Nowe posty

Autor Wątek: Karta radiowa  (Przeczytany 22704 razy)

flak

• Gość
Karta radiowa
« Odpowiedź #15 dnia: 2007-10-07, 17:40:56 »
Cytat: Nifir
Cytat: flak
Cytat: Nifir
Tak, ale powiesiłem się przy: http://madwifi.org/wiki/UserDocs/FirstTimeHowTo#ConnectingtoanAPwithWEP

Po wpisaniu iwconfig ath0 key mój_klucz wyskakuje mi:
Error for wireless request "Set Encode" (8B2A) :
    SET failed on device ath0 ; Invalid argument.
To odrazu przeskocz do WPA bo WEP jest bardzo łatwo złamać.
Nie robi mi różnicy kodowanie. Chciałbym by działało i to nie tylko działało u mnie w domu, ale też na uczelni gdzie muszę również ustawić połączenie, dlatego bardzo zależy mi na jakimś stosunkowo łatwym w konfiguracji sposobie połączenia.
Jeśli na uczelni standardem jest WEP a nie WPA to żeczywiście musisz mieć skonfigurowany WEP. Jeśli tylko do domu i jak sam twierdzisz nie obchodzi Cię metoda szyfrowania, to najlepiej wogule nie szyfruj. Algorytm WEP ma poważny błąd pozwalający przewidzieć wygenerowany szyfr, stąd też wynaleziono WPA. Z tego co wiem to aircrack uruchomiony na typowym komputerze łamie WEP w mniej niż 95 sekund. Mówiąc krótko skoro masz problem z włączeniem WEPu a WPA Cię nie obchodzi to daruj sobie konfigurację, bo WEP żadnego włamywacza nie powstrzyma.

Nifir

• Gość
Karta radiowa
« Odpowiedź #16 dnia: 2007-10-07, 21:47:37 »
Źle mnie zrozumiałeś, jak narazie nie jestem w stanie połączyć się, bo nie wiem jak, a to, czy zrobię sobie WEP, czy WPA, czy będe miał otwartą sieć mnie średnio interesuję, chcę mieć poprostu sieć! :) I nie chcę mieć jakiejś trwałej konfiguracji, bo często muszę zmieniać. W pracy mam inną sieć, na uczelni inną i w domu inną. Dlatego najlepiej by było dodać jakoś sterowniki do mojego programu sieciowego (system-config-network), albo ściągnąć nowy inny program mający takie funkcje. Niestety jestem początkującym użytkownikiem Linuksa. Mam Fedorę od kilu tygodni i nie wiem jak to zrobić, dlatego proszę was o pomoc w tej sprawie.

• Users
  • Guru
Karta radiowa
« Odpowiedź #17 dnia: 2007-10-07, 21:50:11 »
A odpowiesz na mojego poprzedniego posta?

M.

Nifir

• Gość
Karta radiowa
« Odpowiedź #18 dnia: 2007-10-07, 22:23:03 »
Cytat: donmarianno
A może zamiast "ath0" dać urządzenie które pojawia się w systemie? Np eth1 lub wifi0.
Jesteś pewien, że masz ath0?
M.
Chyba tak, nie znam się na tym. http://www.wklej.org/id/d2bc1b0e77

Jestem zielony jak trawka jesienią, nie mam pojęcia czy to o czym mówisz coś zmieni, wiem jedynie, że praca w konsoli nie jest moją silną stroną. Dlatego zależałoby mi na programie który ma GUI i który będę mógł sobie ustawić wedle potrzeby.

• Users
  • Guru
Karta radiowa
« Odpowiedź #19 dnia: 2007-10-07, 22:29:15 »
A podeślij wydruk polecenia:
lspci

M.

Nifir

• Gość
Karta radiowa
« Odpowiedź #20 dnia: 2007-10-07, 22:40:58 »

Percy_Bent

• Gość
Karta radiowa
« Odpowiedź #21 dnia: 2007-10-07, 23:31:19 »
A może trzeba zacząć ustawianie sieci od

modprobe -r bcm34xx

kernele od 2.6.17 mają obsługę tych sterowników i niestety są one często domyślnie wkompilowane.  U siebie nie mogłem nic zrobić z sieciówką dopóki nie wywaliłem tego z jądra. inaczej cały czas zwracało mi podobną odpowiedź na iwconfig jak koledze... dopiero po wywaleniu tego ustrojstwa mogłem spokojnie załadować stery przez ndiswrapper

Nifir

• Gość
Karta radiowa
« Odpowiedź #22 dnia: 2007-10-08, 01:31:13 »
Czytałem gdzieś o tym. Prawdopodobnie w jednym z kilkunastu poradników jakie czytałem i to polecenie u mnie nie działało...

• Users
  • Guru
Karta radiowa
« Odpowiedź #23 dnia: 2007-10-08, 14:22:04 »
modprobe nie działa? Ale oczywiście jako root je uruchamiałeś?

M.

Nifir

• Gość
Karta radiowa
« Odpowiedź #24 dnia: 2007-10-08, 21:08:23 »
Tak, z poziomu roota.
FATAL: Module bcm34xx not found.

• Users
  • Guru
Karta radiowa
« Odpowiedź #25 dnia: 2007-10-08, 21:09:36 »
A to znaczy, że modułu nie ma.
Wykonaj polecenie:
find /lib/modules -iname "*bcm*"

M.

Percy_Bent

• Gość
Karta radiowa
« Odpowiedź #26 dnia: 2007-10-08, 21:32:12 »
a taka odpowiedź dostałeś również za pierwszym razem kiedy podałeś polecenie modprobe -r bcm34xx??

spróbuj teraz załadować inne sterowniki do karty sieciowej, myślę że powinno ci się udać. jeśli nie, opisz wyniki