Nowe posty

xx Thunderbird - jedna poczta na dwóch dystrybucjach (0)
Dzisiaj o 09:18:39
clip Jaką dystrybucje polecacie pod mój sprzęt? (0)
Wczoraj o 21:45:38
clip Jaka dystrybucja pod mon sprzęt? (0)
Wczoraj o 21:43:55
xx BIOS nie widzi dysku z Linuxem (2)
2019-09-14, 10:41:31
xx Problem z antiX wersja live (0)
2019-09-12, 20:56:49
xx Serwer do Nauki (5)
2019-09-05, 07:35:50
cheesy pozycjonowanie (0)
2019-09-03, 13:54:08
xx iptables (1)
2019-09-03, 12:29:53
xx Co najpierw - przeczytać książkę i później obejrzeć film czy odwrotnie (0)
2019-08-30, 10:34:44
xx Lubuntu 19.04 problem z wklejeniem tekstu do ssh (1)
2019-08-28, 18:10:20

Autor Wątek: Avermedia Capture98 - karta tv  (Przeczytany 9776 razy)

Offline Grzegorz Ziemski

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 116
    • Zobacz profil
Avermedia Capture98 - karta tv
« dnia: 2006-10-22, 14:00:57 »
Mam problem z uruchomieniem TV.

Używałem tego głównie opisu:
http://newbie.linux.pl/?i...oria=4&show=141

W modconf nie mogę, ponieważ nie ma u mnie tam bttv.

Zrobiłem to za pomocą komendy:
sudo modprobe bttv card=13 tuner=2

Moja card=13 tuner=2

Po komendzie dmesg, znajduje:
[ 43.181642] bttv0: using: AVerMedia TVCapture 98 [card=13,autodetected]
[ 43.181676] bttv0: gpio: en=00000000, out=00000000 in=002c7ff3 [init]
[ 43.184182] bttv0: Hauppauge/Voodoo msp34xx: reset line init [11]
[ 43.272760] bttv0: Avermedia eeprom[0x4021]: tuner=5 radio:no remote control:

Gdy wydam komende scantv znajduje 4 kanały.
Ale żaden program nie działa.
XawTV- pokazuje się czarny ekran na monitorze-reset kompa
Zaping- nic nie pokazuje oprócz czarnego prostokąta.


Linki:
http://www.linuxtv.org/v4...hp/TVCapture_98

Offline de Laurent

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1197
    • Zobacz profil
Avermedia Capture98 - karta tv
« Odpowiedź #1 dnia: 2006-10-23, 13:42:28 »
> W modconf nie mogę, ponieważ nie ma u mnie tam bttv.
 >
 > Zrobiłem to za pomocą komendy:
 > sudo modprobe bttv card=13 tuner=2
 >
 > Moja card=13 tuner=2
 >
 > Po komendzie dmesg, znajduje:
 > [ 43.181642] bttv0: using: AVerMedia TVCapture 98 [card=13,autodetected]
 > [ 43.181676] bttv0: gpio: en=00000000, out=00000000 in=002c7ff3 [init]
 > [ 43.184182] bttv0: Hauppauge/Voodoo msp34xx: reset line init [11]
 > [ 43.272760] bttv0: Avermedia eeprom[0x4021]: tuner=5 radio:no remote control:
 >
 > Gdy wydam komende scantv znajduje 4 kanały.
 > Ale żaden program nie działa.
 > XawTV- pokazuje się czarny ekran na monitorze-reset kompa
 > Zaping- nic nie pokazuje oprócz czarnego prostokąta.


Czesc! Cos lipnie wkleiles nam tu te linki... Ale mniejsz o to.
U mnie w Kubuntu wystarczylo zrobic maluski trik, a mianowicie stworzyc plik o nazwie np. rtv w katalogu /etc/modprobe.d
Plik ten zawiera u mnie:

# Tuner TV
options bttv card=72 radio=1 pll=1 tuner=28 bttv_verbose=0 bttv_debug=0

# LIRC
alias char-major-61 lirc_gpio

Zamien  tylko card i tuner na twoje i zrestartuj puszke. Sprawdz potem dmesg jeszcze 1. czy juz wykrywa ci poprawnie tuner... A i zdaje sie tez ze nie masz radio czyli radio=0. Powinno dzialac...
Pozdro

Offline Grzegorz Ziemski

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 116
    • Zobacz profil
Avermedia Capture98 - karta tv
« Odpowiedź #2 dnia: 2006-10-23, 22:42:46 »
Nie pomogło.
Teraz po dmesg jest:
[   43.313954] Linux video capture interface: v1.00
[   43.369241] bttv: driver version 0.9.16 loaded
[   43.369295] bttv: Bt8xx card found (0).
[   43.369781] ACPI: PCI Interrupt Link [APC3] enabled at IRQ 18
[   43.369786] GSI 19 sharing vector 0xE1 and IRQ 19
[   43.369789] ACPI: PCI Interrupt 0000:01:07.0[A] -> Link [APC3] -> GSI 18 (lev el, low) -> IRQ 225
[   43.369801] bttv0: Bt878 (rev 2) at 0000:01:07.0, irq: 225, latency: 32, mmio : 0xf4000000
[   43.369814] bttv0: detected: AVerMedia TVCapture 98 [card=13], PCI subsystem ID is 1461:0004
[   43.369817] bttv0: using: AVerMedia TVCapture 98 [card=13,insmod option]
[   43.505990] bttv0: Avermedia eeprom[0x4021]: tuner=5 radio:no remote control: yes
[   43.505996] bttv0: using tuner=2
[   43.601218] [ueagle-atm] driver ueagle-gna 1.3 loaded
[   43.601264] usb 1-6: [ueagle-atm] ADSL device founded vid (0X1110) pid (0X902 1) : Eagle II
[   43.658525] tuner 0-0061: chip found @ 0xc2 (bt878 #0 [sw])
[   43.658556] tuner 0-0061: type set to 2 (Philips NTSC (FI1236,FM1236 and comp atibles))
[   43.694081] bttv0: registered device video0
[   43.694123] bttv0: registered device vbi0
[   43.732419] bttv0: add subdevice "remote0"


Po włączeniu programu do odwarzania TV jest tak jak wcześniej napisałem.

Offline de Laurent

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1197
    • Zobacz profil
Avermedia Capture98 - karta tv
« Odpowiedź #3 dnia: 2006-10-24, 11:48:54 »
Jestes pewien, ze twoj tuner to 2?? Bo wedlug mojej tajemnej listy, dwojka odpowiada tunerowi NTSC, czyli w Polsce sobie nic na tym nie poogladasz, no chyba, ze nie mieszkasz w Polsce :)

Jezeli nie jestes pewien, rozkrec kompa i przyjrzyj sie metalowej puszce na karcie tv.
Pozniej wesprzyj sie lista:
tuner=0 - Temic PAL (4002 FH5)
tuner=1 - Philips PAL_I (FI1246 and compatibles)
tuner=2 - Philips NTSC (FI1236,FM1236 and compatibles)
tuner=3 - Philips (SECAM+PAL_BG) (FI1216MF, FM1216MF, FR1216MF)
tuner=4 - NoTuner
tuner=5 - Philips PAL_BG (FI1216 and compatibles)
tuner=6 - Temic NTSC (4032 FY5)
tuner=7 - Temic PAL_I (4062 FY5)
tuner=8 - Temic NTSC (4036 FY5)
tuner=9 - Alps HSBH1
tuner=10 - Alps TSBE1
tuner=11 - Alps TSBB5
tuner=12 - Alps TSBE5
tuner=13 - Alps TSBC5
tuner=14 - Temic PAL_BG (4006FH5)
tuner=15 - Alps TSCH6
tuner=16 - Temic PAL_DK (4016 FY5)
tuner=17 - Philips NTSC_M (MK2)
tuner=18 - Temic PAL_I (4066 FY5)
tuner=19 - Temic PAL* auto (4006 FN5)
tuner=20 - Temic PAL_BG (4009 FR5) or PAL_I (4069 FR5)
tuner=21 - Temic NTSC (4039 FR5)
tuner=22 - Temic PAL/SECAM multi (4046 FM5)
tuner=23 - Philips PAL_DK (FI1256 and compatibles)
tuner=24 - Philips PAL/SECAM multi (FQ1216ME)
tuner=25 - LG PAL_I+FM (TAPC-I001D)
tuner=26 - LG PAL_I (TAPC-I701D)
tuner=27 - LG NTSC+FM (TPI8NSR01F)
tuner=28 - LG PAL_BG+FM (TPI8PSB01D)
tuner=29 - LG PAL_BG (TPI8PSB11D)
tuner=30 - Temic PAL* auto + FM (4009 FN5)
tuner=31 - SHARP NTSC_JP (2U5JF5540)
tuner=32 - Samsung PAL TCPM9091PD27
tuner=33 - MT20xx universal
tuner=34 - Temic PAL_BG (4106 FH5)
tuner=35 - Temic PAL_DK/SECAM_L (4012 FY5)
tuner=36 - Temic NTSC (4136 FY5)
tuner=37 - LG PAL (newer TAPC series)
tuner=38 - Philips PAL/SECAM multi (FM1216ME MK3)
tuner=39 - LG NTSC (newer TAPC series)
tuner=40 - HITACHI V7-J180AT
tuner=41 - Philips PAL_MK (FI1216 MK)
tuner=42 - Philips 1236D ATSC/NTSC daul in
tuner=43 - Philips NTSC MK3 (FM1236MK3 or FM1236/F)
tuner=44 - Philips 4 in 1 (ATI TV Wonder Pro/Conexant)
tuner=45 - Microtune 4049 FM5
tuner=46 - Panasonic VP27s/ENGE4324D
tuner=47 - LG NTSC (TAPE series)
tuner=48 - Tenna TNF 8831 BGFF)
tuner=49 - Microtune 4042 FI5 ATSC/NTSC dual in
tuner=50 - TCL 2002N
tuner=51 - Philips PAL/SECAM_D (FM 1256 I-H3)
tuner=52 - Thomson DDT 7610 (ATSC/NTSC)
tuner=53 - Philips FQ1286
tuner=54 - tda8290+75
tuner=55 - TCL 2002MB
tuner=56 - Philips PAL/SECAM multi (FQ1216AME MK4)
tuner=57 - Philips FQ1236A MK4
tuner=58 - Ymec TVision TVF-8531MF/8831MF/8731MF
tuner=59 - Ymec TVision TVF-5533MF
tuner=60 - Thomson DDT 7611 (ATSC/NTSC)
tuner=61 - Tena TNF9533-D/IF/TNF9533-B/DF
tuner=62 - Philips TEA5767HN FM Radio
tuner=63 - Philips FMD1216ME MK3 Hybrid Tuner
tuner=64 - LG TDVS-H062F/TUA6034
tuner=65 - Ymec TVF66T5-B/DFF
tuner=66 - LG NTSC (TALN mini series)
tuner=67 - Philips TD1316 Hybrid Tuner
tuner=68 - Philips TUV1236D ATSC/NTSC dual in
tuner=69 - Tena TNF 5335 MF

Sprawdz tez czy masz zaladowane wszystkie z ponizszych modulow:
videodev
i2c-core
i2c-algo-bit
btaudio
bttv

Zagladnij rowniez tutaj:
http://www.linuxtv.org/v4lwiki/index.php/TVCapture_98

Przeszukaj siec, bo znajduje sie tam naprawde ogrom info o tej akurat karcie!

Offline Grzegorz Ziemski

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 116
    • Zobacz profil
Avermedia Capture98 - karta tv
« Odpowiedź #4 dnia: 2006-10-24, 15:45:01 »
Masz rację mój tuner powinien być 5. A 2 ktoś bez myślnie wpisał na forum, wyczytał to właśnie z linku postu powyżej.

To są pakiety?
videodev
i2c-core
i2c-algo-bit
btaudio
bttv
Jak tak to ich nie mam w Synaptic wogóle.

Jak mam to sprawdzić?

 

Offline Grzegorz Ziemski

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 116
    • Zobacz profil
Avermedia Capture98 - karta tv
« Odpowiedź #5 dnia: 2006-10-24, 21:10:13 »
[   43.298554] bttv0: Bt878 (rev 2) at 0000:01:07.0, irq: 233, latency: 32, mmio: 0xf4000000
[   43.298569] bttv0: detected: AVerMedia TVCapture 98 [card=13], PCI subsystem ID is 1461:0004
[   43.298572] bttv0: using: AVerMedia TVCapture 98 [card=13,insmod option]
[   43.415290] bttv0: Avermedia eeprom[0x4021]: tuner=5 radio:no remote control:yes
[   43.415295] bttv0: using tuner=5
[   43.481883] tuner 0-0061: chip found @ 0xc2 (bt878 #0 [sw])
[   43.481909] tuner 0-0061: type set to 5 (Philips PAL_BG (FI1216 and compatibles))
[   43.511912] bttv0: registered device video0
[   43.511938] bttv0: registered device vbi0

Te moduły napewno mam:
videodev
bttv

To tych nie mam pewności.
i2c-core
i2c-algo-bit
btaudio

root@localhost:~# sudo rmmod i2c-core
ERROR: Module i2c_core is in use by tuner,i2c_acpi_ec,tvaudio,bttv,i2c_algo_bit,tveeprom
root@localhost:~# sudo rmmod i2c-core
ERROR: Module i2c_core is in use by tuner,i2c_acpi_ec,tvaudio,bttv,i2c_algo_bit,tveeprom
root@localhost:~# sudo rmmod btaudio
ERROR: Module btaudio does not exist in /proc/modules
root@localhost:~#


Wydaje się, że kernel jest dobrze ustawiony.
Jak włączam tvtime w konsoli to pokazuje się:

root@localhost:/home/earth# tvtime
Uruchomione tvtime 1.0.1.
Czytanie konfiguracji z /etc/tvtime/tvtime.xml
Czytanie konfiguracji z /root/.tvtime/tvtime.xml
xvoutput: No XVIDEO port found which supports YUY2 images.

*** tvtime requires hardware YUY2 overlay support from your video card
*** driver.  If you are using an older NVIDIA card (TNT2), then
*** this capability is only available with their binary drivers.
*** For some ATI cards, this feature may be found in the experimental
*** GATOS drivers: http://gatos.souceforge.net/
*** If unsure, please check with your distribution to see if your
*** X driver supports hardware overlay surfaces.

Offline Grzegorz Ziemski

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 116
    • Zobacz profil
Avermedia Capture98 - karta tv
« Odpowiedź #6 dnia: 2006-10-24, 21:12:37 »
Może ktoś pomoże przez pulpit zdalny moje gg: xxxxxx

Offline Grzegorz Ziemski

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 116
    • Zobacz profil
Avermedia Capture98 - karta tv
« Odpowiedź #7 dnia: 2006-10-26, 17:20:37 »
Jak usunąć moduł bbtv.
Przy usuwaniu pokazuje się że jest używany.

Offline de Laurent

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1197
    • Zobacz profil
Avermedia Capture98 - karta tv
« Odpowiedź #8 dnia: 2006-10-27, 01:23:12 »
> Te moduły napewno mam:
 > videodev
 > bttv
 >
 > To tych nie mam pewności.
 > i2c-core
 > i2c-algo-bit
 > btaudio
Zeby sprawdzic czy masz zaladowane poszczegolne moduly wydajesz polecenie lsmod albo np. lsmod | grep i2c-core

 > root@localhost:/home/earth# tvtime
 > Uruchomione tvtime 1.0.1.
 > Czytanie konfiguracji z /etc/tvtime/tvtime.xml
 > Czytanie konfiguracji z /root/.tvtime/tvtime.xml
 > xvoutput: No XVIDEO port found which supports YUY2 images.
 >
 > *** tvtime requires hardware YUY2 overlay support from your video card
 > *** driver.  If you are using an older NVIDIA card (TNT2), then
 > *** this capability is only available with their binary drivers.
 > *** For some ATI cards, this feature may be found in the experimental
 > *** GATOS drivers: http://gatos.souceforge.net/
 > *** If unsure, please check with your distribution to see if your
 > *** X driver supports hardware overlay surfaces.
Wyglada na to, ze tvtime nie podoba sie, ze brakuje ci sterow do twojej kartki graficznej. Pytanie wiec czy masz poprawnie zainstalowana karte graficzna?



Z tego co mi wiadomo, to zeby usunac modul bttv najpierw musisz usunac moduly, z ktorych on korzysta. modprobe -r ... (man modprobe)


Offline Grzegorz Ziemski

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 116
    • Zobacz profil
Avermedia Capture98 - karta tv
« Odpowiedź #9 dnia: 2006-10-28, 23:45:29 »
Mogę zapwenić, że sterowniki mam dobrze zainsalowane ATI.

A z kompletnym odinstalowanie wszystkich modułow TV mam problemy.
Jak sprawdzic, ktore moduly uzywaja danego modulu.

Offline Grzegorz Ziemski

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 116
    • Zobacz profil
Avermedia Capture98 - karta tv
« Odpowiedź #10 dnia: 2006-10-31, 20:14:35 »
Problem rozwiązany. Miałem coś z kartą graficzną. Chyba jakiś plik zaginą.

Offline Grzegorz Ziemski

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 116
    • Zobacz profil
Avermedia Capture98 - karta tv
« Odpowiedź #11 dnia: 2006-11-28, 13:39:36 »
Nowa wersja ubuntu kolejne problemy.

Uruchamiam tvtime pod root działa. Na normalnym nie działa.

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
Avermedia Capture98 - karta tv
« Odpowiedź #12 dnia: 2006-11-28, 14:36:25 »
uruchom tvtime z konsoli - napisze ci o co mu chodzi...

Offline Grzegorz Ziemski

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 116
    • Zobacz profil
Avermedia Capture98 - karta tv
« Odpowiedź #13 dnia: 2006-11-28, 14:44:07 »
No właśnie nie. Uruchamia się tak jak powinien bez żadnych błędów.

Tylko po uruchomieniu się programu na górze pokazuje się:
No Freqency

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
Avermedia Capture98 - karta tv
« Odpowiedź #14 dnia: 2006-11-28, 14:58:06 »
jeszcze jedno... co oznacza 'nie dziala' ?

masz katalog z konfiguracją tvtime'a w katalogu użytkownika ? (~/.tvtime)
użytkownik jest dodany do odpowiednich grup, żeby mógł korzystać z tunera ?