)
01:04.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82557/8/9
[Ethernet Pro 100] (rev 08)
01:0a.0 Network controller: Intersil Corporation Prism 2.5
Wavelan chipset (rev 01)


urzadzenia... :

root@slax:/var/log # ls -l /dev/snd/
total 0
crw-rw-rw- 1 root audio 116,  0 Jun 30 12:39 controlC0
crw-rw--w- 1 root audio 116, 24 Jun 30 12:39 pcmC0D0c
crw-rw-rw- 1 root audio 116, 16 Jun 30 12:39 pcmC0D0p
crw-rw--w- 1 root audio 116, 25 Jun 30 12:39 pcmC0D1c
crw-rw-rw- 1 root audio 116,  1 Jun 30 11:40 seq
crw-rw-rw- 1 root audio 116, 33 Jun 30 12:39 timer

root@slax:/var/log # ls -l /dev/audio /dev/dsp /dev/mixer
lrwxrwxrwx 1 root root 11 Jun 30 11:40 /dev/audio -> sound/
audio
lrwxrwxrwx 1 root root  9 Jun 30 11:40 /dev/dsp -> sound/
dsp
lrwxrwxrwx 1 root root 11 Jun 30 11:40 /dev/mixer -> sound/
mixer

w /dev/sound jest

crw-rw--w- 1 root audio 14, 12 Jun 30 11:40 adsp
crw-rw--w- 1 root audio 14,  4 Jun 30 11:40 audio
crw-rw--w- 1 root audio 14,  3 Jun 30 11:40 dsp
crw-rw--w- 1 root audio 14,  0 Jun 30 11:40 mixer
crw-rw--w- 1 root audio 14,  1 Jun 30 11:40 sequencer
crw-rw--w- 1 root audio 14,  8 Jun 30 11:40 sequencer2

czyli urzadzenia sa...

cat blablabla > /dev/sound/dsp


dziala... ale nic nie slychac!
xmms, mpg123, mplayer, wszystko dziala, i nie pluja sie ze
nie ma urzadzen dzwieku, wszystko idzie na /dev/dsp i...
zima

juz brak mi pomyslow - moduly sa, urzadzenie sa na miejscu
(sorki za dezinformacje), wszystko jak trzeba i nic

od biedy moge sprobowac wrocic do hotpluga i zrezygnowac z
udev ale... nie wiem czy to zadziala - juz proboewalem i od
2.6.15 udev jest domyslny i nie wiem jak to zmienic.

mecze sie z tym od 2 tydoodni, pomalu wymiekam, nie chce
wracac do 2.4 tym bardziej ze wiem ze to dziala -
backtrack2 (ktory jest de facto slackware'm na live-cd) z
jajkiem 2.6.20 dziala, laduje te same moduly, i gra!!!!

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
muza nie dziala pod jajkiem 2.6+ / udev
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-06-30, 20:04:58 »
rozumiem, że po załadowaniu modułów pobawiłeś się mikserem ?

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
muza nie dziala pod jajkiem 2.6+ / udev
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-06-30, 21:18:54 »
> rozumiem, że po załadowaniu modułów pobawiłeś się mikserem ?

teraz juz tak...
wszystko dziala, nigdy bym na to nie wpadl bo nigdy mi sie taki numer nie zdarzyl, zeby sie wszystko automagicznie wyciszylo; a juz mialem sie zdegradowac do debiana albo ubuntu :-))

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
muza nie dziala pod jajkiem 2.6+ / udev
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-06-30, 22:32:21 »
Zaznaczyłem wątek jako rozwiązany... na następny raz proszę zadbać o to samemu...