Nowe posty

Autor Wątek: unable to load nvidia.o  (Przeczytany 2312 razy)

Offline Piotrek Mitas

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 17
    • Zobacz profil
unable to load nvidia.o
« dnia: 2005-07-18, 16:07:07 »
Kiedy próbóje podmontowa? partycje ntfs, wyskakuje mi co? takiego:
\\"mount /dev/hda1 /mnt/windows -t captive-ntfs
Captive NTFS v1.1.5.  Check a new version at: http://www.jankratochvil.net/
Preparing LUFS kernel module... Run /usr/share/lufs/prepmod if problems occur.
lufs module not loaded: Try running /usr/share/lufs/prepmod to see more. at /usr/bin/captive-lufsd line 180\\"

A wi?c odpalam /usr/share/lufs/prepmod i dostaje co? takiego:

+ /sbin/modprobe lufs 2>/dev/null
Preparing LUFS kernel module... Run /usr/share/lufs/prepmod if problems occur.
Running kernel version: 2.6.12-gentoo-r4 (base version 2.6.12)
Destination module directory: /lib/modules/2.6.12-gentoo-r4/kernel/fs/lufs
Using kernel sources: /lib/modules/2.6.12-gentoo-r4/build
+ set -e; /bin/mkdir -p `dirname /var/lib/lufs/lufs.ko`; /bin/rm -f /var/lib/lufs/lufs.ko; make -C /lib/modules/2.6.12-gentoo-r4/build SUBDIRS=\\"/usr/share/lufs/2.6\\" modules EXTRA_CFLAGS=\\"\\"; /bin/mv -f /usr/share/lufs/2.6/lufs.ko /var/lib/lufs/lufs.ko; /bin/rm -f /usr/share/lufs/2.6/proc.o /usr/share/lufs/2.6/.proc.o.flags /usr/share/lufs/2.6/.proc.o.cmd /usr/share/lufs/2.6/inode.o /usr/share/lufs/2.6/.inode.o.flags /usr/share/lufs/2.6/.inode.o.cmd /usr/share/lufs/2.6/dir.o /usr/share/lufs/2.6/.dir.o.flags /usr/share/lufs/2.6/.dir.o.cmd /usr/share/lufs/2.6/file.o /usr/share/lufs/2.6/.file.o.flags /usr/share/lufs/2.6/.file.o.cmd /usr/share/lufs/2.6/symlink.o /usr/share/lufs/2.6/.symlink.o.flags /usr/share/lufs/2.6/.symlink.o.cmd /usr/share/lufs/2.6/lufs.mod.o /usr/share/lufs/2.6/.lufs.mod.o.flags /usr/share/lufs/2.6/.lufs.mod.o.cmd /usr/share/lufs/2.6/lufs.o /usr/share/lufs/2.6/.lufs.o.flags /usr/share/lufs/2.6/.lufs.o.cmd /usr/share/lufs/2.6/lufs.mod.c /usr/share/lufs/2.6/.lufs.ko.cmd;
make: Entering directory `/usr/src/linux-2.6.12-gentoo-r4\\'
  CC [M]  /usr/share/lufs/2.6/dir.o
  CC [M]  /usr/share/lufs/2.6/file.o
  CC [M]  /usr/share/lufs/2.6/inode.o
  CC [M]  /usr/share/lufs/2.6/proc.o
  CC [M]  /usr/share/lufs/2.6/symlink.o
  LD [M]  /usr/share/lufs/2.6/lufs.o
  Building modules, stage 2.
  MODPOST
*** Warning: \\"kill_proc_info\\" [/usr/share/lufs/2.6/lufs.ko] undefined!
  CC      /usr/share/lufs/2.6/lufs.mod.o
  LD [M]  /usr/share/lufs/2.6/lufs.ko
make: Leaving directory `/usr/src/linux-2.6.12-gentoo-r4\\'
+ /bin/rm -rf /lib/modules/2.6.12-gentoo-r4/kernel/fs/lufs; /bin/mkdir -p /lib/modules/2.6.12-gentoo-r4/kernel/fs/lufs; /bin/ln -s /var/lib/lufs/lufs.ko /lib/modules/2.6.12-gentoo-r4/kernel/fs/lufs/lufs.ko
+ /sbin/rmmod lufs 2>/dev/null; /sbin/insmod /lib/modules/2.6.12-gentoo-r4/kernel/fs/lufs/lufs.ko 2>/dev/null
Failed to prepare lufs.ko module for your Linux kernel 2.6.12-gentoo-r4.
Detected Linux kernel sources \\"/lib/modules/2.6.12-gentoo-r4/build\\" do not appear to be valid.
Please install kernel-source-x.y.z.i386.rpm or kernel-headers_x.y.z_i386.deb.
The following directory paths were search (first existing directory used):
                /lib/modules/2.6.12-gentoo-r4/build
                /usr/src/kernel-headers-2.6.12-gentoo-r4
                /usr/src/linux-2.6.12-gentoo-r4
                /usr/src/linux-2.6.12
                /usr/src/linux
                /usr/src/kernel-source-2.6.12-gentoo-r4
 at /usr/share/lufs/prepmod line 181

Dodam, ?e wcze?niej próbowa?em na jajku 2.6.11 i tez nie dzialalo. Daawno temu, próbowa?em te? na mandrake\\'u 10.1(to by?a moja pierwsza dystrybucja, by?em wtedy zupe?nie zielony) i te? co? nie chcia?o dzia?a?, ale nie pami?tam czy to by? ten sam b??d.

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
unable to load nvidia.o
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-07-18, 13:17:40 »
a wiec chcialem zainstalowac sobie sterownik do karty graficznej ale niestety strasznie duzo z tym roboty :D a teraz wywala mi blad ze nie moze zaladowac kernel module nvidia.o i najprawdopodobniej kernel module zostal zbudowany przy uzyciu zlego zrodla kernela. mam sie upewnic czy mam zainstalowane zrodla kernela dla swojej wersji kernela sek w tym ze mam bo kernela mam 2.4.27 i zrodla tez sciagniete z internetu sa tej wersji za bardzo sie nie znam na linuksie ale z tego co znalazlem to wpisywalem make a pozniej make dep dzieki temu dochodzi chociaz do tego momentu :D probowalem na 2 roznych zrodlach i to samo moze cos zle robie??

Offline bojleros bojleros

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 190
    • Zobacz profil
unable to load nvidia.o
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-07-19, 14:02:39 »
mia?em prodobny pomys? lecz ja sie inaczej ??cze . korzystam z modemu ?aczonego na karte sieciow? i wdzwaniam sie przez rp-pppoe. najlepiej napisz sobie prosty skrypt który powiedzmy co minute sprawdza czy jest interfejs ppp0 i czy jest ping do onetu. dalej w zale?no?ci od tyych dwóch przypadków trzeba wywo?ac polecenie które ?aczy z sieci? . czasem musisz prze?adowa? firewall no i oczywiscie shapera jak uzywasz