Nowe posty

Autor Wątek: Firefox 2  (Przeczytany 10477 razy)

Jerzy47

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #30 dnia: 2006-11-26, 17:00:18 »
Kaka - dzięki za cierpliwość. Jest tu jednak coś nie tak.
1. Pobrałem ff2 z tej samej strony. Sprawdziłem.
2. Rozpakowałem na pulpicie - mam tak jak ty ( dwie ikony foxa ).
3. Twój drugi ekran - skad wziołeś " Nowy aktywator " i później "Przeglądanie".
4. Bo ja robię dowiązanie. Pojawia sie ikona (skrót) "dowiązanie do firefox" klikam 2 razy na dowiązanie i otwiera sie "Dowiazanie do firefox - Przegladarka plików "
i dalej mam rozwinięcie dowiazania czyli wykaz 39 plików ff2.
Widzę jednak że nie jestem osamotniony w tym problemia.  Już drukuję ważniejsze wypowiedzi by nie zrobić błedu.

Kaka

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #31 dnia: 2006-11-26, 17:15:58 »
> 3. Twój drugi ekran - skad wziołeś " Nowy aktywator " i później
 > "Przeglądanie".

Prawy klik myszy na pulpit. Nie na żaden plik tylko na pulpit. I jeśli masz GNOME to będzie "utwórz aktywator" a jak KDE to podobnie. Nie mam KDE ale powinno być podobnie.

> 4. Bo ja robię dowiązanie. Pojawia sie ikona (skrót) "dowiązanie do firefox" klikam 2
 > razy na dowiązanie i otwiera sie "Dowiazanie do firefox - Przegladarka plików "
 > i dalej mam rozwinięcie dowiazania czyli wykaz 39 plików ff2.

Czemu tak? Tak nie zrobisz (no zrobisz ale trochę to skomplikowane). Zrób tak jak ja opisałem. Czyli prawy klik >> dowiązanie i tam wypełniasz. Ale prawy klik na pulpit nie na ten plik firefoxa tylko na pulpit! Rozumiesz, chyba?

Pozdrawiam!

Jerzy47

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #32 dnia: 2006-11-26, 18:04:24 »
Ja też mam tylko GNOME. Już jestem dalej.  Wykonałem jak kazałeś. Po ustawieniu aktywatora i zamknięciu na pulpicie pojawiła sie ikona "kwadrat z zagietym prawym górnym rogiem na niej coś jakby wyłacznik lub kartka z ołówkiem " klikam dwukrotnie i nic. Wyłączyłem kompa, ponowny rozruch i nic.
Być może jeszcze źle określiłem miejsce w przeglądarce, ale wskazałem "firefox".
Czynności powtarzałem kilkakrotnie. W końcu mialem na pulpicie 3 rozpakowane ff2 ; 3 dowiązania i 3 opisane wyżej.

Ichneumon

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #33 dnia: 2006-11-26, 18:09:05 »
2006-11-26 18:04:24 Jerzy47 napisał:

>  Ja też mam tylko GNOME. Już jestem dalej.  Wykonałem jak kazałeś. Po ustawieniu aktywatora i
 > zamknięciu na pulpicie pojawiła sie ikona "kwadrat z zagietym prawym górnym rogiem na niej
 > coś jakby wyłacznik lub kartka z ołówkiem " klikam dwukrotnie i nic. Wyłączyłem kompa,
 > ponowny rozruch i nic.
 > Być może jeszcze źle określiłem miejsce w przeglądarce, ale wskazałem "firefox".
 > Czynności powtarzałem kilkakrotnie. W końcu mialem na pulpicie 3 rozpakowane ff2 ; 3 dowiązania
 > i 3 opisane wyżej.
 >
 >

rozpakowujesz --> robisz skrót do /firefox/firefox  --> ustawiasz mu /firefox jako katalog roboczy (nie wiem czy to ma znaczenie ale nie zaszkodzi) --> robisz reloga .   i powinno działać

Jerzy47

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #34 dnia: 2006-11-26, 21:15:59 »
Dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość, ale jak na razie nic mi nie wychodzi.
Muszę to wszystko jeszcze raz na spokojnie przegryść. Dla mnie zainstalowanie FF2 jest o tyle ważne że uzyskałbym pogląd na instalowanie oprogramowania w Ubuntu jak i w innych dystrybucjach linuxa.
Muszę sporo jeszcze się dowiedzieć i chyba tu znajdę sporo:
"Nieoficjalny przewodnik po Ubuntu 6.10 (Edgy Eft)"  , chociaż posiadam 5.10. to tam powinno się wiele wyjaśnić.
Myślałem że spotkanie z linuxem będzie odrobinę prostsze ale się chyba przeliczyłem ze swoimi siłami.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Jurek.

P.S. co może oznaczać przy moim ubuntu/"breezy-security". Szukałem w google ale tam masa podtytułów i brak wyjaśnienia.

Ichneumon

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #35 dnia: 2006-11-26, 21:25:56 »
2006-11-26 21:15:59 Jerzy47 napisał:

> Dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość, ale jak na razie nic mi nie wychodzi.
 > Muszę to wszystko jeszcze raz na spokojnie przegryść. Dla mnie zainstalowanie FF2 jest o tyle
 > ważne że uzyskałbym pogląd na instalowanie oprogramowania w Ubuntu jak i w innych dystrybucjach
 > linuxa.
 > Muszę sporo jeszcze się dowiedzieć i chyba tu znajdę sporo:
 > "Nieoficjalny przewodnik po Ubuntu 6.10 (Edgy Eft)"  , chociaż posiadam 5.10. to tam
 > powinno się wiele wyjaśnić.
 > Myślałem że spotkanie z linuxem będzie odrobinę prostsze ale się chyba przeliczyłem ze swoimi
 > siłami.
 >
 > Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
 > Jurek.
 >

nie wiem czemu ludzie na poczatek nie wybieraja sobie najłatwiejszego linuxa jakim jest pclinuxos i potem maja problemy ... przecierz on jest bardziej windowsowy niz sam windows

Jerzy47

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #36 dnia: 2006-11-26, 21:35:54 »
2006-11-26 21:25:56 Ichneumon napisał:

> nie wiem czemu ludzie na poczatek nie wybieraja sobie najłatwiejszego linuxa jakim jest
 > pclinuxos i potem maja problemy ... przecierz on jest bardziej windowsowy niz sam windows

Na początek zapytałem na którymś forum " od czego zacząć "  i od razu mi się oberwało za głupie pytanie. Przez mó komputer przeszło już chyba z 6 do 8 dystrybucji i ich wersji. Ta akurat się najlepiej zainstalowała i wydawała się dobra do pracy.
O pclinuxos jeszcze nie słyszałem i nie mam zielonego pojęcia o takiej dystrybucji.

Ichneumon

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #37 dnia: 2006-11-26, 21:38:24 »
2006-11-26 21:35:54 Jerzy47 napisał:

> 2006-11-26 21:25:56 Ichneumon napisał:
 >
 >  > nie wiem czemu ludzie na poczatek nie wybieraja sobie najłatwiejszego linuxa jakim jest
 >  > pclinuxos i potem maja problemy ... przecierz on jest bardziej windowsowy niz sam
 > windows
 >
 > Na początek zapytałem na którymś forum " od czego zacząć "  i od razu mi się oberwało
 > za głupie pytanie. Przez mó komputer przeszło już chyba z 6 do 8 dystrybucji i ich wersji. Ta
 > akurat się najlepiej zainstalowała i wydawała się dobra do pracy.
 > O pclinuxos jeszcze nie słyszałem i nie mam zielonego pojęcia o takiej dystrybucji.

http://www.tuxmachines.org/gallery/pclos93abd

tu masz screeny z tego linuxa

a jak chcesz sie czegos wiecej o nim dowiedziec to wpisz w wyszukiwarce tu na forum i znajdziesz , lub na googlach

Jerzy47

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #38 dnia: 2006-11-26, 22:39:31 »
2006-11-26 21:38:24 Ichneumon napisał:

> tu masz screeny z tego linuxa
 > a jak chcesz sie czegos wiecej o nim dowiedziec to wpisz w wyszukiwarce tu na forum i
 > znajdziesz , lub na googlach

Skreny są obiecujące. W tutejszej wyszukiwarce o pclinuxos " nie znaleziono w wymienionym temacie".  W googlach przejrzałem kilka stron i nie widzę możliwości pobrania w dodatku wersji polskojęzycznej. Próbowałem "Downald" i byłem przenoszony po stronach bez możliwości pobrania.
Zaczyna się ciekawie.

Ichneumon

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #39 dnia: 2006-11-26, 22:45:42 »
2006-11-26 22:39:31 Jerzy47 napisał:

> 2006-11-26 21:38:24 Ichneumon napisał:
 >
 >  > tu masz screeny z tego linuxa
 >  > a jak chcesz sie czegos wiecej o nim dowiedziec to wpisz w wyszukiwarce tu na forum i
 >  > znajdziesz , lub na googlach
 >
 > Skreny są obiecujące. W tutejszej wyszukiwarce o pclinuxos " nie znaleziono w wymienionym
 > temacie".  W googlach przejrzałem kilka stron i nie widzę możliwości pobrania w dodatku
 > wersji polskojęzycznej. Próbowałem "Downald" i byłem przenoszony po stronach bez
 > możliwości pobrania.
 > Zaczyna się ciekawie.

polskiej wersji narazie nie ma ale spolszczenie zajmuje z 10 minut max (chyba ze sie pakiet sciaga z super predkoscia 10kb/s...) nawet ci powiem jak to zrobic ;]

http://ftp.sh.cvut.cz/MIRRORS/pclinuxos/live-cd/english/preview/pclinuxos-p93a-bigdaddy.iso

tu masz instalke livecd

Jerzy47

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #40 dnia: 2006-11-26, 22:49:32 »
2006-11-26 21:38:24 Ichneumon napisał:

> tu masz screeny z tego linuxa
 > a jak chcesz sie czegos wiecej o nim dowiedziec to wpisz w wyszukiwarce tu na forum i
 > znajdziesz , lub na googlach

Skreny są obiecujące. W tutejszej wyszukiwarce o pclinuxos " nie znaleziono w wymienionym temacie".  W googlach przejrzałem kilka stron i nie widzę możliwości pobrania w dodatku wersji polskojęzycznej. Próbowałem "Downald" i byłem przenoszony po stronach bez możliwości pobrania.
Zaczyna się ciekawie.

Jerzy47

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #41 dnia: 2006-12-03, 19:00:49 »
Sprawa mi się częściowo wyjaśniła. Zaktualizowałem Ubuntu 5.10 do wersji 6.06. Od tej pory pobrany wcześniej na pulpit ff2 uruchamia się z pulpitu. Nadal jednak nie potrafię wykonać dowiązania by uruchamiać go z własnej ikony.

Do  "Ichneumon"  pclinuxos  pobrałem dwukrotnie, nagrałem w iso i drugi bez iso ponieważ w pliku podaje że jest iso. Obie płyty jednak nie startują z otwarcia z CD lub DVD.

Ichneumon

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #42 dnia: 2006-12-03, 19:40:18 »
2006-12-03 19:00:49 Jerzy47 napisał:

> Sprawa mi się częściowo wyjaśniła. Zaktualizowałem Ubuntu 5.10 do wersji 6.06. Od tej pory
 > pobrany wcześniej na pulpit ff2 uruchamia się z pulpitu. Nadal jednak nie potrafię wykonać
 > dowiązania by uruchamiać go z własnej ikony.
 >
 > Do  "Ichneumon"  pclinuxos  pobrałem dwukrotnie, nagrałem w iso i drugi bez iso
 > ponieważ w pliku podaje że jest iso. Obie płyty jednak nie startują z otwarcia z CD lub DVD.

nagrywasz normalnie plyte startową i odpalasz kompa z plyta w srodku ... a jak nie zastartuje to dajesz na chwile ladowanie z plyty i tyle

Jerzy47

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #43 dnia: 2006-12-03, 20:17:55 »
Wiesz nie bardzo rozumiem:
2006-12-03 19:40:18 Ichneumon napisał:
 > nagrywasz normalnie plyte startową i odpalasz kompa z plyta w srodku ...

Jak pisałem pobrałem program i nagrałem go na płytę jak zawsze, czyli "Nagraj obraz płyty"  i nic nie startuje z polecenia w biosie uruchom z CD. Przeczytałem w opisie programu że to "pclinuxos-p93a-bigdaddy.iso i nagrałem drugi dysk w trybie "nagraj program" i też nic oczywiście startuję z płytą w środku.
Głównie nie rozumiem tego:
 jak nie zastartuje
 > to dajesz na chwile ladowanie z plyty i tyle

O co w tym chodzi.
Pozdrawiam.

Blizzi

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #44 dnia: 2006-12-04, 06:51:37 »
OMG O_O az sie powstrzymac niemoge xD czytam odpowiedzi na ten post i
pokladam sie ze smiechu. Smutne tylko jest to  jak glupio niektore rzeczy sa zrealizowane  w pewnych distrach :). Niewiem jak to mozliwe ze kopiac bezposrednio ikone firefoxa w swiezo wypakowywanym katalogu, otrzymuje sie innego firefoxa XD.
ludzie potem mowia ze ten lin jest nienormalny ._.

Niestety prosta zasada, uzywajac ktoregos distra wstylu ubuntu,suse czy fedory pamientajcie programy tylko z repozytoria!
oczywiscie naogol jest to ulatwienie niemniej w tym wypadku jak widac jest to utrudnienie.

Tak Myśle tez czy nielepiej przestac ludzi straszyc slackiem czy gentoo.
Wiadomo w pierwszym kompilowanie zaleznosci moze zabic xD w drugim na ogol powoduje wiekszy rachunek za energie elektryczna ;) niemniej przynajmniej rozpakowanie firefoxa i kopniecie ikonki dziala ;)

Proponuje zatem zeby przysposobiac ludzi do konsoli  badz do adepta yasta itp
pierwszy z wyzej wymienionych daje mozliwosc dokladniejszego okreslenia co trzeba zrobic. drugi moze spowodowac radykalne uproszczenie tych objasnien.

Wkoncu łatwiej bylo napisac
cd ~/Desktop
tar xjvf ./firefox-2.0-i686.tar.bz2
cd ./firefox-2.0
./firefox
niż kliknij na chmurke zaznacz balonik wybierz samolot i kopnij koguta.

Pozdrowienia