Forum serwisu Linux.pl
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
. Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Start
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Pokaż kalendarz
Dodaj wydarzenie
Zaloguj się
Zarejestruj się
Regulamin
Forum Linux.pl
»
Sprzęt
»
Urządzenia sieciowe
»
Problem z instalacją Karty Yukon sk98lin Marvel Gigabyte
Linux.pl
»
Baza sprzętu
»
Rozdajemy Linuksa
»
Poczta Linux.pl
»
Hosting Linux.pl
»
Nowe posty
Modem Medion S4222 jak zainstalować aplikację do jego obsługi?
(42)
Dzisiaj
o 08:41:20
instalacja amdgpu dla RS880
(3)
Dzisiaj
o 07:21:17
Pobieraniu pliku zdalnie poprzez VPN
(1)
Wczoraj
o 22:59:51
Nadawanie uprawnień przy kopiowaniu themes do katalogu
(9)
Wczoraj
o 22:59:02
Problem z dźwiękiem.
(0)
Wczoraj
o 18:46:51
Przesyłanie dźwięku z laptopa na inne urządzenie [Arch Linux]
(1)
Wczoraj
o 15:38:55
niepoprawny .bashrc
(3)
2022-05-13, 16:27:02
Błąd przy uruchamianiu
(1)
2022-05-11, 15:46:02
Strona o testach penetracyjnych, hackingu
(32)
2022-05-11, 14:41:08
Zbanowany?
(1)
2022-05-08, 20:16:41
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony: [
1
]
2
3
Do dołu
Autor
Wątek: Problem z instalacją Karty Yukon sk98lin Marvel Gigabyte (Przeczytany 18531 razy)
matulik
Gość
«
dnia:
2005-07-26, 12:22:43 »
Witam. Po wieelu probach instalacji (...) na starym komputerze winzgrozy doszedlem do wniosku ze moze lepiej bedzie zainstalowac jakiego lina. tylko problem ze nie wiem jakiego i jak. moj sprzet na starym kompie:
Procesor klasy 486 (100mhz??);
16mb ram;
hdd caviar 2850 (870MB);
karta graficzna -??
+
w biosie nie ma obslugi cd-romu wiec zostaje instalacja z dysku - przez siec, ew net.
chce wlasnie zrobic zeby na tym starym kompie chodzil net, wiem jak to zrobic jezeli ja (winxp) udostepniam tez komputerowi z windows. ale czy tak samo bedzie chodzic w linuksie??
prosze o pomoc i pozdrawiam.
matulik
flak
Gość
«
Odpowiedź #1 dnia:
2005-07-26, 12:51:22 »
2005-07-26 12:22:43 matulik napisał:
> Witam. Po wieelu probach instalacji (...) na starym komputerze winzgrozy doszedlem do wniosku ze
> moze lepiej bedzie zainstalowac jakiego lina. tylko problem ze nie wiem jakiego i jak. moj
> sprzet na starym kompie:
> Procesor klasy 486 (100mhz??);
> 16mb ram;
> hdd caviar 2850 (870MB);
> karta graficzna -??
> +
> w biosie nie ma obslugi cd-romu wiec zostaje instalacja z dysku - przez siec, ew net.
> chce wlasnie zrobic zeby na tym starym kompie chodzil net, wiem jak to zrobic jezeli ja (winxp)
> udostepniam tez komputerowi z windows. ale czy tak samo bedzie chodzic w linuksie??
>
> prosze o pomoc i pozdrawiam.
>
> matulik
>
Slackware (
www.slackware.com
lub Empik - czasopismo za 35zł) poradzi sobie. Slackware jest kompilowany z wsteczną kompatybilnością z i486 (a do niedawna nawet i386!). W Slackware 10.0 (i pewnie 10.1) słownie 3 pakiety nie będą działać na i486. Ostrzegam, że Slackware jest dla zdecydowanie zaawansowanych użytkowników, więc system nie będzie Cię prowadzić za rękę i jeśli sam czegoś nie skonfigurujesz ręcznie to tego czegoś nie będziesz mieć (taka jest filozofia Slackware). Z drugiej strony żre mało miejsca (pełna instalacja to 2 GB ale tobie starczy znacznie mniej - wyrobisz się bez problemu), jest szybki (na pstryknięcie palców na takim procesorze nie ma co marzyć ale na pewno będzie chodzić w miarę sensownie). Na jednej z płyt Slackware (są ich cztery ale tylko pierwsza, ewentyalnie pierwasz i druga to płyty instalacyjne) znajdyją się tzw. root disks - do startu instalatora z 3.5-calówek gdy komp nie może startować z CD/DVD i program RAWRITE do zapisaniu dyskietek na Windows. A sam instalator umożliwia instalację z hd, CD/DVD, net. Do obsługi sieci Windowsowych służy SAMBA, ale obawiam się, że instalatornie jest wyposażony w nią.
PS. Widziąłem artykół w Linux-HOWTOs \\"laptop-4mb\\" facet zainstalował na laptopie z i486 25Mhz+4Mb RAM+175Mb hd
stary Slackware 7.0 ale jak na mój gust to już \\"lekki fetysz\\".
chmooreck
Gość
«
Odpowiedź #2 dnia:
2005-07-26, 13:23:42 »
zacznijmy od tego:
co chcesz na tym kompie robic ?
matulik
Gość
«
Odpowiedź #3 dnia:
2005-07-26, 14:12:43 »
2005-07-26 13:23:42 chmooreck napisał:
> zacznijmy od tego:
> co chcesz na tym kompie robic ?
to komp dla siostry zeby nie siedziala na moim
.
w wiekrzosci to tylko gg, strony, mail, acrobat reader i openoffice by sie zdal tez. ew muzyka ale to nie mam narazie dzwiekowej (narazie).
Maciek_Rutecki
Gość
«
Odpowiedź #4 dnia:
2005-07-26, 16:21:59 »
2005-07-26 14:12:43 matulik napisał:
> 2005-07-26 13:23:42 chmooreck napisał:
>
> > zacznijmy od tego:
> > co chcesz na tym kompie robic ?
>
> to komp dla siostry zeby nie siedziala na moim
.
> w wiekrzosci to tylko gg, strony, mail, acrobat reader i openoffice by sie zdal tez. ew muzyka
> ale to nie mam narazie dzwiekowej (narazie).
>
O OpenOffice.org i Acrobat Reader to zapomnij na takim komputerze.
Xax79
Gość
«
Odpowiedź #5 dnia:
2005-07-26, 16:25:30 »
> O OpenOffice.org i Acrobat Reader to zapomnij na takim komputerze.
Powiem wiecej, zapomnij o desktopie na takim kompie, dla dobra Twojej siostry.
Mamut
Gość
«
Odpowiedź #6 dnia:
2005-07-26, 19:28:28 »
2005-07-26 16:25:30 Xax79 napisał:
> > O OpenOffice.org i Acrobat Reader to zapomnij na takim komputerze.
>
> Powiem wiecej, zapomnij o desktopie na takim kompie, dla dobra Twojej siostry.
wogóle można zapomnieć o normalnym przeglądaniu www. Ani firefox ani Opera nie będzie dobrze chodzić. Wiem bo odpalałem Opere na pentium 166mmx z 64mb ramu i chdziło ledwo-ledwo
bart3k
Gość
«
Odpowiedź #7 dnia:
2005-07-26, 19:45:17 »
2005-07-26 19:28:28 Mamut napisał:
> 2005-07-26 16:25:30 Xax79 napisał:
>
> > > O OpenOffice.org i Acrobat Reader to zapomnij na takim komputerze.
> >
> > Powiem wiecej, zapomnij o desktopie na takim kompie, dla dobra Twojej siostry.
>
> wogóle można zapomnieć o normalnym przeglądaniu www. Ani firefox ani Opera nie będzie dobrze
> chodzić. Wiem bo odpalałem Opere na pentium 166mmx z 64mb ramu i chdziło ledwo-ledwo
ODPOWIEDZ JEST BANALNA!!! ZAPOMNIJ O JAKIMKOLWIEK LINUKSIE POD TAKIM SPRZETEM!!!
POLECAM WINDOWSA 95!!! ALBO OSTATECZNIE 3.1 ;-)
chmooreck
Gość
«
Odpowiedź #8 dnia:
2005-07-26, 19:58:54 »
> ODPOWIEDZ JEST BANALNA!!! ZAPOMNIJ O JAKIMKOLWIEK LINUKSIE POD TAKIM SPRZETEM!!!
> POLECAM WINDOWSA 95!!! ALBO OSTATECZNIE 3.1 ;-)
na win 95 jest za malo ramu... z trudem chodzil jak mialem 24... :-)
natomiast slack 8 chodzil jak burza - oczywiscie jako router, X\\'ow nawet nie instalowalem :-)
Lorenzo
Gość
«
Odpowiedź #9 dnia:
2005-07-26, 23:58:12 »
2005-07-26 19:45:17 bart3k napisał:
> ODPOWIEDZ JEST BANALNA!!! ZAPOMNIJ O JAKIMKOLWIEK LINUKSIE POD TAKIM SPRZETEM!!!
> POLECAM WINDOWSA 95!!! ALBO OSTATECZNIE 3.1 ;-)
Nie wciskajcie ludziom farmazonów.
Na am486DX4-100 24MB RAMu i tym samym dyskiem uzywałem z powodzeniem SuSe\\'a 6 z KDE1 a następnie RH 7.1. I pod tym ostatnim chulał całkiem dobrze pod warunkiem że się nie gwałciło ani KDE2 ani gnome\\'a. A co do polecania windy, to wydajniej bedzie chodził 98 wydanie 1 niż którykolwiek ze starszych.
Tyle mojego oburzenia
Pozdro Lorenzo
MichL
Gość
«
Odpowiedź #10 dnia:
2005-07-27, 01:18:30 »
> Witam. Po wieelu probach instalacji (...) na starym komputerze winzgrozy doszedlem do wniosku ze
> moze lepiej bedzie zainstalowac jakiego lina. tylko problem ze nie wiem jakiego i jak. moj
> 16mb ram;
> karta graficzna -??
> +
> w biosie nie ma obslugi cd-romu wiec zostaje instalacja z dysku - przez siec, ew net.
> chce wlasnie zrobic zeby na tym starym kompie chodzil net, wiem jak to zrobic jezeli ja (winxp)
> udostepniam tez komputerowi z windows. ale czy tak samo bedzie chodzic w linuksie??
>
>
> matulik
>
Tragedyyyyyyja , nic nie poleci normalnie na tym kalkulatorze....
Gość
«
Odpowiedź #11 dnia:
2005-07-27, 07:12:14 »
2005-07-27 01:18:30 MichL napisał:
> 2005-07-26 12:22:43 matulik napisał:
>
> > Witam. Po wieelu probach instalacji (...) na starym komputerze winzgrozy doszedlem do
> wniosku ze
> > moze lepiej bedzie zainstalowac jakiego lina. tylko problem ze nie wiem jakiego i jak.
> moj
> > sprzet na starym kompie:
> > Procesor klasy 486 (100mhz??);
> > 16mb ram;
> > hdd caviar 2850 (870MB);
> > karta graficzna -??
> > +
> > w biosie nie ma obslugi cd-romu wiec zostaje instalacja z dysku - przez siec, ew net.
> > chce wlasnie zrobic zeby na tym starym kompie chodzil net, wiem jak to zrobic jezeli ja
> (winxp)
> > udostepniam tez komputerowi z windows. ale czy tak samo bedzie chodzic w linuksie??
> >
> > prosze o pomoc i pozdrawiam.
> >
> > matulik
> >
>
> Tragedyyyyyyja , nic nie poleci normalnie na tym kalkulatorze....
> Pewnie mi nie uwierzysz, ale kiedyś komputery miały po 64 kB RAM-u, nie miały HD, grafikę 64 kolory albo i mniej, procesor 8 bitów. Sam takiego miałem, nazywało się to Commodore 64. Były na to procesory tekstu, arkusze kalkulacyjne, programy graficzne że nie wspomnę o grach.
To od usera zależy co POTRAFI zrobić, a nie od megaherców i gigabajtów.
A co do kalkulatora, to nawet na zwykłym czterodziałaniowym też można liczyć pierwiastki albo np. funkcje trygonometryczne.
Gość
«
Odpowiedź #12 dnia:
2005-07-27, 07:14:24 »
> 16mb ram;
> karta graficzna -??
> +
>
>
> matulik
>
> A zalądałeś tutaj:
http://distrowatch.com/
?
> Pozdro
Maciek_Rutecki
Gość
«
Odpowiedź #13 dnia:
2005-07-27, 08:39:32 »
http://www.minislack.org/
http://featherlinux.berlios.de/
http://floppix.ccai.com/
http://klub.chip.pl/grzegorz/linux/mini.html
Xax79
Gość
«
Odpowiedź #14 dnia:
2005-07-27, 08:56:54 »
> Pewnie mi nie uwierzysz, ale kiedyś komputery miały po 64 kB RAM-u, nie miały HD, grafikę
> 64 kolory albo i mniej, procesor 8 bitów. Sam takiego miałem, nazywało się to Commodore 64. Były
> na to procesory tekstu, arkusze kalkulacyjne, programy graficzne że nie wspomnę o grach.
Ja uwierze bo takie widzialem. A programy / gry byly pod taki sprzet pisane wiec fakt, ze na tym dzialaly nie powinny nikogo dziwic.
> To od usera zależy co POTRAFI zrobić, a nie od megaherców i gigabajtów.
Akurat. Sa bariery, ktorych sie nie przeskoczy. Program wymagajacy procesora 32 bitowego na 16 bitowym nie ruszy. Jest cos takiego co sie nazywa \\"minimalne wymagania sprzetowe\\". Kazdy chyba wie co to jest ?
> A co do kalkulatora, to nawet na zwykłym czterodziałaniowym też można liczyć pierwiastki albo np. funkcje trygonometryczne.
Z tablicami matematycznimi to nawet bez kalkulatora mozna, ale od reki pierwiastka z 11 nie wyciagniesz. To co Ci wyjdzie jest dalekie od idealu a stosowanie metod rodem z epoki kamienia lupanego w dobie komputerow to juz zboczenie.
Drukuj
Strony: [
1
]
2
3
Do góry
« poprzedni
następny »
Forum Linux.pl
»
Sprzęt