Nowe posty

Autor Wątek: LILO  (Przeczytany 3092 razy)

Offline Dominik Przyborowski

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 747
    • Zobacz profil
LILO
« dnia: 2005-07-29, 21:15:14 »
Witam.

Postawiłem sobie serwer pocztowy na courierze, porty smtp i imap są pootwierane, skonfigurowałem squirrelMail\\'a i test konfiguracji wypadł pomyślnie. Loguje się...... a tu błąd.

Konkretnie to wywala komunikat
\\"BŁĄD: Połączenie pominięte przez serwer IMAP.\\"
Grzebanie w konfiguiracji z nazwami domeny i serwerów (dawanie numerów IP zamiast nazw lub na odwrót - szukanie dziury w całym) powodowało, że czasami wypluwał jeszcze numer błędu - 111.

Systemem jest Sarge, squirrelmail i courier w najnowszych wersjach.

Prosze o światło na mój łeb.

------
Lorenzo

Offline Adam Szemraj

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 44
    • Zobacz profil
LILO
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-07-29, 13:59:24 »
witam. moj kolejny problem polega na tym ze po sformtowaniu partycji z linuxem przy wlaczaniu komputera dalej wlacza mi sie lilo z opcja wlaczenia linuxa. co mam zrobic zeby lilo sie nie wlaczal? pomozcie.

Offline Maciej WItkowiak

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
LILO
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-07-29, 15:18:59 »
2005-07-29 13:59:24 adamski89 napisał:

> witam. moj kolejny problem polega na tym ze po sformtowaniu partycji z linuxem przy wlaczaniu
 > komputera dalej wlacza mi sie lilo z opcja wlaczenia linuxa. co mam zrobic zeby lilo sie nie
 > wlaczal? pomozcie.

Masz teraz Windows, tak? Wiec to problem z Windows, a nie Linuksem :).
fdisk /mbr lub fixmbr powinno odświeżyć bootloader

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 38
    • Zobacz profil
LILO
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-07-30, 15:19:16 »
2005-07-29 13:59:24 adamski89 napisał:

> witam. moj kolejny problem polega na tym ze po sformtowaniu partycji z linuxem przy wlaczaniu
 > komputera dalej wlacza mi sie lilo z opcja wlaczenia linuxa. co mam zrobic zeby lilo sie nie
 > wlaczal? pomozcie.
Nalezy wyinstalowac lilo niezaleznie gdzie je umiesciles  
starczy wlaczyc linuksa z plyty bootowalnej i w opcjach startu wybrac napraw ,nastepnie wyinstaluj bootloader lub przywroc pierwotny  ,Domyslnie usowajac lilo powroci bootloader windowsa ,gdyz linuks jest systemem inteligentnym i nielikwiduje wczesniejszego systemu bez schowania go do Backupu .

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
LILO
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-07-31, 11:25:36 »
Jednak nie we wszystkich dystrybucjach można uruchomić tryb rescue. Najprościej uruchomić plytke z windozem i uruchomić konsolę odzyskiwania. (R w "głównym menu") i wpisać fixmbr. Uruchamianie konsoli odzyskiwania przy win xp sp2 jeśli jest włączony nie wyjdzie. Trzeba to zrobić przy uruchamianiu lub mieć płytkę ze zintegrowanym sp2.

Offline Szymek W

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 350
    • Zobacz profil
LILO
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-08-01, 11:27:28 »
2005-07-30 15:19:16 karsonjey napisał:

> 2005-07-29 13:59:24 adamski89 napisał:
 >
 > > witam. moj kolejny problem polega na tym ze po sformtowaniu partycji z linuxem przy
 > wlaczaniu
 >  > komputera dalej wlacza mi sie lilo z opcja wlaczenia linuxa. co mam zrobic zeby lilo sie
 > nie
 >  > wlaczal? pomozcie.
 > Nalezy wyinstalowac lilo niezaleznie gdzie je umiesciles  
 > starczy wlaczyc linuksa z plyty bootowalnej i w opcjach startu wybrac napraw ,nastepnie
 > wyinstaluj bootloader lub przywroc pierwotny  ,Domyslnie usowajac lilo powroci bootloader
 > windowsa ,gdyz linuks jest systemem inteligentnym i nielikwiduje wczesniejszego systemu bez
 > schowania go do Backupu .
 >

Win95,98,Me
fdisk /mbr

WinNt,2000,XP
fixmbr