Nowe posty

Autor Wątek: Instalacja programow na koncie shell bez praw admina  (Przeczytany 2637 razy)

bronex

• Gość
Instalacja programow na koncie shell bez praw admina
« dnia: 2007-04-16, 11:29:40 »
Witam
Jestem posiadaczem szkolnego konta shell. Chcialbym na nim zainstalowac kilka dodatkowych programow np: ekg, elinks etc... Kiedy wydaje polecenie ./configure dla elinks wszystko przebiega prawidlowo, bez zadnych komplikacji. Niestety kiedy wydaje juz polecenie make są problemy:

Z kolei z ekg podczas ./configure wyskakuja bledy, ze brakuje kilku bibliotek, a nie moge ich dodac, gdyz nie mam uprawnien, a preciez nie bede admina prosil caly czas, aby cos doinstalowal.

Czy ktos moze mi pomoc, jak mam zainstalowac te programy tylko dla swojego konta, bez praw admina.

Serdeczne Dzięki

arctgx

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-04-16, 12:53:46 »
./configure --help zazwyczaj wyświetla parametry, które możesz dorzucić, żeby zmienić pewne domyślne ustawienia. Standardem bywa --prefix=KAT, który mówi, by zainstalować wszystko co trzeba w KAT, np. /home/user/jakis_kat. Można też położenie potrzebnych plików nagłówkowych podawać. Jeśli masz włączone programowe dokańczanie w powłoce, klawisz Tab po "configure --" dokończy prawdopodobnie możliwe opcje. W ostateczności można przejrzeć sam skrypt, by zobaczyć co robi. Zdarzało mi się, że mogłem podać położenie jednych brakujących nagłówków, ale z innymi miałem już problemy.

Zazwyczaj, jeśli "configure" skończy pracę bez błędu, tworzony jest Makefile opisujący, co ma robić "make". W prostszych paczkach Makefile bywa podawany na gotowo i trzeba go samemu edytować w razie potrzeby.

Jeśli zabierasz się do kompilowania i brakuje Ci pewnych bibliotek w odpowiednich wersjach, będziesz raczej musiał pozaglądać do dokumentacji.

Jeśli admin jest otawrty na instalacje brakujących nagłówków, to może zabawa nie być warta świeczki, chyba że lubisz powalczyć z problemami.

bronex

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-04-27, 15:07:37 »
A jak moge sobie poradzic z problemem brakujacych bibliotek?

TheUsh

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-04-28, 10:14:45 »
2007-04-27 15:07:37 bronex napisał:

> A jak moge sobie poradzic z problemem brakujacych bibliotek?

Z tym raczej sobie nie poradzisz ;) Lepiej by bylo jakbys napisal do admina, ze potrzebujesz takich programow i czy moglby je zainstalwoac :P