Witam Serdecznie.
Uczę się bash'a i powoli zgłębiam możliwości takich narzędzi jak grep, cut, sort, diff itd. Nie mniej jednak nie jestem wstanie jeszcze ogarnąć tak obszernego środowiska konsolowego, więc z tegż tytułu chciałbym poprosić Was o pomoc.
Jak sami zauważycie, nie proszę o podawanie rozwiązań konkretnych problemów, aczkolwiek o pokazanie róznych sztuczek, które szybciej pomogą (mnie oraz innym zainteresowanym) opanować zarówno język skryptowy bash'a, jak i obsługę narzędzi wchodzących w standard unix'owy.
Tak więc do rzeczy.
Problemik numer 1
Stworzyłem sobie pliczek, w którym zawarte są "Nazwa Stacji Telewizyjnej" i jej "Temat Przewodni". Oddzielone są one spacjami":
[command]$ echo "'TVN Sport' Sport 'TVN 24' News 'TVN Lingua' Education 'TVN' Generic 'TVN 7' Generic 'Polsat Sport' Sport Polsat Generic 'Polsat 2' Generic 'Hallmark' Movies 'TVN Style' Entertainment CNN News BBC News Eurosport Sport Edusat Education" >> tv.all
W jaki sposób korzystając z grep lub cut, można wyświetlić wszystkie stacje TVN lub wszystko Sportowe?
Bawiłem się "cat tv.all / cut -d ' ' -f1,2", ale nie zabardzo rozumiem parametry -f i mi się wszystko miesza. W ksiązce natomiast tak daleko nie doszedłem
Uczę się od niedawna i nie ukrywam, że pomogłaby mi bardzo Wasza odpoweidź. Tylko bardzo proszę o nie pisanie "patrz man", bo to kwestia książek a nie manuali

A ksiązkę powoli czytam...
Pozdrawiam
Marcel