Nowe posty

Autor Wątek: Firefox 2  (Przeczytany 10475 razy)

Jerzy47

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #15 dnia: 2006-11-25, 22:34:17 »
2006-11-25 22:26:05 olka napisał:

> Ściągnęłam plik z http://www.mozilla-europe.org/pl/products/firefox/
 > rozpakowałam, weszłam do katalogu, dwuklik na plik firefox i jestem :D

Witam.
Ztym D to masz rację ale co z tego skoro już taki jestem.
Nie pamiętam skąd pobierałem ale spróbuję jeszcze z twojego linku.
Pozdrawiam.

Pobierałem z tego samego miejsca. Pobrałem jeszcze raz ale nie na pulpit. Zobaczę co wyjdzie.

Komdi

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #16 dnia: 2006-11-25, 22:45:37 »
2006-11-25 22:06:27 Jerzy47 napisał:

> 2006-11-25 21:33:14 Kaka napisał:
 >
 >  > Posłuchaj! FF2 się nie instaluje jeśli masz go z neta, tzn. pobrałeś tar.bz2 Po prostu
 >  > uruchamiasz i tyle :)
 >  
 > Mam go z neta na pulpicie spakowany "tar.gz" i rozpakowany jako "firefox",
 > ale nie wiem co dalej. Na forum widać nadal 1.5.
 > Przed chwilą sprawdziłem parę rzeczy i nic. Sam nieraz się dziwię z jaką łatwością użytkownicy
 > operują instalacją. Czasem wystarcza jedno słowo jedna podpowiedź i mają ok. Czyli u mnie coś
 > siedzi w kompie ? Dyski już sprawdzałem.
 >
 > Jak wykonać ewentualnie podpowiedź  "zbysiup" ?
 >
 > Próbowałem jeszcze dowiązania i nadal nic. napewno coś źle robię.

jako lamer zrobilem to tak :
*rozpakowac
*wyszukac wszystkie katalogi z fire foxem (instalacje robil brat wiec sie gubie jeszcze;)
*starego mialem w        usr/lib/firefox-1.0.6/       wiec tez tam skopiowalem rozpakowane (zastap wszystko;)
*iiiiiiiii....... sie nie uruchamial :| musialem usunac katalog usera home/konrad/.mozilla/firefox             pomoglo :-) nie jest to konieczne jezeli sie uruchamia...  tak to wyszlo....      ;)

Offline Robert

• Administrator
  • Guru
Firefox 2
« Odpowiedź #17 dnia: 2006-11-25, 23:57:10 »
Czy tak trudno przeszukać forum?
Niedawno sam pytałem jak to zainstalować i odpowiedź już jest:

http://newbie.linux.pl/?id=forum&show=post&post=100019

:26:05 olka napisała:

> Ściągnęłam plik z http://www.mozilla-europe.org/pl/products/firefox/
> rozpakowałam, weszłam do katalogu, dwuklik na plik firefox i jestem :D
> Pomoc -> o programie stoi, że wersja 2.0
>
> Najbardziej lamerska metoda, której nie sposób sknocić :-)
>
> pozdrawiam
> olka

Może w slacku tak fajnie to działa, ale w suse potrzeba było trochę więcej inwencji
:45:37 Komdi napisał:

> musialem usunac katalog usera

Obędzie się :-)
Zanim popełnisz grafomaństwo: 1 | 2 | 3
Baza RPM Jak szukać informacji

Ichneumon

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #18 dnia: 2006-11-26, 07:37:04 »
2006-11-25 21:00:41 Kaka napisał:

>  > Jak zainstalować, co zrobić i w jaki sposób ?
 >
 > A co Ty chcesz instalować? Firefoxa wystarczy rozpakować i już działa :) Ja go rozpakowałem i
 > zrobiłem sobie do niego dowiązanie. Nie wiem jak inni to robią no ale mi dobrze działa. W
 > Debianie jest 1.5 więc dlatego ff2 mam z neta ale jak będzie już w repo to z repo zainstaluje.
 >
 >
 >
 > Pozdrawiam!
 tiaa rozpakowac i odpalic , tylko ze odpali sie 1.5 a nie 2.0

Kaka

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #19 dnia: 2006-11-26, 10:17:29 »
>  tiaa rozpakowac i odpalic , tylko ze odpali sie 1.5 a nie 2.0

Ludzie, posłuchajcie! Ściągacie tego nieszczęsnego ff 2 i macie go jako tar.bz2 (czy coś w tym stylu). Następnie rozpakowujecie to. Pojawia się wam katalog "firefox". Na pulpicie klikacie prawym przyciskiem myszy i wybieracie "utwórz aktywator", lub coś w tym stylu. W nazwa piszecie "nieszczęsny firefox 2" :) a w "polecenie" bierzecie "przeglądaj" i wchodzicie do tego folderu gdzie rozpakowaliście ff 2 (na przykład na pulpicie) i wybieracie plik "firefox" - NIE firefox-bin tylko samo FIREFOX. Teraz tylko klikacie na ten skrót co utworzyliście i git :) A jak nie będzie działać to coś schrzaniliście.

Pozdrawiam!

Jerzy47

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #20 dnia: 2006-11-26, 11:41:11 »
Witam ponownie.
Niby tak prosta rzecz jak zainstalowanie FF2 a tyle różnych komentarzy. Wydawałoby sie że to można załatwić od ręki, jednym zdaniem. Główny problem tkwi w tym że używamy róznych dystrybucji linuxa i w każdej idzie to trochę inaczej choć podobnie. Ja mam Ubuntu 5.10.
>roca - przejrzałem cały komentarz na twój temat, próbowałem ale to dotyczy innych dystrybucji.
> kaka -  > klikacie prawym przyciskiem myszy i wybieracie "utwórz aktywator", lub coś w tym
W cokolwiek bym nie klikał nie mam nigdzie polecenia " Utwórz "
> przykład na pulpicie) i wybieracie plik "firefox" - NIE firefox-bin.
A jak nie będzie działać
 > to coś schrzaniliście.
To proste postawienie sprawy, tylko co w tym podanym przykładzie można schrzanić.

Kaka

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #21 dnia: 2006-11-26, 12:05:40 »
Może to wam pomoże, już prościej nie umiem napisać. Nawet są screeny :)

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=2802#2802

Pozdrawiam!

Ichneumon

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #22 dnia: 2006-11-26, 15:11:36 »
2006-11-26 11:41:11 Jerzy47 napisał:

> Witam ponownie.
 > Niby tak prosta rzecz jak zainstalowanie FF2 a tyle różnych komentarzy. Wydawałoby sie że to
 > można załatwić od ręki, jednym zdaniem. Główny problem tkwi w tym że używamy róznych
 > dystrybucji linuxa i w każdej idzie to trochę inaczej choć podobnie. Ja mam Ubuntu 5.10.
 > >roca - przejrzałem cały komentarz na twój temat, próbowałem ale to dotyczy innych
 > dystrybucji.
 > > kaka -  > klikacie prawym przyciskiem myszy i wybieracie "utwórz aktywator",
 > lub coś w tym
 > W cokolwiek bym nie klikał nie mam nigdzie polecenia " Utwórz "
 > > przykład na pulpicie) i wybieracie plik "firefox" - NIE firefox-bin.
 > A jak nie będzie działać
 >  > to coś schrzaniliście.
 > To proste postawienie sprawy, tylko co w tym podanym przykładzie można schrzanić.

A najfajniejsze jest to ze zrobilem to co teraz napisaleś , wczesniej tez i wiesz co ?? dalej odpala sie 1.5 ...

Kaka

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #23 dnia: 2006-11-26, 15:17:25 »
> A najfajniejsze jest to ze zrobilem to co teraz napisaleś , wczesniej tez i wiesz co ?? dalej
 > odpala sie 1.5 ...

Jak się odpala? Nie ma takiej możliwości. Jak zrobiłeś dowiązanie do pliku "firefox" to musi się uruchomić ff2 no chyba, że:

a) ściągnąłeś starszą wersję firefoxa,

b) uruchamiasz ff w gnome tak: aplikacje>internet>firefox lub podobnie w KDE

Jeżeli robisz którąś z tych rzeczy co powyżej napisałem to się nie dziw, że odpala Ci się 1.5 FF2 masz odpalić z tego dowiązania, a jak nie z dowiązania to ręcznie - dwa razy klikasz na plik "firefox".

Pozdrawiam!

Ichneumon

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #24 dnia: 2006-11-26, 15:29:30 »
2006-11-26 15:17:25 Kaka napisał:

>  > A najfajniejsze jest to ze zrobilem to co teraz napisaleś , wczesniej tez i wiesz co ??
 > dalej
 >  > odpala sie 1.5 ...
 >
 >
 > Jak się odpala? Nie ma takiej możliwości. Jak zrobiłeś dowiązanie do pliku "firefox"
 > to musi się uruchomić ff2 no chyba, że:
 >
 > a) ściągnąłeś starszą wersję firefoxa,
 >
 > b) uruchamiasz ff w gnome tak: aplikacje>internet>firefox lub podobnie w KDE
 >
 > Jeżeli robisz którąś z tych rzeczy co powyżej napisałem to się nie dziw, że odpala Ci się 1.5
 > FF2 masz odpalić z tego dowiązania, a jak nie z dowiązania to ręcznie - dwa razy klikasz na
 > plik "firefox".
 >
 >
 >
 > Pozdrawiam!
 >
a) ze strony firefoxa sciagnalem to --> firefox-2.0.tar.gz
b) zawsze robie NOWE skroty na pulpicie bo wygodniej odpalac (ostatnio zaczolem robic skroty na klawiaturze nawet) , wszedlem do rozpakowanego katalogu firefoxa , odpalilem plik firefox i ... 1.5

Kaka

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #25 dnia: 2006-11-26, 15:34:29 »
> a) ze strony firefoxa sciagnalem to --> firefox-2.0.tar.gz
 > b) zawsze robie NOWE skroty na pulpicie bo wygodniej odpalac (ostatnio zaczolem robic skroty na
 > klawiaturze nawet) , wszedlem do rozpakowanego katalogu firefoxa , odpalilem plik firefox i ...
 > 1.5

Widzę, że się tak łatwo nie dogadamy :) Tak pisząc to my do niczego nie dojdziemy. Dlatego napiszę jeszcze raz, wszystko tylko dokładniej. Dam znać gdy wszystko napiszę i dam linka. Potem najwyżej kolejne uwagi.

Pozdrawiam!

Ichneumon

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #26 dnia: 2006-11-26, 15:53:44 »
2006-11-26 15:34:29 Kaka napisał:

>  > a) ze strony firefoxa sciagnalem to --> firefox-2.0.tar.gz
 >  > b) zawsze robie NOWE skroty na pulpicie bo wygodniej odpalac (ostatnio zaczolem robic
 > skroty na
 >  > klawiaturze nawet) , wszedlem do rozpakowanego katalogu firefoxa , odpalilem plik firefox
 > i ...
 >  > 1.5
 >
 > Widzę, że się tak łatwo nie dogadamy :) Tak pisząc to my do niczego nie dojdziemy. Dlatego
 > napiszę jeszcze raz, wszystko tylko dokładniej. Dam znać gdy wszystko napiszę i dam linka.
 > Potem najwyżej kolejne uwagi.
 >
 >
 >
 > Pozdrawiam!
 >
 Trzeba było zrobic reloga bo mu sie caly czas 1.5 odpalał . sciagalem cos wiec nie moglem tego zrobic ;]

Kaka

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #27 dnia: 2006-11-26, 16:25:04 »
>  Trzeba było zrobic reloga bo mu sie caly czas 1.5 odpalał . sciagalem cos wiec nie moglem tego
 > zrobic ;]

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=2802#2802

Jak teraz się nie uruchomi ff 2 to już nie wiem, co Wy tam robicie :)

Pozdrawiam!

Ichneumon

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #28 dnia: 2006-11-26, 16:32:54 »
2006-11-26 16:25:04 Kaka napisał:

>  >  Trzeba było zrobic reloga bo mu sie caly czas 1.5 odpalał . sciagalem cos wiec nie moglem
 > tego
 >  > zrobic ;]
 >
 >
 > http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=2802#2802
 >
 >
 > Jak teraz się nie uruchomi ff 2 to już nie wiem, co Wy tam robicie :)
 >
 >
 >
 > Pozdrawiam!
 >
przecierz napisalem ze odpalilem po relogu normalnie ;]
ciekawe tylko czy jest gdzies polska nakladka czy bede musial uzywac angielskiej wersji ff2 ;/

Kaka

• Gość
Firefox 2
« Odpowiedź #29 dnia: 2006-11-26, 16:37:12 »
> przecierz napisalem ze odpalilem po relogu normalnie ;]
 > ciekawe tylko czy jest gdzies polska nakladka czy bede musial uzywac angielskiej wersji ff2 ;/

Ale to nie tylko do Ciebie było. Inni też z tym mają problem.

A co do języka to zobacz w opcjach albo jakieś wtyczki czy tam pluginy ściągnij.

Pozdrawiam!