Nowe posty

xx Pierwsze kroki w Arch (9)
Wczoraj o 23:39:51
xx DBus (0)
Wczoraj o 12:47:35
xx Przedni panel (1)
2022-05-20, 01:34:35
xx Modem Medion S4222 jak zainstalować aplikację do jego obsługi? (52)
2022-05-18, 10:14:49
xx Strona o testach penetracyjnych, hackingu (33)
2022-05-18, 08:09:16
xx Nadawanie uprawnień przy kopiowaniu themes do katalogu (15)
2022-05-17, 21:18:16
xx Pobieraniu pliku zdalnie poprzez VPN (2)
2022-05-16, 20:49:59
xx Obrócony obraz lubuntu, xubuntu na lenovo Miix 320 (5)
2022-05-16, 15:18:17
xx instalacja amdgpu dla RS880 (3)
2022-05-16, 07:21:17
xx Problem z dźwiękiem. (0)
2022-05-15, 18:46:51

Autor Wątek: Attanstic L1 Gigabitlan  (Przeczytany 5777 razy)

tazone

  • Gość
Attanstic L1 Gigabitlan
« dnia: 2007-01-08, 16:46:40 »
A więc problem wygląda następująco posiadam zintegrowaną karte sieciową Attanstic L1 Gigabitlan na płycie głównej asusa model M2V sterowniki do niej są tu http://dlsvr01.asus.com/pub/ASUS/mb/socketAM2/M2V/Linux_LAN.zip a pytanie jest następujące co z nimi zrobić dodam że jestem nowicjuszem jeśli chodzi o linuxa aktualnie mam zainstalowanego open suse 10.2. Dla kogoś kto jest przyzwyaczajony do windowsowych sterowników najczęściej instalowanych dwu kilkiem problemem jest instalacja w jakiś dziwny sposób ;)proszę o szybką odpowiedź z góry dzięki za pomoc

Offline ultr

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1177
    • Zobacz profil
Attanstic L1 Gigabitlan
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-01-08, 17:47:30 »
A karta nie została wykryta automatycznie? Być może suse ma już odpowiedni sterownik. Możesz sprawdzić w YaST w zakładce Urządzenia Sieciowe -> Karta Sieciowa

Jeżeli jednak nie, to musisz wypakować zawartość zipa - najlepiej graficznie w kde (right click), albo pod 'mc', ewentualnie poleceniem unzip.
Otwierasz konsole w miejscu gdzie rozpakowałeś zipa (albo przechodzisz tam 'cd').
Logujesz się na roota:
$ su
Teraz przechodzisz do katalogu src
# cd src
I kompilujesz a potem instalujesz:
# make
# make install
Do tej operacji na pewno będziesz potrzebować zainstalowanych (YaST: Oprogramowanie->Software Management) pakietów 'gcc' i 'make' oraz prawdopodobnie 'kernel-source', być może coś jeszcze.
Z tego co jest w pliku readme (BTW, jego nazwa aż prosiżeby go przeczytać przed pisaniem na forum), trzeba teraz zaistalować moduł:
# insmod atl1

Teraz powinno działać, pozostaje konfiguracja karty w YaST.

chmooreck

  • Gość
Attanstic L1 Gigabitlan
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-01-08, 20:47:30 »
a nie ma tam jakiegoś 'readme' ?

P.S. Przeczytaj http://rtfm.killfile.pl

tazone

  • Gość
Attanstic L1 Gigabitlan
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-01-09, 18:37:56 »
a więc po zastosowaniu się do tego co ultr napisał przy samej próbie użycia komendy make tzn po wpisaniu i zatwierdzeniu enterem wyrzuca mi komunikat:
 makefile:65:***Linux Kernel Source not found. Stop.
co mam zrobić z tym fantem o co chodzi bo wnioskuje że nie może znależć kernela ale to świezo postawiony system?


A co do wypowiedzi moderatora chmooreck
wiesz nie rozumiem aluzji ale wystarczy że pytanie jest odpowiednio sformułowane jezeli readme by mi pomogło to bym nie pytał a pozatym uwzględniłem fakt iż jestem poczatkującym user`em, mimo wszystko dzieki za troske

indiana

  • Gość
Attanstic L1 Gigabitlan
« Odpowiedź #4 dnia: 2007-02-17, 22:54:18 »
2007-01-08 17:47:30 ultr napisał:

> A karta nie została wykryta automatycznie? Być może suse ma już odpowiedni sterownik. Możesz
 > sprawdzić w YaST w zakładce Urządzenia Sieciowe -> Karta Sieciowa
 >
 > Jeżeli jednak nie, to musisz wypakować zawartość zipa - najlepiej graficznie w kde (right
 > click), albo pod 'mc', ewentualnie poleceniem unzip.
 > Otwierasz konsole w miejscu gdzie rozpakowałeś zipa (albo przechodzisz tam 'cd').
 > Logujesz się na roota:
 > $ su
 > Teraz przechodzisz do katalogu src
 > # cd src
 > I kompilujesz a potem instalujesz:
 > # make
 > # make install
 > Do tej operacji na pewno będziesz potrzebować zainstalowanych (YaST:
 > Oprogramowanie->Software Management) pakietów 'gcc' i 'make' oraz prawdopodobnie
 > 'kernel-source', być może coś jeszcze.
 > Z tego co jest w pliku readme (BTW, jego nazwa aż prosiżeby go przeczytać przed pisaniem na
 > forum), trzeba teraz zaistalować moduł:
 > # insmod atl1
 >
 > Teraz powinno działać, pozostaje konfiguracja karty w YaST.
Ja próbowałem instalować sterowniki ale nic mi z tego nie wyszło.
Podczas instalacji wyskakuje mi coś takiego:

[root@localhost src]# cd /home/indiana/Linux_LAN/src
[root@localhost src]# makefile
bash: makefile: command not found
[root@localhost src]# make
make -C /lib/modules/2.6.17-5mdv/source O=/lib/modules/2.6.17-5mdv/build SUBDIRS
=/home/indiana/Linux_LAN/src modules
make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-2.6.17-5mdv'

  WARNING: Symbol version dump /usr/src/linux-2.6.17-5mdv/Module.symvers
           is missing; modules will have no dependencies and modversions.

  CC [M]  /home/indiana/Linux_LAN/src/at_main.o
In file included from /home/indiana/Linux_LAN/src/at_main.c:1:
/home/indiana/Linux_LAN/src/at.h:75:5: warning: "DBG" is not defined
/home/indiana/Linux_LAN/src/at_main.c:110: warning: initialization from incompat                                                           ible pointer type
/home/indiana/Linux_LAN/src/at_main.c: In function ‘at_tso’:
/home/indiana/Linux_LAN/src/at_main.c:2477: error: ‘struct skb_shared_info’ has                                                            no member named ‘tso_size’
/home/indiana/Linux_LAN/src/at_main.c:2498: error: ‘struct skb_shared_info’ has                                                            no member named ‘tso_size’
/home/indiana/Linux_LAN/src/at_main.c: In function ‘at_xmit_frame’:
/home/indiana/Linux_LAN/src/at_main.c:2735: error: ‘struct skb_shared_info’ has                                                            no member named ‘tso_size’
make[3]: *** [/home/indiana/Linux_LAN/src/at_main.o] BĹ‚Ä…d 1
make[2]: *** [_module_/home/indiana/Linux_LAN/src] BĹ‚Ä…d 2
make[1]: *** [modules] BĹ‚Ä…d 2
make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-2.6.17-5mdv'
make: *** [default] BĹ‚Ä…d 2

djabel

  • Gość
Attanstic L1 Gigabitlan
« Odpowiedź #5 dnia: 2007-04-09, 13:23:35 »


djabel

  • Gość
Attanstic L1 Gigabitlan
« Odpowiedź #6 dnia: 2007-04-09, 13:25:29 »
proponuje sterownki http://42.pl/u/qMH_Attansic_L2_Linux

sa to drivery podeslane bepostednio od producenta karty
pozdrowiena dla sapera ;P

Rymek

  • Gość
Attanstic L1 Gigabitlan
« Odpowiedź #7 dnia: 2007-07-11, 22:30:16 »
2007-04-09 13:25:29 djabel napisał:

> proponuje sterownki http://42.pl/u/qMH_Attansic_L2_Linux
 >
 > sa to drivery podeslane bepostednio od producenta karty
 > pozdrowiena dla sapera ;P

To i ja dodam coś od Siebie ;)

mam dokładnie tą samą kartę (swoją drogą ASUS chyba się na nią uwzioł bo we wszystkich płytach ją montuje)

próbowałem na SUSE 10.2 mimo że wszystko szło tak jak opisuje manual i moduł się wgrywał (lsmod pokazywał moduł po jego załadowaniu) to karta nie chciała ruszyć... co więcej po restarcie systemu moduł nie ładował się automatycznie więc trzeba coś wtedy kombinować... - mniejsza o to.

Po kilko dniach walki byłem załamany i bardzo wku$%^#@* i dziwnym trafem zauważyłem że kolega też ma taką samą kartę (też ASUS) ale jemu działa ale na kubuntu więc zainstalowałem sobie dla testu no i zaraz po zainstalowaniu miałem neta.

Kończąc moją wypowiedź poodejrzewam że przyczyną jest to że karta jest dość nowa i dlatego SUSE ma problem z obsługą, gdyż nikt od strony SUSE nie usiadł do tego i pewnie będzie można bez problemu używać karty w wersji 10.3 - ale to tylko moje zdanie jak ktoś mądrzejszy chce się wypowiedzieć to zapraszam ;)

flak

  • Gość
Attanstic L1 Gigabitlan
« Odpowiedź #8 dnia: 2007-07-12, 11:03:18 »
2007-07-11 22:30:16 Rymek napisał:

> 2007-04-09 13:25:29 djabel napisał:
 >
 > > proponuje sterownki http://42.pl/u/qMH_Attansic_L2_Linux
 >  >
 >  > sa to drivery podeslane bepostednio od producenta karty
 >  > pozdrowiena dla sapera ;P
 >
 > To i ja dodam coś od Siebie ;)
 >
 > mam dokładnie tą samą kartę (swoją drogą ASUS chyba się na nią uwzioł bo we wszystkich płytach
 > ją montuje)
 >
 > próbowałem na SUSE 10.2 mimo że wszystko szło tak jak opisuje manual i moduł się wgrywał (lsmod
 > pokazywał moduł po jego załadowaniu) to karta nie chciała ruszyć... co więcej po restarcie
 > systemu moduł nie ładował się automatycznie więc trzeba coś wtedy kombinować... - mniejsza o
 > to.
 >
 > Po kilko dniach walki byłem załamany i bardzo wku$%^#@* i dziwnym trafem zauważyłem że kolega
 > też ma taką samą kartę (też ASUS) ale jemu działa ale na kubuntu więc zainstalowałem sobie dla
 > testu no i zaraz po zainstalowaniu miałem neta.
 >
 > Kończąc moją wypowiedź poodejrzewam że przyczyną jest to że karta jest dość nowa i dlatego SUSE
 > ma problem z obsługą, gdyż nikt od strony SUSE nie usiadł do tego i pewnie będzie można bez
 > problemu używać karty w wersji 10.3 - ale to tylko moje zdanie jak ktoś mądrzejszy chce się
 > wypowiedzieć to zapraszam ;)


Chciałbym jedynie zauważyć że sterownik do Attansic został włączony do kernela 2.6.21.
Co do starych sterowników od producenta to na stronie (http://atl1.sourceforge.net/) twórców kernelowego sterownika (tego w 2.6.21) pisze wyraźnie że stare sterowniki producenta nie działają z wspólczesnymi kernelami.

Jeśli macie stary kernel i chcecie na nim zainstalować sterownik producenta to wpierw zainstalujcie sobie kernel-source i kernel-headers bo bez tego proces kompilacji nie ruszy z miejsca