System > Sieć

Firewall niezbędny?

(1/3) > >>

:
Witam,
mam ogromną prośbę o pomoc w sprawie układu klawiatury. Potrzebuję ustawić układ Dvoraka z polskimi literkami. Pracuję pod Knoppiksem 3.8.1. Przestawienie układu na dvorak w kcontrol sprawia, że nie mogę pisać z polskimi literami. Co mogę zrobić?

CMT:
Mam może i głupie pytanie ale cały czas mnie nurtuje: czy w linuksie naprawdę niezbędny jest firewall? CHodzi mi o to, czy w przypadku zwykłej końcówki sieci: komputera domowego nie pełniącego roli żadnego serwera, rutera itp. wystarczy powyłączanie wszystkich zbędnych demonów, jak SSH, InetD RouteD itp. ?  

obecnie mam Suse 9.2 na jajku 2.6.10  ale pytanie jest raczej globalne.

z góry dziękuję za odpowiedzi

atilla:
W każdym systemie podłączonym do sieci firewall powinien być włączony!! Nie pomogże wyłączenie usług przed hakerami

Maciek_Rutecki:
2005-05-22 12:21:02 atilla napisał:

> W każdym systemie podłączonym do sieci firewall powinien być włączony!! Nie pomogże wyłączenie
 > usług przed hakerami

Witam

Tutaj sie do konca nie zgodze. To najwyrazniej nawyk z Windowsa.

Trzeba pamietac jaka jest roznica pomiedzy firewallami  Windowsa a Linuksem (i ogolnie roznice w budowie tych systemow). Zdecydowanie lepiej jest wylaczyc zbedne uslugi sieciowe. Zas te ktore musza byc obecne uruchamiac jako uzytkownik z ograniczonymi uprawnieniami (nie jako root lub nobody) oraz ograniczyc liczbe adresow IP, z ktorym mozna nawiazac polaczenie (wiekszosc uslug ma taka opcje). Gdy tego sie dokona, to o wlam trudno (choc zawsze mozliwe), jak inaczej sie wlamac, gdy wszystkie porty sa zamkniete?

--
Maciek

PS. Jak widac zdania sa rozne :-)

xis:
Można jeszcze dodać, że jeśli jesteś w sieci lokalnej, w której są sami zaufani użytkownicy, a między Wami a Internetem jest jakiś firewall to nie musisz się odgradzać kolejnym. Nawet wyłączanie demonów jest zbędne, bo dostęp do nich będą mieli tylko użytkownicy z sieci lokalnej.

Jednak - wg powiedzenia 'lepiej dmuchać na zimne' - nie zaszkodzi sklecenie choćby prostych regułek filtrowania tak na wszelki wypadek.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej