Nowe posty

question rDNS i directadmin (0)
Dzisiaj o 15:59:15
xx Edycja pliku tekstoego (1)
Dzisiaj o 09:27:03
xx Teraz a kiedyś (3)
Wczoraj o 20:24:05
xx modem od dostawcy (1)
Wczoraj o 19:52:56
xx Postfix jako SMTP Proxy (1)
2019-02-13, 17:01:01
xx Zabezpieczenie przed nieautoryzowanym serwerem DHCP (2)
2019-02-13, 16:24:09
xx Programy antywirusowe - gdzie mają zastosowanie (6)
2019-02-10, 23:05:29
xx Kompilacja kernela. (6)
2019-02-07, 12:08:41
xx Od jakiego linuxa zacząć (1)
2019-02-06, 14:53:46
xx Wtyczki Photoshopa w GIMPie, pod Xubuntu. (1)
2019-02-05, 20:03:39

Autor Wątek: dziwny problem z nVidia  (Przeczytany 8831 razy)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
dziwny problem z nVidia
« dnia: 2005-05-20, 23:36:41 »
w kilku watkach przeczytałem że rage128 swietnie dziala pod linuksem - ale nie moja, moze ktos mi pomoze?
Mam ati rage 128 mobile agpx2 8mb, owszem zostala wykryta przy instalacji ale nie ma akceleracji 3d, skutkiem czego nawet najprostsze gry 3d tna klatki. Probowalem zainstalowac sterownik ati.2 ale cos mi to nie bardzo wyszlo mimo ze postepowalem zgodnie z instrukcjami. aktualnie mam zainstalowany r128. Bardzo prosze o szczegulowe instrukcje - jak to dla poczatkujacego...

Offline xis

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1049
    • Zobacz profil
dziwny problem z nVidia
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-05-21, 11:03:30 »
2005-05-20 23:36:41 pace napisał:

> w kilku watkach przeczytałem że rage128 swietnie dziala pod linuksem - ale nie moja, moze ktos
 > mi pomoze?
 > Mam ati rage 128 mobile agpx2 8mb, owszem zostala wykryta przy instalacji ale nie ma
 > akceleracji 3d, skutkiem czego nawet najprostsze gry 3d tna klatki. Probowalem zainstalowac
 > sterownik ati.2 ale cos mi to nie bardzo wyszlo mimo ze postepowalem zgodnie z instrukcjami.
 > aktualnie mam zainstalowany r128. Bardzo prosze o szczegulowe instrukcje - jak to dla
 > poczatkujacego...


W dziale z artykułami ( http://newbie.linux.pl/?id=article ) powinieneś znaleźć opis instalacji sterowników ATI (krok po kroku właśnie). Myślę, że nikt nie będzie Ci go tutaj przeklejał. Zamiast tego może powiedz z czym konkretnie (jaką czynnością) masz problem.
Everything should be made as simple as possible, but not simpler
-- Albert Einstein

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
dziwny problem z nVidia
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-05-21, 13:49:25 »
 > W dziale z artykułami ( http://newbie.linux.pl/?id=article ) powinieneś znaleźć opis instalacji
 > sterowników ATI (krok po kroku właśnie). Myślę, że nikt nie będzie Ci go tutaj przeklejał.

owszem jest tam opis instalacji ale dla radeonów, niestety ten sterownik nie pasuje do rage`a 128 mobility

 > Zamiast tego może powiedz z czym konkretnie (jaką czynnością) masz problem.
 >

no to konkretnie:
- jak uruchomic akceleracje w na sterowniku r128?

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
dziwny problem z nVidia
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-05-21, 14:02:40 »
zciagnalem ati.2 z innego miejsca i udalo misie go zainstalowac, dalej nie mam akceleracji:-( jak to skonfigurowac?

Offline Krzysztof Kwiatkowski

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 59
    • Zobacz profil
dziwny problem z nVidia
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-05-21, 14:03:23 »
2005-05-21 13:49:25 pace napisał:

>
 >  > W dziale z artykułami ( http://newbie.linux.pl/?id=article ) powinieneś znaleźć opis
 > instalacji
 >  > sterowników ATI (krok po kroku właśnie). Myślę, że nikt nie będzie Ci go tutaj
 > przeklejał.
 >
 > owszem jest tam opis instalacji ale dla radeonów, niestety ten sterownik nie pasuje do rage`a
 > 128 mobility
 >
 >  > Zamiast tego może powiedz z czym konkretnie (jaką czynnością) masz problem.
 >  >
 >
 > no to konkretnie:
 > - jak uruchomic akceleracje w na sterowniku r128?
 >

To piszesz jest trochę dziwne. Ja mam ATI Rage 128 które świetne jest i mam tę karte już 3 lata i nie zamierzam jej zmieniać. Moduł r128 ładuje sie postarcie i mam akcelerację 3D.
Podaj jaki masz system to pomyślimy jak Ci pomóc.

Stery na stronie ATI nie pomogą bo są do Radeona a Rage jest wspierany przez jądro.

Sprawdź wpisy w xorg.con (lub XF86config) czy są takie wpisy:


.............
Section \\"Module\\"
    Load \\"dbe\\" # Double-Buffering Extension
    Load \\"extmod\\"
    Load \\"type1\\"
    Load \\"freetype\\"
    Load \\"glx\\" # 3D layer
    Load \\"dri\\" # direct rendering
    Load \\"/usr/X11R6/lib/modules/extensions/libglx.a\\"
EndSection
......
Section \\"Device\\"
    Identifier \\"device1\\"
    VendorName \\"ATI\\"
    BoardName \\"ATI Rage 128\\"
    Driver \\"r128\\"
    Option \\"DPMS\\"
    Option \\"UseCCEFor2D\\" \\"true\\"
EndSection

Jeżeli je masz to sprawdź polecenie \\"glxinfo\\" czy masz 3D uruchomione. Pamietaj że 3D w tych kartach pracuje  w 16 bit a nie 24. Przestaw z 24 na 16 i zrób tes glxgears wartość powyżej 400 to 3D chodzi, poniżej 200 nie.

[krisp@krisp ~]$ glxinfo
name of display: :0.0
Loading required GL library /usr/X11R6/lib/libGL.so.1.2
display: :0  screen: 0
direct rendering: Yes       <------------------- 3D !!!!!!
server glx vendor string: SGI
server glx version string: 1.2

Szukaj linii wskazakej strzałką.

powodzenia
Krisp

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
dziwny problem z nVidia
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-05-21, 21:56:48 »
pedze sprawdzic, mysle ze moglo o to chodzic chociazby dlatego ze mam ustawione 24 bity, dzieki

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
dziwny problem z nVidia
« Odpowiedź #6 dnia: 2005-05-21, 22:13:16 »
dzieki krisp chodzilo o palete kolorow

Offline Krzysztof Kwiatkowski

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 59
    • Zobacz profil
dziwny problem z nVidia
« Odpowiedź #7 dnia: 2005-05-22, 09:39:05 »
2005-05-21 22:13:16 pace napisał:

> dzieki krisp chodzilo o palete kolorow

Nie ma problemu :)

Pozdrawiam

Offline

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 337
    • Zobacz profil
dziwny problem z nVidia
« Odpowiedź #8 dnia: 2005-05-20, 22:12:57 »
Witam

Mam dość dziwny problem z nVidia dla karty typu Riva.

Naprawde, patrzyłem w sieci, ale nikt nie miał takiego problemu, bo wszystkim pomogło to co u mnie nie zdaje rezultatu. A na starym kompie u mnie nVidia działała. Tak samo jak wtedy mam Ubuntu

Mam defakto zainstaloane sterownik nVidia i działa mi modprobe nvidia. Jednak gdy odpale na nVidia serwer X`ów, to od razu wisi. Wiesza się na rózne sposoby:

Główny Driver: nvidia
Driver dla monitora: nvidia
= Totalna zwiecha, migające paski białe, system centralnie leży

Główny Driver: vga
Driver dla monitora: nvidia
= Czarny ekran, system leży

Główny Driver: nvidia
Driver dla monitora: nv
= Działa, ale nie ładuje sie nVidia

we wszystkich przypadkach uruchamiam z load glx.

Dodakowo nie moge za nic zainstalować nVidia z nVidia.com. No w teori jest mi to na kichanie, bo normalnie na starym kompie działało z paczki systemu Ubuntu. Oczywiście nVidia jest jako moduł kernela.

Nie mam pojęcia dlaczego pada.

Może ktoś poradzić, jak zainstalować te stery? Naprawde nie widzi mi się kompilowanie kernela w najbliższym czasie - do egzaminów.

Aż mnie kusi żeby sobie pograć :D Ale na winde nie preleze, nowy komp nawet płyty Windowsa na diody nie widział :] Od roku już siedze tylko na Linuxe, ale pierwszy raz taki hardcore mam z nVidia :-)

Pozdrawiam

Offline michu seishin

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 123
    • Zobacz profil
dziwny problem z nVidia
« Odpowiedź #9 dnia: 2005-05-21, 00:14:00 »
a czy probowales moze uzyc domyslnego sterownika nv z X'ow?

u mnie zawsze dzialal bez problemu i nie sprawia klopotow z instalacja ani conf bo juz jest w x'ach :)

Offline xis

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1049
    • Zobacz profil
dziwny problem z nVidia
« Odpowiedź #10 dnia: 2005-05-21, 11:01:25 »
Zauważyłem, że do różnych kart/konfiguracji sprzętowych różnie pasują odpowiednie wersje sterowników. Np. moja riva tnt 2 działa poprawnie tylko i wyłącznie na sterach z serii 6111, a więc w jej przypadku najnowsze sterowniki niekoniecznie oznaczają najlepsze działanie.

Może i Ty popróbuj z różnymi wersjami?

PS. Mała prośba: gdybyś na przyszłość bardziej precyzował problem w tytule wątku, byłoby fajnie :)
Everything should be made as simple as possible, but not simpler
-- Albert Einstein

Offline

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 337
    • Zobacz profil
dziwny problem z nVidia
« Odpowiedź #11 dnia: 2005-05-21, 16:14:43 »
Lepiej precyzować... nie mogłem wymysleć jak :D Jak bym napisał nVidia nie działa, to by pewnie wiekszość znających odpowiedź nie udzieliła się :-)

Tak, na nv, jak wspomniałem wszystko działa.
Dziwne, że w konfiguracji:
Driver: nvidia
Display: nv

Działa lepiej niż domyślnie. Poza tym problem polega na tym, że na Ubuntu nVidia była "domyślnie" ograniczona i można było samemu włączyć akeleracje 3d itp. Na początku 3a było odpalić:

sudo nvidia-glx-config enable
{
  to mi na starym PC wskoczyło, a tera error:
  {
     Error: your X configuration has been altered.
     This script cannot proceed automatically.
     If you believe that this not correct,
     you can update the md5sum entry executing the
     following command:
     md5sum /etc/X11/xorg.conf | sudo tee /var/lib/xfree86/xorg.conf.md5sum
     otherwise edit manually /etc/X11/xorg.conf to change
     the Driver section from nv to nvidia.
   }
}
potem tylko restart X, i odpalić nvidia-settings :-) To drugie działa, ale cfaniak wykrywa, że nie odpalona jest nVidia :]

A to z md5sum daje mi coś takiego
499429fdea168c9436e1354c4414ae86  /etc/X11/xorg.conf

i naprawde nie wiem po co mi to...

Offline

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 337
    • Zobacz profil
dziwny problem z nVidia
« Odpowiedź #12 dnia: 2005-05-21, 16:14:56 »
2005-05-21 16:14:43 yonami napisał:

> Lepiej precyzować... nie mogłem wymysleć jak :D Jak bym napisał nVidia nie działa, to by pewnie
 > wiekszość znających odpowiedź nie udzieliła się :-)
 >
 > Tak, na nv, jak wspomniałem wszystko działa.
 > Dziwne, że w konfiguracji:
 > Driver: nvidia
 > Display: nv
 >
 > Działa lepiej niż domyślnie. Poza tym problem polega na tym, że na Ubuntu nVidia była
 > "domyślnie" ograniczona i można było samemu włączyć akeleracje 3d itp. Na początku 3a
 > było odpalić:
 >
 > sudo nvidia-glx-config enable
 > {
 >   to mi na starym PC wskoczyło, a tera error:
 >   {
 >      Error: your X configuration has been altered.
 >      This script cannot proceed automatically.
 >      If you believe that this not correct,
 >      you can update the md5sum entry executing the
 >      following command:
 >      md5sum /etc/X11/xorg.conf | sudo tee /var/lib/xfree86/xorg.conf.md5sum
 >      otherwise edit manually /etc/X11/xorg.conf to change
 >      the Driver section from nv to nvidia.
 >    }
 > }
 > potem tylko restart X, i odpalić nvidia-settings :-) To drugie działa, ale cfaniak wykrywa, że
 > nie odpalona jest nVidia :]
 >
 > A to z md5sum daje mi coś takiego
 > 499429fdea168c9436e1354c4414ae86  /etc/X11/xorg.conf
 >
 > i naprawde nie wiem po co mi to...

Offline

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 337
    • Zobacz profil
dziwny problem z nVidia
« Odpowiedź #13 dnia: 2005-05-21, 16:16:14 »
Ale jaja.

Wybaczcie.

Nie znam się na md5sum :-)
Ale działa po wykonaniu komendy

# md5sum /etc/X11/xorg.conf | sudo tee /var/lib/xfree86/xorg.conf.md5sum

a potem

# sudo nvidia-glx-config enable

Dziękuje za wszelkie próby pomocy :-)

Pozdrawiam