Nowe posty

xx System pakietów jest uszkodzony (Linux Ubuntu 20.04 LTS) (3)
2022-10-01, 15:44:17
xx Otoczenie najkrótszej frazy (2)
2022-09-25, 12:18:46
xx Skrypt do otwarcia i zamknięcia plików (2)
2022-09-19, 21:18:41
xx potrzebuje by ktoś mi wytłumaczył jedną żecz (4)
2022-09-16, 23:14:22
clip Zmiana ustawień punktu montowania (2)
2022-09-07, 23:20:08
xx Czarny ekran na start - linux mint (2)
2022-09-07, 14:46:31
xx Przydatne Linki (12)
2022-09-07, 14:33:34
xx Czy jest to potrzebne w domu ? (1)
2022-09-07, 08:26:40
xx Lupa. (5)
2022-09-04, 00:47:38
xx problem z wyburzaniem dell inspirion 15 3552 (1)
2022-09-03, 19:47:29

Autor Wątek: BRAK Xów; Laptop Lenovo; Mobile Intel(R) 915GM/GMS,910GML  (Przeczytany 262 razy)

mlody1982

  • Gość
Oto mój problem:

Na LAPTOPIE IBM LENOVO 3000 C 100 TB034PB zainstalowałem, obok Windowsa XP, Mandriva Linux 2007 Free.
Instalacja przebiegła pomyślnie. Niestety NIE MOGĘ URUCHOMIĆ środowiska graficznego.
Widziałem podobne problemy na forach ale żadna z odpowiedzi nie rozwiązała mojego.
NP:
http://www.linuxcompatible.org/thread27953-1.html
http://www.strefamandrivy...opic.php?t=7874
http://www.strefamandrivy...opic.php?t=8252

dane komputera:

Processor: x86 family 6 Model 13 Stepping 8
Processor Speed: 1596 MHZ
Accelerator in Use: Mobile Intel(R) 915GM/GMS,910GML Express Chipset Family
Video BIOS: 1228
Current Graphics Mode: 1024 x 768 True Color (60 Hz)

Po wydaniu polecenia X: 1 -probeonly w logu pojawiły się następujące wpisy o błędach:

(EE) I810(0): No Video BIOS modes for chosen depth
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration. Fatal server error: no screens found
(WW) I810: No matching Device section for instance (BusID PCI:0:2:1)
(WW) I810(0): Bad V_BIOS checksum

Po wydaniu polecenia startx:

I810: No matching Device section for instance (BusID PCI:0:2:1) found
I810(0): Bad V_BIOS checksum
I810(0): No video Bios modes for chosen depth
Screen(s) found, but none have a usable cofiguration

XIO: fatal IO error 104 (connection reset by peer) on X server ":0.0" after 0 requests

Polecenie lspci | grep "Vga compatible controller" zwraca:

Mobile Intel(R) 915GM/GMS,910GML Express Chipset Family (PCI:00:02.0)

Błąd związany z PCI jest zmienny. Wpisując w xorg 0:2:1 wypisze że nie ma 0:2:0 i na odwrót.

Próbowałem wielu ustawień xorg.conf ale nic nie pomagło.
Instalowałem sterowniek ze strony intela ale nic nie pomogło.

Oto xorg.conf:

# File generated by XFdrake (rev 57713)

# **********************************************************************
# Refer to the xorg.conf man page for details about the format of
# this file.
# **********************************************************************

Section "Files"
# font server independent of the X server to render fonts.
FontPath "unix/:-1"

# minimal fonts to allow X to run without xfs
FontPath "/usr/share/fonts/misc:unscaled"
EndSection

Section "Extensions"
Option "Composite" "Enable"
EndSection

Section "ServerFlags"
#DontZap # disable (server abort)
AllowMouseOpenFail # allows the server to start up even if the mouse does not work
#DontZoom # disable / (resolution switching)
EndSection

Section "Module"
Load "dbe"
Load "v4l"
Load "extmod"
Load "type1"
Load "freetype"
Load "glx"
Load "dri"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard1"
Driver "kbd"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "us"
Option "XkbOptions" "compose:rwin"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse1"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
Option "Device" "/dev/mouse"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "SynapticsMouse1"
Driver "synaptics"
Option "SHMConfig" "on"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Monitor1"
VendorName "Plug'n Play"
ModelName "Local Flat Panel 1024x768"
HorizSync 63-63
VertRefresh 83-83

# TV fullscreen mode or DVD fullscreen output.
# 768x576 @ 79 Hz, 50 kHz hsync
ModeLine "768x576" 50.00 768 832 846 1000 576 590 595 630

# 768x576 @ 100 Hz, 61.6 kHz hsync
ModeLine "768x576" 63.07 768 800 960 1024 576 578 590 616
EndSection

Section "Device"
Identifier "Device1"
VendorName "Intel Corp."
Driver "i810"
BusID "PCI:0:2:0"
Option "May_Need_ForceBIOS" "1"
Option "XaaNoOffscreenPixmaps" "1"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen1"
Device "Device1"
Monitor "Monitor1"
DefaultColorDepth 24

Subsection "Display"
Depth 8
Modes "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
EndSubsection

Subsection "Display"
Depth 15
Modes "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
EndSubsection

Subsection "Display"
Depth 16
Modes "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
EndSubsection

Subsection "Display"
Depth 24
Modes "1024x768" "832x624" "800x600" "640x480" "480x360" "320x240"
EndSubsection
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Layout1"
InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse1" "CorePointer"
InputDevice "SynapticsMouse1" "AlwaysCore"
Screen "Screen1"
EndSection

Jeżeli ktoś zna odpowiedź proszę pisać... Z góry dzięki