Nowe posty

Autor Wątek: XGL - ma ktoś?  (Przeczytany 4810 razy)

Offline Łukasz Kisiel

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 47
    • Zobacz profil
XGL - ma ktoś?
« dnia: 2006-09-08, 15:19:47 »
Dokonałem zmiany serwera stara baze przenioslem cala na nowy serwer.
W miejscu pliterek sa znaki zapytania czytalem rozne fora o importowaniu i exporcie bazy zmiany kodowania i nic jedyme co uzyskalem to miejscowe zmiany na pliterki wiec tak. Na nowym serwerze przekompilowalem mysqla z opcjami ./configure --prefix=/usr/local/mysql --with-charset=latin2 --with-collation=latin2_general_ci i nic.....
mysql> show variables like \\"%character%\\";
+--------------------------+----------------------------------------+
| Variable_name            | Value                                  |
+--------------------------+----------------------------------------+
| character_set_client     | latin1                                 |
| character_set_connection | latin1                                 |
| character_set_database   | latin2                                 |
| character_set_results    | latin1                                 |
| character_set_server     | latin2                                 |
| character_set_system     | utf8                                   |
| character_sets_dir       | /usr/local/mysql/share/mysql/charsets/ |
+--------------------------+----------------------------------------+
7 rows in set (0,01 sec)

mysql> SHOW VARIABLES LIKE \\'collation%\\';
+----------------------+-------------------+
| Variable_name        | Value             |
+----------------------+-------------------+
| collation_connection | latin1_swedish_ci |
| collation_database   | latin2_general_ci |
| collation_server     | latin2_general_ci |
+----------------------+-------------------+
3 rows in set (0,00 sec)

Ggy zmienie to na poprawne i quitne nie zachowuje mi zmian... nie mam zadnego my.cnf config etc.. na starym serwerze nie bylo tez... a sprawdzalem i mam latin2 wszedzie jak to odkrecic moze ktos z Was wie... jak zmusic go do zahcowania tego co zmienie.

Offline Łukasz Kisiel

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 47
    • Zobacz profil
XGL - ma ktoś?
« Odpowiedź #1 dnia: 2006-09-08, 16:32:03 »
Właśnie doszedłem jak zmienic dla danej bazy... odpowiednimi dyrektywami w pehapie ;) Globalne ustawienia nadal nie zmienione nie moge znalesc jak w my.cnf je podac ;/ wszystko odrzuca ;/

Offline Krzychu S

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 34
    • Zobacz profil
XGL - ma ktoś?
« Odpowiedź #2 dnia: 2006-09-09, 15:58:13 »
Zmień kodowanie pliku z którego odtwarzasz baze
np:

recode latin2..utf-8 nazwa_zrzutu.sql.gz


Offline Maciej Rutecki

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2107
    • Zobacz profil
XGL - ma ktoś?
« Odpowiedź #3 dnia: 2006-09-09, 21:16:35 »
2006-09-09 15:58:13 kriks napisał:

> Zmień kodowanie pliku z którego odtwarzasz baze
 > np:
 >
 > recode latin2..utf-8 nazwa_zrzutu.sql.gz
 >
 >

recode latin2..utf-8 nazwa_zrzutu.sql

zrzut trzeba rozpakować, przekodować i spakowac ponownie

--
Maciek
unixy.pl

Offline Łukasz Kisiel

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 47
    • Zobacz profil
XGL - ma ktoś?
« Odpowiedź #4 dnia: 2006-09-10, 16:57:24 »
No okej, tylko jak ustawic globalnie.. rpobowalem wymuszac w my.cnf... roznymi sposobami przekompiowalem mysqla.. nic ... nic jedyny sposob to z posiomu usera dodac dyrektywe ktora zmienia kodowanie... ale ja chce globalnie  domyslnie.... eh... ciagle jest szwedzkie...

Offline robert grubba

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 131
    • Zobacz profil
XGL - ma ktoś?
« Odpowiedź #5 dnia: 2006-09-08, 00:29:39 »
http://www.novell.com/poland/news/2006/xgl.html

witam!

czy to na prawdę taka rewelacja? ktoś używa tego? czy jest to tylko srodowisko dla uzytkownikow suse?

Jeśli używasz xgl to podziel się wrażeniami z forumowiczami...

Pozdr,

Offline robert grubba

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 131
    • Zobacz profil
XGL - ma ktoś?
« Odpowiedź #6 dnia: 2006-09-08, 00:43:30 »

Offline robert grubba

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 131
    • Zobacz profil
XGL - ma ktoś?
« Odpowiedź #7 dnia: 2006-09-08, 02:25:11 »
2006-09-08 00:43:30 ^robert^ napisał:

>
 >
 > http://www.youtube.com/watch?v=xkcNgtfQAe4

probowalem zainstalowac ze skryptu ze strony:
http://sonique54.free.fr/xgl/xgl.htm

no i system mi padl :/ probowalem mieszac i tak mi siadlo wszystko ze teraz z live cd pisze bo ani x'y na starym systemie nie dzialaja ani net :/

Offline

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 425
    • Zobacz profil
XGL - ma ktoś?
« Odpowiedź #8 dnia: 2006-09-08, 07:42:27 »
pod kubuntu chodzi, pod ubuntu zdecydowanie chodzi....pobawiłem się tym chwilę i zrezygnowałem

to zabawka, która może powodować problemy i ograniczać podstawową funkcjonalność, a w skrajnych przypadkach powodować awarię...(jak wyżej..;)

Offline

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 337
    • Zobacz profil
XGL - ma ktoś?
« Odpowiedź #9 dnia: 2006-09-08, 22:51:58 »
Bez przesady to przecież wczesna wersja i nawet cięzko tego "alfą" nazwać. Poczekamy jeszcze troszkę i zobaczymy jak wydajnie będzie działać. Jak na wczesną produkcję to naprawdę jest dobre :-) Choć nie ukrywam - ma wadu (m.in. muli przy większej ilości okien czy przy przewijaniu tekstu). Ale to kwestia czasu...

Offline konrad okurowski

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 463
    • Zobacz profil
XGL - ma ktoś?
« Odpowiedź #10 dnia: 2006-09-09, 02:52:48 »
Ja korzystałem z tego pod gentoo i przez jakies 3 m-ce spotkała mnie moze 1 awaria:) a uptime systemu był wysoki:) Ostatnio dałem sobie z tym spokój:)

Offline Michał Loose

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 171
    • Zobacz profil
XGL - ma ktoś?
« Odpowiedź #11 dnia: 2006-09-09, 08:25:30 »
2006-09-08 00:29:39 ^robert^ napisał:

> http://www.novell.com/poland/news/2006/xgl.html
 >
 > witam!
 >
 > czy to na prawdę taka rewelacja? ktoś używa tego? czy jest to tylko srodowisko dla uzytkownikow
 > suse?
 >
 > Jeśli używasz xgl to podziel się wrażeniami z forumowiczami...
 >
 > Pozdr,

Używam od samego początku jak "weszło", bodajze 03/04.2006 r. (Suse). Wydajność rewelacyjna, wrecz śmiga ale faktycznie ma jeszcze nawet dzisiaj błedy, na początku potrafił wieszać serwer graficzny, po aktualizacjach jest już teraz prawie perfekcyjny, tyle że pozostał jeszcze wspomniany tu już na forum "problem" z przewijaniem tekstu (ciągnie gumowato przewijany tekst na www. ale tylko w kongerorze, czasem trzeba przewinąć ponownie tam i z powrotem jak "wykrzywi" w pionie). Właśnie, działa wszystko dobrze (oprócz tego przewijania) pod KDE a pod GNOME padają dekoracje okien i brak tam tego cienia. Dziwne, bo właśnie ma być na 100 % stabilny po GNOME a pod KDE "może jeszcze działać niestabilnie". U mnie jest odwrotnie. Zabawka to, fakt. Umila jednak korzystanie z pulpitu :-)

Offline Krzysztof Plucinski

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 829
    • Zobacz profil
XGL - ma ktoś?
« Odpowiedź #12 dnia: 2006-09-12, 12:45:24 »
2006-09-09 08:25:30 MichL napisał:
Wydajność
 > rewelacyjna, wrecz śmiga ale faktycznie ma jeszcze nawet dzisiaj błedy, na początku potrafił
 > wieszać serwer graficzny, po aktualizacjach jest już teraz prawie perfekcyjny, tyle że pozostał
 > jeszcze wspomniany tu już na forum "problem" z przewijaniem tekstu (ciągnie gumowato
 > przewijany tekst na www. ale tylko w kongerorze, czasem trzeba przewinąć ponownie tam i z
 > powrotem jak "wykrzywi" w pionie). Właśnie, działa wszystko dobrze (oprócz tego
 > przewijania) pod KDE a pod GNOME padają dekoracje okien i brak tam tego cienia. Dziwne, bo
 > właśnie ma być na 100 % stabilny po GNOME a pod KDE "może jeszcze działać
 > niestabilnie". U mnie jest odwrotnie. Zabawka to, fakt. Umila jednak korzystanie z pulpitu
 > :-)

Wlasnie zainstalowalem przez ciekawosc czy zadziala na debianie sid z kde 3.5.4 i wszystko jest ok z malym wyjatkiem.....  We wszystkich otwieranych oknach wyparowal pasek tytulowy, co jest o tyle niewygodne, ze dla malych okien jak np. RealPlayer nie ma za co chwycic by je przemiescic na ekranie... Jakies sugestie ?


Offline robert grubba

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 131
    • Zobacz profil
XGL - ma ktoś?
« Odpowiedź #13 dnia: 2006-09-12, 13:02:13 »
 >
 > Wlasnie zainstalowalem przez ciekawosc czy zadziala na debianie sid z kde 3.5.4 i wszystko jest
 > ok z malym wyjatkiem.....  We wszystkich otwieranych oknach wyparowal pasek tytulowy, co jest o
 > tyle niewygodne, ze dla malych okien jak np. RealPlayer nie ma za co chwycic by je przemiescic
 > na ekranie... Jakies sugestie ?
 >
 >
czy ktos procz mnie probowal instalowac xgl na sarge'u?

Offline konrad okurowski

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 463
    • Zobacz profil
XGL - ma ktoś?
« Odpowiedź #14 dnia: 2006-09-12, 13:57:59 »
2006-09-12 13:02:13 ^robert^ napisał:

>
 >  >
 >  > Wlasnie zainstalowalem przez ciekawosc czy zadziala na debianie sid z kde 3.5.4 i
 > wszystko jest
 >  > ok z malym wyjatkiem.....  We wszystkich otwieranych oknach wyparowal pasek tytulowy, co
 > jest o
 >  > tyle niewygodne, ze dla malych okien jak np. RealPlayer nie ma za co chwycic by je
 > przemiescic
 >  > na ekranie... Jakies sugestie ?
 >  >
 >  >
 > czy ktos procz mnie probowal instalowac xgl na sarge'u?
 >
nie da rady na sarge bo on wymaga xorgów modulranych czyli 7.0

co do paska -> musisz uaktywnic gnome-decorator & czy cos podobnego, w kazdym razie wczytaj się w wiki:)