Nowe posty

Autor Wątek: Laptop-mode - brak reakcji na zmiany konfiguracji. APM  (Przeczytany 1314 razy)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Witam
Jestem poczatkujacym uzytkownikiem linuxa.
Czy ktos mi moze pomoc i po kolei powiedziec jak zainstalowac server DHCP pod Kubuntu ? przykladowa edycje pliku dhcpd.config mam ale chodzi mi bardziej o komendy jakie powinny byc podczas instacji i pozniejszej edycji (mam zainstalowanego mc)
Komp wyposazony jest w dwie karty - na drugiej karcie eth1 jest internet i juz przypisany Ip od prividera- zas na pierwszej karcie eth0 chce uruchomic server dhcp.

Offline Jarosław Pelczar

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 162
    • Zobacz profil
Laptop-mode - brak reakcji na zmiany konfiguracji. APM
« Odpowiedź #1 dnia: 2006-07-23, 21:55:13 »
2006-07-23 11:45:30 Portal napisał:

> Witam
 > Jestem poczatkujacym uzytkownikiem linuxa.
 > Czy ktos mi moze pomoc i po kolei powiedziec jak zainstalowac server DHCP pod Kubuntu ?
 > przykladowa edycje pliku dhcpd.config mam ale chodzi mi bardziej o komendy jakie powinny byc
 > podczas instacji i pozniejszej edycji (mam zainstalowanego mc)
 > Komp wyposazony jest w dwie karty - na drugiej karcie eth1 jest internet i juz przypisany Ip od
 > prividera- zas na pierwszej karcie eth0 chce uruchomic server dhcp.

Tak samo jak na każdym innym linuxie. Google \\"instalacja DHCP\\":

http://linux.howto.pl/artykuly,linux-25-40-0.html

Offline Jarosław Pelczar

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 162
    • Zobacz profil
Laptop-mode - brak reakcji na zmiany konfiguracji. APM
« Odpowiedź #2 dnia: 2006-07-23, 21:59:29 »
I jeszcze to:
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_pl#Jak_zainstalowa.C4.87_serwer_DHCP.3F

BTW: Szkoda, że tu nie ma opcji \\"Edytuj post\\", albo ja jestem ślepy :)

Offline Igor

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 76
    • Zobacz profil
Laptop-mode - brak reakcji na zmiany konfiguracji. APM
« Odpowiedź #3 dnia: 2006-07-23, 06:45:42 »
Witam
mam jajko 2.6(PLD 2.0), zainstalowałem sobie na moim laptoku laptop-mode-tools. Enablnąłem całość przez zmianę parametrów:

ENABLE_LAPTOP_MODE_ON_BATTERY=1  oraz
ENABLE_LAPTOP_MODE_ON_AC=1
CONTROL_HD_IDLE_TIMEOUT=1

 z 0 na 1
Odtąd działało perfekt według defaultów, problem jednak w tym że dysk wyłącza sie po sekundzie-dwóch od odczytu/zapisu mimo że minimalnie (i jako default) jest 5 sekund. Takie ustawienie zarąbie każdy HDD w przeciągu miesiaca, szczególnie gdy np. rozkręca dysk kiedy ten nie zdąży się jeszcze zatrzymać.

ustawiłem więc sobie następujące wartości w /etc/laptop-mode/laptop-mode.conf:

# Idle timeout values. (hdparm -S)
# Default is 2 hours on AC (NOLM_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=7200) and 5 seconds
# for battery and for AC with laptop mode on.
# wartości od 1 do 240 oznaczają ilość okresów po 5 sekund, 0 wyłącza
LM_AC_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=36
LM_BATT_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=15

co powinno dać odpowiednio 3 minuty i 1:15  
jednak po reboocie nic się nie zmieniło. tak przy okazji żaden blankscreen ani inne opcje ekranu też nie działają.
zmieniłem więc CONTROL_HD_IDLE_TIMEOUT na 0, rebootłem i nic, nadal wyłacza po sekundzie. (przy okazji uprzedzam pytanie- wychodzę z Vi zapisawszy uprzednio plik a nie poprzez killnięcie go na innej konsoli, więc na pewno zmieniłem treść :)

Wcisłem więc
# hdparm -S 30 /dev/hda
nie pomogło

laptop-mode-tools ściągnąłem skompilowanie ale nie jako pakiet, a jeszcze nie wiem jak odinstalować dziadostwo ktore nie przyszło w pakiecie (samokrytyka: ). nawet nie wiem do jakiego mana sięgnąć bo napewno nie do:
$man uninstall :-)

Ludziska R A T U J T A bo mi hardzielka zabije. Mam stay model 6GB, więc swoe już przeżył i na pewno nie wyjdzie mu na zdrowie kilkaset cykli start-stop dziennie.

BTW laptok to najstarszy model Armady m700 (pII mob 366, 192 MB RAM), z czego wynika co następuje:
- żadne inne distro poza PLD, slackiem i gentoo nie wchodzi w rachubę, bo sprzęt za słaby i responsywność za mała (a akurat jakimś cudem slack i gentoo sa dla mnie zbyt hardcorowe), więc plis nie proponujcie mi zmiany na jakieś bardziej lamer-friendly
- ACPI (ściągnąłem najnowsze) mówi że nie może zadziałać boBIOS jest sprzed 1999 i jest za stary, więc muszę obstawac przy APM. aktualizacja biosu na taki po 1999 też nic nie da bo nie wkomppilowali do niego ACPI

Offline Igor

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 76
    • Zobacz profil
Laptop-mode - brak reakcji na zmiany konfiguracji. APM
« Odpowiedź #4 dnia: 2006-07-23, 06:46:29 »
serdecznie dzięki za odp.
BoBeR