Nowe posty

Autor Wątek: Wyłączanie  (Przeczytany 14452 razy)

Offline Piotr Czajkowski

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
Wyłączanie
« Odpowiedź #15 dnia: 2005-07-09, 05:14:38 »
Własnie tak wczoraj zrobiłem i nic ;/ pingowałem zero odzewu ;/ nie wiem co jest nie tak ale wydaje mi sie ze z kablami cos pochrzanilem.

Offline Piotr Czajkowski

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
Wyłączanie
« Odpowiedź #16 dnia: 2005-07-09, 13:01:47 »
Tak jak mowilem ;] kable kable i jeszcze raz kable ;]

Offline . .

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
Wyłączanie
« Odpowiedź #17 dnia: 2005-07-09, 13:47:50 »
1.
Zgadzam sie z wypowiedzią poprzednika. Kabel którym podłączamy sie do switcha jest kablem standardowym, a jeśli chcemy połączyć sie bezpośrednio z innym komputerem, to musimy skorzystać z kabla, który ma zamienione dwa dróciki w jednej wtyczce, taki kabel nazywamy kablem skrosowanym.

2.
Jeśli chcemy połączyć sie z win98 do xp bezpośrednio to musimy :

a) uruchomić winxp i podłączyć sie do intka i sprawdzić czy udostępniamy połączenie innym użytkownikom :
  * kliknij prawym przyciskiem i wybierz właściwości z Start->Połącz z ->Neostrada
  * po wyświetleniu okienka wybierz zakładke \\"zaawansowane\\" i zaznacz udostępnianie połączenia internetowego (drugie z góry)

b) uruchomić win98 i włączyć pod nim płyte instalacyjną z xp, po czym wybrać \\"wykonaj zadania dodatkowe\\" -> \\"Konfiguruj siec w domu lub w małej firmie\\"

i coś tam jeszcze.

--------
Dokładny opis jest w Enterze nr 03/2005
Super opisek można by powiedzieć
--------

A najprościej chyba jest połączyś sie do rutera z modemem DSL (ok 240 zł) (jak sie zapytasz w sklepie o ruter pod neostrade to też ci wszystko wytłumaczą) no ale możliwe że ty go właśnie masz, skoro podłączyłeś tam wtyczkę od telefonu, bo jest troche mniejsza.

odkładasz wtedy modem od TPSA do  pudełka.
Łączysz kompy z routerem kablem standardowym (nieskrosowanym)

Ustawiasz ip i te inne na routerze i śmigasz na intku.

Wtedy wcale nie będą ci potrzebne sterowniki z sagema, no ale jave i macromedia flash czy jak tam temu było chyba warto.

Z routerem jest o tyle lepiej, że nie musisz mieć włączonego komputera z XP żeby skorzystać z tego pod 98

Offline de Laurent

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1197
    • Zobacz profil
Wyłączanie
« Odpowiedź #18 dnia: 2005-07-09, 17:55:03 »
Cze, chcialem zapytac jak w Linuksie...
Y, hem, hehem, tego, przepraszam chlopaki windowsiaki, ale jeszcze niedalej jak wczoraj bylo tutaj forum linuksowe, jeszcze raz przepraszam... Widocznie cos pomylilem przy wpisywaniu adresu!
(Hym, dziwne...)


2005-07-09 13:47:50 Granit25 napisał:
 > 2. Jeśli chcemy połączyć sie z win98 do xp bezpośrednio to musimy :
 >
 > a) uruchomić winxp i podłączyć sie do intka i sprawdzić czy udostępniamy połączenie innym
 > użytkownikom :
 >   * kliknij prawym przyciskiem i wybierz właściwości z Start->Połącz z ->Neostrada
 >   * po wyświetleniu okienka wybierz zakładke \\"zaawansowane\\" i zaznacz udostępnianie
 > połączenia internetowego (drugie z góry)
 >
 > b) uruchomić win98 i włączyć pod nim płyte instalacyjną z xp, po czym wybrać \\"wykonaj
 > zadania dodatkowe\\" -> \\"Konfiguruj siec w domu lub w małej firmie\\"
 >
 > i coś tam jeszcze.
 >
 > --------
 > Dokładny opis jest w Enterze nr 03/2005
 > Super opisek można by powiedzieć
 > --------
 >
 > A najprościej chyba jest połączyś sie do rutera z modemem DSL (ok 240 zł) (jak sie zapytasz w
 > sklepie o ruter pod neostrade to też ci wszystko wytłumaczą) no ale możliwe że ty go właśnie
 > masz, skoro podłączyłeś tam wtyczkę od telefonu, bo jest troche mniejsza.
 >
 > odkładasz wtedy modem od TPSA do  pudełka.
 > Łączysz kompy z routerem kablem standardowym (nieskrosowanym)
 >
 > Ustawiasz ip i te inne na routerze i śmigasz na intku.
 >
 > Wtedy wcale nie będą ci potrzebne sterowniki z sagema, no ale jave i macromedia flash czy jak
 > tam temu było chyba warto.
 >
 > Z routerem jest o tyle lepiej, że nie musisz mieć włączonego komputera z XP żeby skorzystać z
 > tego pod 98
 >

Offline Maciej Rutecki

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2107
    • Zobacz profil
Wyłączanie
« Odpowiedź #19 dnia: 2005-07-09, 18:07:02 »
2005-07-09 17:55:03 de_laurent napisał:

> Cze, chcialem zapytac jak w Linuksie...
 > Y, hem, hehem, tego, przepraszam chlopaki windowsiaki, ale jeszcze niedalej jak wczoraj bylo
 > tutaj forum linuksowe, jeszcze raz przepraszam... Widocznie cos pomylilem przy wpisywaniu
 > adresu!
 > (Hym, dziwne...)
 >
 
Właśnie się przysłuchuję wymianie zdań i ciekawe rzeczy się tutaj dzieją.

Powtarzam jeszcze raz: to jest forum LINUKSOWE, pytania odnośnie Winsowsa prosze kierować gdzie indziej, bo post prosi sie o usuniecie ;)

Offline Piotr Czajkowski

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
Wyłączanie
« Odpowiedź #20 dnia: 2005-07-09, 18:08:08 »
2005-07-09 18:07:02 Maciek_Rutecki napisał:

> 2005-07-09 17:55:03 de_laurent napisał:
 >
 > > Cze, chcialem zapytac jak w Linuksie...
 >  > Y, hem, hehem, tego, przepraszam chlopaki windowsiaki, ale jeszcze niedalej jak wczoraj
 > bylo
 >  > tutaj forum linuksowe, jeszcze raz przepraszam... Widocznie cos pomylilem przy
 > wpisywaniu
 >  > adresu!
 >  > (Hym, dziwne...)
 >  >
 >  
 > Właśnie się przysłuchuję wymianie zdań i ciekawe rzeczy się tutaj dzieją.
 >
 > Powtarzam jeszcze raz: to jest forum LINUKSOWE, pytania odnośnie Winsowsa prosze kierować gdzie
 > indziej, bo post prosi sie o usuniecie ;)


to usuncie juz problem rozwiazany

Offline Adam Szemraj

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 44
    • Zobacz profil
Wyłączanie
« Odpowiedź #21 dnia: 2005-07-06, 23:34:59 »
mam mandrive le 2005. i mam kolejny problem :D
a mianowicie chodzi o to ze nie wylacza sie :P tzn gdy leci pasek wylaczania to pod koniec sie zatrzymuje. jest napisane ze naciskajac esc pokaza sie dodatkowe informacje itd... jest na to jakies "lekarstwo"???

Offline Jakub Guzik

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 116
    • Zobacz profil
Wyłączanie
« Odpowiedź #22 dnia: 2005-07-07, 11:16:32 »
2005-07-06 23:34:59 adamski89 napisał:

> mam mandrive le 2005. i mam kolejny problem :D
 > a mianowicie chodzi o to ze nie wylacza sie :P tzn gdy leci pasek wylaczania to pod koniec sie
 > zatrzymuje. jest napisane ze naciskajac esc pokaza sie dodatkowe informacje itd... jest na to
 > jakies "lekarstwo"???

Napisz w jakim momencie sie zatrzymują te "OK" (tzn przy jakiej fukcji)

Offline Adam Szemraj

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 44
    • Zobacz profil
Wyłączanie
« Odpowiedź #23 dnia: 2005-07-07, 15:52:14 »
> Napisz w jakim momencie sie zatrzymują te "OK" (tzn przy jakiej fukcji)
 >

no zatrzymuje sie po komunikacie ze wylaczono dysk ... zhaltowano system. ale sam komputer nie chce sie wylaczyc.

Offline Maciej Rutecki

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2107
    • Zobacz profil
Wyłączanie
« Odpowiedź #24 dnia: 2005-07-07, 16:45:02 »
2005-07-07 15:52:14 adamski89 napisał:

>  > Napisz w jakim momencie sie zatrzymują te "OK" (tzn przy jakiej fukcji)
 >  >
 >
 > no zatrzymuje sie po komunikacie ze wylaczono dysk ... zhaltowano system. ale sam komputer nie
 > chce sie wylaczyc.

Zainstaluj program "acpid" i być może będziesz musiał dopisać do lilo/grub (odpowiednio pole append i kernel) wpis "acpi=on". Jeżeli masz starszy komputer, który nie wspiera ACPI, to może konieczne będzie zainteresowanie się APM.

Offline Adam Szemraj

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 44
    • Zobacz profil
Wyłączanie
« Odpowiedź #25 dnia: 2005-07-07, 23:15:06 »
> Zainstaluj program "acpid" i być może będziesz musiał dopisać do lilo/grub
 > (odpowiednio pole append i kernel) wpis "acpi=on". Jeżeli masz starszy komputer,
 > który nie wspiera ACPI, to może konieczne będzie zainteresowanie się APM.

no acpid zainstalowalem. dalej sie nie wylacza. prosilbym o dokladniejszy opis tego dopisywania w lilo/grub. no bo jak narazie to nie bardzo wiem o co chodzi :D

pozdro

Offline Maciej Rutecki

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2107
    • Zobacz profil
Wyłączanie
« Odpowiedź #26 dnia: 2005-07-08, 09:37:08 »
2005-07-07 23:15:06 adamski89 napisał:


 > no acpid zainstalowalem. dalej sie nie wylacza. prosilbym o dokladniejszy opis tego dopisywania
 > w lilo/grub. no bo jak narazie to nie bardzo wiem o co chodzi :D
 >
 > pozdro

Lilo nie posiadam wiec nie pomogę. Zdaje się, że w /etc/lilo.conf w opcjach jadra, w polu "append" dopisujesz: acpi=on.

W Grub jest tak:

W /boot/grub/menu.lst dopisujesz "acpi=on" tak jak na przykładzie:

title      Debian GNU/Linux, kernel 2.4.27-2-k7
root      (hd0,5)
kernel      /boot/vmlinuz-2.4.27-2-k7 root=/dev/hda6 ro hdb=ide-scsi acpi=on
initrd      /boot/initrd.img-2.4.27-2-k7
savedefault
boot

Ponadto (po restarcie) zobacz czy po wydaniu polecenia lsmod (jako root) zobaczysz miedzy innymi coś podobnego (dla jadra 2.6.12.2):

thermal                13512  0
fan                     4548  0
button                  6608  0
processor              17380  1 thermal
ac                      4804  0
battery                10116  0

--
Maciek

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
Wyłączanie
« Odpowiedź #27 dnia: 2005-07-08, 09:54:27 »
jak masz lilo, to nie zapomnij go przeladowac (tzn. uruchomic lilo) po zmianie konfiguracji...

Offline Maciej Rutecki

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2107
    • Zobacz profil
Wyłączanie
« Odpowiedź #28 dnia: 2005-07-08, 10:48:09 »
2005-07-08 09:54:27 chmooreck napisał:

> jak masz lilo, to nie zapomnij go przeladowac (tzn. uruchomic lilo) po zmianie konfiguracji...

Właśnie, dzięki za przypomnienie :-)

Offline Adam Szemraj

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 44
    • Zobacz profil
Wyłączanie
« Odpowiedź #29 dnia: 2005-07-08, 22:15:19 »
tylko ze ja tu mam trzy pola append w pliku lilo.conf :image=/boot/vmlinuz
   label="linux"
   root=/dev/hdd6
   initrd=/boot/initrd.img
   append="acpi=ht resume=/dev/hdd7 splash=silent"
   vga=788
   read-only
image=/boot/vmlinuz
   label="linux-nonfb"
   root=/dev/hdd6
   initrd=/boot/initrd.img
   append="acpi=ht resume=/dev/hdd7"
   read-only
image=/boot/vmlinuz
   label="failsafe"
   root=/dev/hdd6
   initrd=/boot/initrd.img
   append="failsafe acpi=ht resume=/dev/hdd7 devfs=nomount"
   read-only
other=/dev/hdd1
   label="windows"
   table=/dev/hdd
...
nie chce niczego rozwalic. w sumie to moglbym we wszystkich wpisac ale sie pytam dla pewnosci :P