Nowe posty

Autor Wątek: Błąd ładowania biblioteki...  (Przeczytany 1259 razy)

• Gość
Błąd ładowania biblioteki...
« dnia: 2006-11-06, 00:36:23 »
Witam,

proboje odpalic sobie serwer tibi na linuxa, problem w tym ze kiedy chce odpalic plik serwera, ten wyrzuca mi błąd:

/root/.otserv/evereska: error while loading shared libraries: libboost_thread-gcc-mt-1_33_1.so.1.33.1: cannot open shared object file: No such file or directory

no wiec, jako przykladny grzeczny czytac bledow, zainstlaowalem paczke w ktorej jest potrzebna biblioteka... mimo wszystko program dalej krzyczy w kolko to samo, sprawdzalme ze dokladnie ten plik lezy w :
/usr/lib/
/usr/lib/debug/usr/lib

nie ma go co prawda w /lib/
ale kiedy chce go recznie wrzucic to dodaje sie tylko na poczatku ! i nic nie moge z tym zrobic..., recznie oczywiscie tez nie moge programowi pokazac gdzie jest ta glupia biblioteka... moze jeszcze cos innego powinienem doinstalowac?

pozdrawiam

chmooreck

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 2006-11-06, 00:43:09 »
jako przykładny użytkownik linuksa nie powinieneś robić takich eksperymentów z konta roota...

a wracając do Twojego problemu: odpaliłeś ldconfig po zainstalowaniu paczki ?

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2006-11-06, 12:57:22 »
2006-11-06 00:43:09 chmooreck napisał:

> jako przykładny użytkownik linuksa nie powinieneś robić takich eksperymentów z konta roota...
 >
 > a wracając do Twojego problemu: odpaliłeś ldconfig po zainstalowaniu paczki ?

heh no na roota wlazlem jak juz nie chcial sie odpalic i bylem zdesperowany;)

co do ldconfig - chyba apt-get po instalacji konfiguruje to sam? (mam debiana sarge 3.1)
ale wpisalem to do konsoli i stało się... nic...

----code-----

:/# ldconfig
:/#

--------

i tyle, nic wiecej sie nie dzieje i po tym i tak nie odpala sie serwer....takze nie wiem czy powinien cos pokazac ze zaktualizowal wpisy bibliotek czy tak powinno byc.. ale nei zmienia to faktu ze dalej pisze to samo....