Nowe posty

Autor Wątek: Brak dzwieku w Slackware  (Przeczytany 5473 razy)

Offline Michał Sarnowski

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 46
    • Zobacz profil
Brak dzwieku w Slackware
« dnia: 2005-07-04, 09:34:14 »
Witam! Mam dysk Seagate 160GB na SATA i plyte glowna na chipsecie VIA KT880 i mam problem z ustawieniem odpowiednich opcje w kernelu aby debian widzial ten dysk, przy instalacji wykryl bezpeoblemowo ale podczas kompilacji wlasnego kernela zaczynaja sie problemy , moze ktos wie co powinienem zaznaczyc w kernelu aby dysk byl widziany. Pozdrawiam!

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
Brak dzwieku w Slackware
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-07-04, 10:37:07 »
dyski SATA sa emulowane poprzez SCSI - zagladnij tam w konfiguracji jadra... :-)

Offline Michał Sarnowski

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 46
    • Zobacz profil
Brak dzwieku w Slackware
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-07-07, 14:35:56 »
Witam! No dobrze probowalem robic emulacje scsi ale skad mam wiedziec jaki dysk emulowac skoro go w ogole nie widzi, moze jakies inne pomysly , pomozcie bo wszystko lezy :( nic nie moge zrobic bo potrzebuje skompilowane jajko, dzieki za kazda pomoc Pozdrawiam!

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
Brak dzwieku w Slackware
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-07-07, 15:05:30 »
jak zaladujesz odpowiedni dla twojego chipsetu modul, to dysk bedzie widoczny jako kolejne urzadzeni SCSI, czyli jesli nie masz jeszcze zadnego, to sda, a partycje sda1, sda2 itd.

jesli masz na tym dysku system, to wkompiluj ten modul w jadro, albo wrzuc go do initrd...

Offline Igor Kowalski

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
Brak dzwieku w Slackware
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-07-03, 21:21:29 »
Ostatnio zainstalowalem slacka i wszystko w nim dziala z wyjatkiem dzwieku. Probowalem cos pozmieniac w "control center" ale za kazdym razem gdy chce zastosowac zmiany wyskakuje blad. Karte mam zintegrowana na plycie glownej. Mialem juz kiedys zainstalowanego Mandrake'a i Red Hata i nie bylo problemu z dzwiekiem. Z gory dzieuje za pomoc.

Offline Piotr Chmura

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 5060
    • Zobacz profil
Brak dzwieku w Slackware
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-07-03, 21:42:25 »
zainstaluj najnowsza alse i daj alsaconf

przyzwyczaj, sie do tego, ze w slacku nie korzysta sie z 'control center' tylko samemu poznaje system i wpisuje sie do plikow konfiguracyjnych to, co potrzeba ;-)

P.S. nawet nie napisales jaki sklackware.. wersja jajka tez by sie przydala ;-)

Offline Igor Kowalski

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
Brak dzwieku w Slackware
« Odpowiedź #6 dnia: 2005-07-03, 21:48:38 »
2005-07-03 21:42:25 chmooreck napisał:

> zainstaluj najnowsza alse i daj alsaconf
 >
 > przyzwyczaj, sie do tego, ze w slacku nie korzysta sie z 'control center' tylko samemu poznaje
 > system i wpisuje sie do plikow konfiguracyjnych to, co potrzeba ;-)
 >
 > P.S. nawet nie napisales jaki sklackware.. wersja jajka tez by sie przydala ;-)


Niestety niewiele mi to mowi...
Mam slackware 10.1

Offline Igor Kowalski

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
Brak dzwieku w Slackware
« Odpowiedź #7 dnia: 2005-07-03, 22:38:47 »
2005-07-03 21:48:38 dxt3r napisał:

> 2005-07-03 21:42:25 chmooreck napisał:
 >
 > > zainstaluj najnowsza alse i daj alsaconf
 >  >
 >  > przyzwyczaj, sie do tego, ze w slacku nie korzysta sie z 'control center' tylko samemu
 > poznaje
 >  > system i wpisuje sie do plikow konfiguracyjnych to, co potrzeba ;-)
 >  >
 >  > P.S. nawet nie napisales jaki sklackware.. wersja jajka tez by sie przydala ;-)
 >
 >
 > Niestety niewiele mi to mowi...
 > Mam slackware 10.1
 >


ok zrobilem dzieki:)