Nowe posty

Autor Wątek: Kubuntu 7.04 i net  (Przeczytany 1479 razy)

Offline Piotr

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
Kubuntu 7.04 i net
« dnia: 2007-06-08, 16:58:01 »
Witam szukam i szukam i nie mogę znaleźć więc piszę z prośbą o pomoc. Mam kubuntu na LiveCD i nie wiem jak tam ustawić neta (pod ubuntu ustawiłem bez problemu i działa pięknie).
Moje dane:
IP 192.168.0.9
Maska podsieci 255.255.255.0
Bramka domyślna 192.168.0.1
DNS 194.204.152.34
SSID Mat-Net-b
Klucza sieciowego niema

i teraz jak ja mam to powpisywać w tym NetworkManager'ze? Próbowałem już tylu kombinacji że sam nie wiem.

1. W zakładce Network Interfaces dwa razy kliknąłem na eth0 i zaznaczyłem Manual podałem IP (192.168.0.9) oraz ustawiłem maskę podsieci (255.255.255.0) i OK. Potem dwa razy na ra0 ustawiłem Manual podałem IP (192.168.0.9) maskę podsieci (255.255.255.0) oraz ESSID (Mat-Net-b) WEP key nie podawałem w Advenced podałem Gateway (192.168.0.1). Zrówno w eth0 jak i w ra0 Broadcast samo się ustawiło (ra0 - 192.168.0.255, eth0 - 169.254.255.255).
2. W zakładce Routes podałem bramkę podsieci (192.168.0.1).
3. W zakładce Domain Name System kliknąłem Add... wpisałem mój DNS (194.204.152.34). Po tych operacjach Apply i nic jak niebyło neta tak dalej nic.

Offline Marcin Sękalski

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
Kubuntu 7.04 i net
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-06-09, 13:49:26 »
2007-06-08 16:58:01 karaslbn napisał:

> Witam szukam i szukam i nie mogę znaleźć więc piszę z prośbą o pomoc. Mam kubuntu na LiveCD i
 > nie wiem jak tam ustawić neta (pod ubuntu ustawiłem bez problemu i działa pięknie).
 > Moje dane:
 > IP 192.168.0.9
 > Maska podsieci 255.255.255.0
 > Bramka domyślna 192.168.0.1
 > DNS 194.204.152.34
 > SSID Mat-Net-b
 > Klucza sieciowego niema
 >
 > i teraz jak ja mam to powpisywać w tym NetworkManager'ze? Próbowałem już tylu kombinacji że sam
 > nie wiem.
 >
 > 1. W zakładce Network Interfaces dwa razy kliknąłem na eth0 i zaznaczyłem Manual podałem IP
 > (192.168.0.9) oraz ustawiłem maskę podsieci (255.255.255.0) i OK. Potem dwa razy na ra0
 > ustawiłem Manual podałem IP (192.168.0.9) maskę podsieci (255.255.255.0) oraz ESSID (Mat-Net-b)
 > WEP key nie podawałem w Advenced podałem Gateway (192.168.0.1). Zrówno w eth0 jak i w ra0
 > Broadcast samo się ustawiło (ra0 - 192.168.0.255, eth0 - 169.254.255.255).
 > 2. W zakładce Routes podałem bramkę podsieci (192.168.0.1).
 > 3. W zakładce Domain Name System kliknąłem Add... wpisałem mój DNS (194.204.152.34). Po tych
 > operacjach Apply i nic jak niebyło neta tak dalej nic.


W moim przypadku wzystko działa. Jestem podłączony przez router. Mam ustawione automatyczen DHCP. DNS nie mam poustawianego statyczengo. Generalnie Kubuntu sobie sam bez problemu radzi. Spróbuj przez automatyczne DHCP (jeśli to w twoim przypadku możliwe) i wszystko powinno śmigać. U mnie nawet system nic nie "pytał". Po prostu po włączeniu już wszystko działało.

Offline Piotr

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
Kubuntu 7.04 i net
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-06-09, 16:27:06 »
już sobie poradziłem trzeba był zainstalować na HD poustawiać tak jak pisałem tylko nie ruszać eth0 zrestartować i OK