Nowe posty

xx Thunderbird - jedna poczta na dwóch dystrybucjach (0)
Dzisiaj o 09:18:39
clip Jaką dystrybucje polecacie pod mój sprzęt? (0)
Wczoraj o 21:45:38
clip Jaka dystrybucja pod mon sprzęt? (0)
Wczoraj o 21:43:55
xx BIOS nie widzi dysku z Linuxem (2)
2019-09-14, 10:41:31
xx Problem z antiX wersja live (0)
2019-09-12, 20:56:49
xx Serwer do Nauki (5)
2019-09-05, 07:35:50
cheesy pozycjonowanie (0)
2019-09-03, 13:54:08
xx iptables (1)
2019-09-03, 12:29:53
xx Co najpierw - przeczytać książkę i później obejrzeć film czy odwrotnie (0)
2019-08-30, 10:34:44
xx Lubuntu 19.04 problem z wklejeniem tekstu do ssh (1)
2019-08-28, 18:10:20

Autor Wątek: Irda, panasonic CF-35 i slackware...  (Przeczytany 19916 razy)

Offline Aleksandra Brzezińska

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 776
    • Zobacz profil
Irda, panasonic CF-35 i slackware...
« dnia: 2005-07-11, 21:21:43 »
Czesc
Posiadam Archlinuxa z jadrem 2.6.12 oraz karte graficzna GeForce4mx. Po przekompilowaniu jadra udalo mi sie wreszcie uruchomic framebuffera (wkompilowalam sterowniki invidii: nVidia Framebuffer support oraz Vesa VGA). Skompilowalam takze linksa z obsluga grafiki.
Nie umiem sobie jednak poradzic z poprawnym ustawieniem lilo: czestotliwosc odswiezania przy uruchomieniu $links -g jest tragiczna (a i rozdzielczosc chyba nie taka jak  powinna)
Obecnie mam dodana do lilo.conf linijke:
append=\\"video=nvidia:1024x768-32@100\\"
W zwiazku z powyzszym mam 2 pytania:
1. Jak poprawnie ustawic lilo, zeby uzyskac zadowalajace odswiezanie
2. Jak w ogole sprawdzic, jaka rozdzielczosc i czestotliwosc odswiezania jest faktycznie uzywana w danym momencie.

z gory bardzo dziekuje
olka

Offline Aleksandra Brzezińska

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 776
    • Zobacz profil
Irda, panasonic CF-35 i slackware...
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-07-12, 21:59:01 »
No wiec poszperalam, pogooglalam i wiem troszke wiecej...

2005-07-11 21:21:43 olka napisał:

 > 1. Jak poprawnie ustawic lilo, zeby uzyskac zadowalajace odswiezanie

nadal bez odpowiedzi

 > 2. Jak w ogole sprawdzic, jaka rozdzielczosc i czestotliwosc odswiezania jest faktycznie
 > uzywana w danym momencie.

zainstalowac fbset

Uzywajac fbset moge zmienic parametry wyswietlania (np. mode \\"800x600-75\\"; btw. obraz jest troszke przesuniety w prawo), jesli jednak wpisze do lilo.conf:
append=\\"video=nvidia:800x600@75\\"
to system i tak uruchamia sie w trybie 640x480-60
Czy ktos z szanownych kolegow orientuje sie czy mam bledny wpis w lilo, a moze musze zmodyfikowac jeszcze jakis inny plik? (a jesli by jeszcze zdradzil mi jak przesunac obraz to juz w ogole byloby super :) )

pozdrawiam
olka

Offline xis

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1049
    • Zobacz profil
Irda, panasonic CF-35 i slackware...
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-07-12, 22:18:23 »
2005-07-12 21:59:01 olka napisał:

> No wiec poszperalam, pogooglalam i wiem troszke wiecej...
 >
 > 2005-07-11 21:21:43 olka napisał:
 >
 >  > 1. Jak poprawnie ustawic lilo, zeby uzyskac zadowalajace odswiezanie
 >
 > nadal bez odpowiedzi
 >
 
Chcialbym odradzić Ci używanie sterownika NVidia do obslugi FrameBuffera. Zajrzyj do pliku readme sterownika NVIDII dotyczacym tego tematu. NVIDIA zaleca używanie sterownika VESA, bo nie \\'gryzie\\' się on ze sterownikiem NVIDII (tym, który obsługuje tryb graficzny).

Ja osobiście używam VESY przy fb i NViDIi przy X i wszystko jest ok.
To co ja dodalem do swojego bootloadera to linijka:
vga=791
Czyli w Twoim wypadku
append=\\"vga=791\\"

791 da Ci tryb 1024x768x32, kombinując innymi trybami możesz uzyskać inną częstotliwość odświeżania.

Powodzenia


PS. W razie kłopotów przeszukaj forum pod kątem \\'vga=\\'. Znajdziesz więcej informacji o ustawieniach framebuffera.
Everything should be made as simple as possible, but not simpler
-- Albert Einstein

Offline Aleksandra Brzezińska

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 776
    • Zobacz profil
Irda, panasonic CF-35 i slackware...
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-07-12, 22:37:32 »
2005-07-12 22:18:23 xis napisał:

 >Chcialbym odradzić Ci używanie sterownika NVidia do obslugi FrameBuffera. Zajrzyj do pliku
 > readme sterownika NVIDII dotyczacym tego tematu. NVIDIA zaleca używanie sterownika VESA, bo nie
 > \\'gryzie\\' się on ze sterownikiem NVIDII (tym, który obsługuje tryb graficzny).

X-y mi do szczescia nie sa potrzebne :D (czyt: nie posiadam :D). Poki co nie bardzo chce mi sie znowu marnowac godziny na rekompilacje jadra...

 > Ja osobiście używam VESY przy fb i NViDIi przy X i wszystko jest ok.
 > To co ja dodalem do swojego bootloadera to linijka:
 > vga=791

vga do nvidii nie dziala (pierwsze co wyprobowalam, zawsze wywala blad przy ladowaniu systemu, ze nie mam takiego trybu, w podpowiedzi sa tylko tryby \\"tekstowe\\", tj. iles_tam linii x iles_tam kolumn, albo odwrotnie, przepraszam nie pamietam :D)

 > PS. W razie kłopotów przeszukaj forum pod kątem \\'vga=\\'. Znajdziesz więcej informacji o
 > ustawieniach framebuffera.

No wiec przeszukalam zarowno to forum jak i wiele innych pod katem fb / framebuffer / append / video=nvidia i roznymi kombinacjami geforce4mx (vga nie dziala). No i wpisuje do lilo to, co innym niby dziala i do prawdy nie wiem czemu mi nie :(, tym bardziej, ze przez fbset dziala...

ale wielkie dzieki, jak nie poradze sobie z ta dziadowska karta, to jednak przekompiluje na vese
olka

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
Irda, panasonic CF-35 i slackware...
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-07-12, 23:44:51 »
jesli masz architekture x86, to przygladnij sie sterownikowi vesa-tng :-)
wiecej info: google - przynajmniej wiesz, czego szukac :-)

Offline bojleros bojleros

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 190
    • Zobacz profil
Irda, panasonic CF-35 i slackware...
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-07-13, 01:49:47 »
 > vga do nvidii nie dziala (pierwsze co wyprobowalam, zawsze wywala blad przy ladowaniu systemu,
 > ze nie mam takiego trybu, w podpowiedzi sa tylko tryby \\"tekstowe\\", tj. iles_tam linii
 > x iles_tam kolumn, albo odwrotnie, przepraszam nie pamietam :D)

wkompiluj sobie support for framebufor devices i samą vese , gdzieś dalej jest opcja video mode selection support i support dla konsoli we fb . jak nie wkompilowałem video mode selection to też mi sie pojawiało menu i mogłem tylko wybrać tryby tekstowe. co do framebufera z nvidii to mam gf2mx400 i jak go miałem to pomimo ze w lilo mam ustawione 1024x786 to miałem rozdzielczość 1280x1024 i nie dało sie jej zmienić poprzez ustawienia w lilo .  co do stabilności to też mu sporo u mnie brakowało.

Offline Aleksandra Brzezińska

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 776
    • Zobacz profil
Irda, panasonic CF-35 i slackware...
« Odpowiedź #6 dnia: 2005-07-13, 17:47:23 »
Dziekuje wszystkim za pomoc, cos mi sie widzi, ze trzeba bedzie jednak wygospodarowac troche czasu na rekompilacje :

2005-07-13 01:49:47 bojleros napisał:
 >co do framebufera z nvidii to
 > mam gf2mx400 i jak go miałem to pomimo ze w lilo mam ustawione 1024x786 to miałem rozdzielczość
 > 1280x1024 i nie dało sie jej zmienić poprzez ustawienia w lilo .  co do stabilności to też mu
 > sporo u mnie brakowało.

To mnie kolega zmartwil, szczegolnie z tym lilo (bo poki co braku stabilnosci fb u siebie nie stwierdzilam)

Na razie jednak kombinuje dalej ze sterownikim nvidii. Doszlam do tego, ze dodalam wpis
fb:2345:wait:/usr/sbin/fbset -a 800x600-75
do /etc/inittab; wedlug helpa opcja -a powinna zastosowac zmany do wszystkich konsoli, ale u mnie zmiana dotyczy tylko vc/1, nie mam pojecia dlaczego. Moze ktos sie orientuje?

bardzo dziekuje za dotychczasowa pomoc
olka

Offline Maciej Rutecki

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2107
    • Zobacz profil
Irda, panasonic CF-35 i slackware...
« Odpowiedź #7 dnia: 2005-07-13, 18:53:36 »
2005-07-11 21:21:43 olka napisał:

> Czesc
 > Posiadam Archlinuxa z jadrem 2.6.12 oraz karte graficzna GeForce4mx. Po przekompilowaniu jadra
 > udalo mi sie wreszcie uruchomic framebuffera (wkompilowalam sterowniki invidii: nVidia
 > Framebuffer support oraz Vesa VGA). Skompilowalam takze linksa z obsluga grafiki.
 > Nie umiem sobie jednak poradzic z poprawnym ustawieniem lilo: czestotliwosc odswiezania przy
 > uruchomieniu $links -g jest tragiczna (a i rozdzielczosc chyba nie taka jak  powinna)
 > Obecnie mam dodana do lilo.conf linijke:
 > append=\\"video=nvidia:1024x768-32@100\\"
 > W zwiazku z powyzszym mam 2 pytania:
 > 1. Jak poprawnie ustawic lilo, zeby uzyskac zadowalajace odswiezanie
 > 2. Jak w ogole sprawdzic, jaka rozdzielczosc i czestotliwosc odswiezania jest faktycznie
 > uzywana w danym momencie.
 >
 > z gory bardzo dziekuje
 > olka

http://doc.pld-linux.tares.one.pl/konfiguracja_boot_loader.html

+-----------------------------------------+---------+
| VESA framebuffer console @ 1024x768x64k | vga=791 |
| VESA framebuffer console @ 1024x768x32k | vga=790 |
| VESA framebuffer console @ 1024x768x256 | vga=773 |
| VESA framebuffer console @ 800x600x64k  | vga=788 |
| VESA framebuffer console @ 800x600x32k  | vga=787 |
| VESA framebuffer console @ 800x600x256  | vga=771 |
| VESA framebuffer console @ 640x480x64k  | vga=785 |
| VESA framebuffer console @ 640x480x32k  | vga=784 |
| VESA framebuffer console @ 640x480x256  | vga=769 |
+-----------------------------------------+---------+

Offline Aleksandra Brzezińska

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 776
    • Zobacz profil
Irda, panasonic CF-35 i slackware...
« Odpowiedź #8 dnia: 2005-07-13, 21:06:50 »
2005-07-13 18:53:36 Maciek_Rutecki napisał:

http://doc.pld-linux.tares.one.pl/konfiguracja_boot_loader.html
 >
 > +-----------------------------------------+---------+
 > | VESA framebuffer console @ 1024x768x64k | vga=791 |
 > | VESA framebuffer console @ 1024x768x32k | vga=790 |
 > | VESA framebuffer console @ 1024x768x256 | vga=773 |
 > | VESA framebuffer console @ 800x600x64k  | vga=788 |
 > | VESA framebuffer console @ 800x600x32k  | vga=787 |
 > | VESA framebuffer console @ 800x600x256  | vga=771 |
 > | VESA framebuffer console @ 640x480x64k  | vga=785 |
 > | VESA framebuffer console @ 640x480x32k  | vga=784 |
 > | VESA framebuffer console @ 640x480x256  | vga=769 |
 > +-----------------------------------------+---------+

Dzięki, link z gatunku łopatologicznych...
Hmm, tylko, że to jest do sterownika vesa a ja używam nVidia i jak już zaznaczyłam ustawienie vga nie działa (oferuje tylko tryby tekstowe)

dziękuję i pozdrawiam
olka

Offline Aleksandra Brzezińska

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 776
    • Zobacz profil
Irda, panasonic CF-35 i slackware...
« Odpowiedź #9 dnia: 2005-08-25, 20:48:29 »
Witam wszytkich
Jak radzili szanowni koledzy, wkompilowałam w jądro samą vesę, ale nadal nie mogę ustawić rozdzielczości, ciągle mam jedynie tryby \\"tekstowe\\" dla vga=...

Co więcej, jak probuję ustawić przez fbset, otrzymuje komunikat:
root@ola:~# fbset 1024x768-70
ioctl FBIOPUT_VSCREENINFO: Invalid argument

(niezależnie od podanej rozdzielczosci oraz odświeżania - wartości na pewno są obsługiwane przez monitor)

Wkompilowałam:
(*)Support for fb device
(*)VGA 16-color graph. sup.
(*)VESA VGA graph. sup.
(*)Video mode selection sup.
(*)Frame buffer console sup.

PS teraz walczę na Slackware 10.1, ale to raczej nie ma znaczenia :)  (ta sama wersja jądra)

No i nie mam już zupełnie pomysłu co zrobić :, a przy obecnym sterowniku nie mam możliwości w ogóle ustawienia odświeżania, co jest dosyć irytujące nawet w \\"czystym\\" trybie graficznym, że już nie wspomnę o programie z jaśniejszym tłem (mc),a o links -g to można tylko pomarzyć.

Byłabym wdzięczna za wszelkie sugestie,
pozdrawiam
olka

Offline Franciszek Raś

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 213
    • Zobacz profil
Irda, panasonic CF-35 i slackware...
« Odpowiedź #10 dnia: 2005-08-25, 22:23:12 »
W Mdk jest coś takiego jak:
vga=ask
i można sobie coś wybrać na start.
Później jest
xvidtune
do ustawienia parametrów obrazu podczas pracy.
U Ciebie tego nie ma ?

Offline Aleksandra Brzezińska

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 776
    • Zobacz profil
Irda, panasonic CF-35 i slackware...
« Odpowiedź #11 dnia: 2005-08-26, 08:55:48 »
2005-08-25 22:23:12 Frank napisał:

> W Mdk jest coś takiego jak:
 > vga=ask
 > i można sobie coś wybrać na start.
 Jak już zauważyłam dwukrotnie :D, mam do wyboru jedynie tryby \\"tekstowe\\", przy wprowadzeniu np vga=791 (bądź inne wartości), wyrzuca komunikat, ze wybrano niezdefiniowany tryb pracy, a w podpowiedziach są TYLKO tryby TEKSTOWE.

pozdrawiam
olka

Offline Franciszek Raś

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 213
    • Zobacz profil
Irda, panasonic CF-35 i slackware...
« Odpowiedź #12 dnia: 2005-08-26, 10:54:57 »
To ze nie działa Ci polecenie:
vga=cyferki
też wcześniej zauważyłem i dlatego proponowałem Ci polecenie:
vga=ask
dla wybrania ręcznie najlepszego trybu dla startu.

Offline Aleksandra Brzezińska

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 776
    • Zobacz profil
Irda, panasonic CF-35 i slackware...
« Odpowiedź #13 dnia: 2005-08-26, 15:33:05 »
2005-08-26 10:54:57 Frank napisał:

> To ze nie działa Ci polecenie:
 > vga=cyferki
 > też wcześniej zauważyłem i dlatego proponowałem Ci polecenie:
 > vga=ask

Hmm... może ja sie nie znam, ale co za różnica czy ja wpiszę vga= ask i uzyskam komunikat: \\"Press return to see video mode\\" (czy jakoś mniej więcej tak) czy uzyskam ten komunikat po vga=jakiś_tryb (You choose undefined mode number. Press return to see...).

Dla porządku zrobiłam jak kolega radził, no i oczywiście mam tylko tryby tekstowe :

Dzięki za zainteresowanie. Jeśli są jeszcze jakieś pomysły do przetestowania, jestem zainteresowana :)

pozdrawiam
olka

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
Irda, panasonic CF-35 i slackware...
« Odpowiedź #14 dnia: 2005-08-26, 15:42:35 »
daj no sekcje dotyczaca driverow do grafiki z .config\\'a jadra...
jaka masz architekture procesora ? (tzn x86, czy amd64 ?)