Nowe posty

Autor Wątek: Błąd podczas zmiany ukladu klawiatury  (Przeczytany 3468 razy)

Offline Robert

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2516
    • Zobacz profil
Błąd podczas zmiany ukladu klawiatury
« dnia: 2007-05-13, 21:28:29 »
Witam

Z niewiadomych mi przyczyn wyskoczył błąd, jak w tytule. System openSUSE10.3 alpha2

W związku z tym proszę o pomoc jak usunąć problem z tym programem, ew. jak ustawić układ klawiatury na stale, żeby nie korzystać z kxkb

W konsoli próba wykonania kxkb, lub setxkbmap konczy sie komunikatem

Error loading new keyboard description

Problem jest o tyle uciążliwy, ze nie moge wpisywać polskich liter z klawiatury, a program sprawdzający pisownie nie wychwyci wszystkich brakujących ogonków.
Zanim popełnisz grafomaństwo: 1 | 2 | 3
Baza RPM Jak szukać informacji

Offline Robert

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2516
    • Zobacz profil
Błąd podczas zmiany ukladu klawiatury
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-05-17, 19:31:38 »
2007-05-13 21:28:29 roca napisał:

 >
 > Problem jest o tyle uciążliwy, ze nie moge wpisywać polskich liter z klawiatury, a program
 > sprawdzający pisownie nie wychwyci wszystkich brakujących ogonków.

Oprócz tego nie działa skrót Alt + F1, Alt + F2 itd.
Zanim popełnisz grafomaństwo: 1 | 2 | 3
Baza RPM Jak szukać informacji

jk33

  • Gość
Błąd podczas zmiany ukladu klawiatury
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-05-18, 16:34:13 »
U mnie cos podobnego pojawiło się w Slackware, po aktualizacji
Xorg, zostały jakieś śmieci w /etc/X11/xkb.

Spróbuj: Zlokalizować pakiet, gdzie jest zawartość /etc/X11/xkb,
zlikwidować ten katalog, przeinstalować pakiet.

pozdrawiam, Janek

Offline Robert

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2516
    • Zobacz profil
Błąd podczas zmiany ukladu klawiatury
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-05-18, 19:48:06 »
2007-05-18 16:34:13 jk33 napisał:

> U mnie cos podobnego pojawiło się w Slackware, po aktualizacji
 > Xorg, zostały jakieś śmieci w /etc/X11/xkb.
 >
 > Spróbuj: Zlokalizować pakiet, gdzie jest zawartość /etc/X11/xkb,
 > zlikwidować ten katalog, przeinstalować pakiet.
 >
 > pozdrawiam, Janek
 >

Dzięki serdeczne za podpowiedź.

A więc po kolei
1. U mnie takiego katalogu xkb w /etc/X11 nie było, tylko w usr/X11/ i var/lib/
2. usunąłem oba
3. Zaktualizowałem smartem xorg-x11 poleceniem
smart upgrade xorg-x11
4. Odpaliłem Centrum Sterowania KDE i ustawiłem sobie klawiaturkę.

i działało, do restartu systemu
Zanim popełnisz grafomaństwo: 1 | 2 | 3
Baza RPM Jak szukać informacji