Nowe posty

Autor Wątek: Linux + Windows - problem  (Przeczytany 1306 razy)

Madcore

• Gość
Linux + Windows - problem
« dnia: 2006-12-31, 11:55:28 »
Hej! Mam pewien problem, otóż już od dawna nosze się z zamiarem zrobienia formata i zainstalowania Windowsa XP Pro i Auroxa 12.0. Nie wiem tylko od czego zacząć, na necie szukałem o instalacji tych dwóch OS'ów ale nie znalazłem rozwiązania na mój problem.
Czy jeśli chcę zainstalować te dwa OS'y to moge mieć dwie partycje, partycje (C) na której będzie Windows XP i partycje (D) na której będzie Aurox 12.0 , czy oba systemy muszą być zainstalowane na jednej partycji ?? Bo tam potem jest jakiś BOOT MANAGER czy jakoś tak, ten co pozwala nam wybrać przy starcie peceta, który system chcemy "załadować".
Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o Linuxa, dopiero zaczynam, pomóżcie plisss xD. Z góry dzięki.

Pozdrawiam
//Madcore

kmp

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 2006-12-31, 12:13:52 »
2006-12-31 11:55:28 Madcore napisał:

> Hej! Mam pewien problem, otóż już od dawna nosze się z zamiarem zrobienia formata i
 > zainstalowania Windowsa XP Pro i Auroxa 12.0. Nie wiem tylko od czego zacząć, na necie szukałem
 > o instalacji tych dwóch OS'ów ale nie znalazłem rozwiązania na mój problem..........

Żałosne, pewnie na w "tym" necie szukałeś.
http://www.pcworld.pl/artykuly/47033.html

kaer14

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-01-03, 22:03:11 »

> Hej! Mam pewien problem, otóż już od dawna nosze się z zamiarem zrobienia formata i
 Zawsze najpierw instaluje sie wingroze a partycje mozna zostawić nawet nie sformatowaną pod pingwina. Linux założy boot menagera .

taczmi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-01-04, 13:18:18 »

> zainstalowania Windowsa XP Pro i Auroxa 12.0. Nie wiem tylko od czego .......
siema...ja miałem kiedys dwa systemy i zrobiłem tak..:
na dysku C zainstalowałem system Windows w partition magic poustawiałem sobie partycje...czyli np...windows 5gb (c) -> (D) wolny lecz zrobilem na fat32 10gb -> (e) z danymi-> (f) ...
ok jak tak miałem przygotowany system i zainstalowany windows wziołemsie do instalacji linuxa na (D)
Wsadziłem płyte linuxa (po wczesniejszym ustawieniu bootowania z cdrom) i zaczołem instalacje. gdy przyszło do partycjonowania to dałem zaawansowane i wskazałem mu dysk (D) na linuxa. Ten dysk(D) podzielić na 3 pod dyski (/, /swap, /home - odpowiednio) i to wszystko. Całem menu wyboru systemów operacyjnych mi się samo zrobiło (linuxowe - lepsze.. hih i) i koniec...
Co chciałem podczas uruchamiania systemu mieć to to klikałem i gotowe..
miłego instalowania.

Zbooj

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 2007-01-04, 14:11:11 »
2007-01-04 13:18:18 taczmi napisał:

> 2006-12-31 11:55:28 Madcore napisał:
 >
 > > Hej! Mam pewien problem, otóż już od dawna nosze się z zamiarem zrobienia formata i
 >  > zainstalowania Windowsa XP Pro i Auroxa 12.0. Nie wiem tylko od czego .......
 > siema...ja miałem kiedys dwa systemy i zrobiłem tak..:
 > na dysku C zainstalowałem system Windows w partition magic poustawiałem sobie partycje...czyli
 > np...windows 5gb (c) -> (D) wolny lecz zrobilem na fat32 10gb -> (e) z danymi-> (f)
 > ...
 > ok jak tak miałem przygotowany system i zainstalowany windows wziołemsie do instalacji linuxa
 > na (D)
 > Wsadziłem płyte linuxa (po wczesniejszym ustawieniu bootowania z cdrom) i zaczołem instalacje.
 > gdy przyszło do partycjonowania to dałem zaawansowane i wskazałem mu dysk (D) na linuxa. Ten
 > dysk(D) podzielić na 3 pod dyski (/, /swap, /home - odpowiednio) i to wszystko. Całem menu
 > wyboru systemów operacyjnych mi się samo zrobiło (linuxowe - lepsze.. hih i) i koniec...
 > Co chciałem podczas uruchamiania systemu mieć to to klikałem i gotowe..
 > miłego instalowania.
 >  

Najpierw Winzgroze potem Linucha. Pozniej w bootloaderze linuxa ustawisz sobie odpalanie windowsa.
Windows i Linux musza byc na odddzielnych patrycjach. Windows raczej powienien byc na pierwszej partycji (dysk C) a linux moze byc i jest wszedzie