Sprzęt > Napędy CD/DVD
wysunięcie cdromu
polluted:
Siemqa wszyskim. Mam problem z kompilacja wlasnego programu uzywajacego libgadu. Wszysko zwiazane z libgadu zainstalowalempoprawnie bo mi nawet kadu dziala :] Chcailem sobie napisac banalnego klienta gg przy uzyciu libgadu ale podczas kompilacji wyskakuje mi blad :
: undefined reference to `gg_login\\'
collect2: ld returned 1 exit status
no wlasnie nie wiem czemu to sie dzieje przeciez dolaczylem libgadu.h moze powinienem uzyc jakis opcji przy kompilacji :) dzieki z gory
wojtekm:
2005-07-02 11:00:22 polluted napisał:
> : undefined reference to `gg_login\\'
> collect2: ld returned 1 exit status
>
> no wlasnie nie wiem czemu to sie dzieje przeciez dolaczylem libgadu.h moze powinienem uzyc
> jakis opcji przy kompilacji :) dzieki z gory
Musisz podać nazwę biblioteki, z którą ten program będzie łączony, czyli w twoim przypadku opcja \\'-lgadu\\'.
Wojtek
jk33:
2005-07-02 11:00:22 polluted napisał:
> Siemqa wszyskim. Mam problem z kompilacja wlasnego programu uzywajacego libgadu. Wszysko
> zwiazane z libgadu zainstalowalempoprawnie bo mi nawet kadu dziala :] Chcailem sobie napisac
> banalnego klienta gg przy uzyciu libgadu ale podczas kompilacji wyskakuje mi blad :
>
> : undefined reference to `gg_login\\'
> collect2: ld returned 1 exit status
>
> no wlasnie nie wiem czemu to sie dzieje przeciez dolaczylem libgadu.h moze powinienem uzyc
> jakis opcji przy kompilacji :) dzieki z gory
Musisz powiedziec kompilatorowi, zeby
dolaczyl biblioteke libgadu do
Twojego programu:
gcc `pkg-config --libs libgadu` plik.c
pozdrawiam
polluted:
> Musisz powiedziec kompilatorowi, zeby
> dolaczyl biblioteke libgadu do
> Twojego programu:
> gcc `pkg-config --libs libgadu`
> plik.c
>
> pozdrawiam
>
>
Nic nie dzila dalejk to samo :/ a w przypadku 1 odpowiedzi mam inne bledy
/usr/lib/gcc-lib/i486-slackware-linux/3.3.4/../../../libgadu.a(libgadu.o)(.text+0x1fe): In function `gg_resolve_pthread_thread\\':
: undefined reference to `pthread_detach\\'
/usr/lib/gcc-lib/i486-slackware-linux/3.3.4/../../../libgadu.a(libgadu.o)(.text+0x3a1): In function `gg_resolve_pthread\\':
: undefined reference to `pthread_create\\'
/usr/lib/gcc-lib/i486-slackware-linux/3.3.4/../../../libgadu.a(libgadu.o)(.text+0xf2f): In function `gg_free_session\\':
: undefined reference to `pthread_cancel\\'
/usr/lib/gcc-lib/i486-slackware-linux/3.3.4/../../../libgadu.a(libgadu.o)(.text+0x11fd): In function `gg_logoff\\':
/usr/lib/gcc-lib/i486-slackware-linux/3.3.4/../../../libgadu.a(events.o)(.text+0x143d): In function `gg_watch_fd\\':
collect2: ld returned 1 exit status
i dalej nie wiem co z tym mam zrobic :[
wojtekm:
2005-07-02 14:30:06 polluted napisał:
> > Musisz powiedziec kompilatorowi, zeby
> > dolaczyl biblioteke libgadu do
> > Twojego programu:
> > gcc `pkg-config --libs libgadu`
> > plik.c
Powino być:
gcc `pkg-config --libs gadu` plik.c