Nowe posty

Autor Wątek: montowanie partychi +debian  (Przeczytany 2596 razy)

Offline Maciej Szczypiński

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 161
    • Zobacz profil
montowanie partychi +debian
« dnia: 2006-06-15, 12:58:52 »
Witajcie,
Chciałbym zainstalować PLD, w związku z tym mam pytanko, ile obrazów ISO potrzebuję do zainstalowania systemu na full? Chcę zainstalować na full, aby zobaczyć co razem z nim jest dostarczone i jak to działa...
Pobrałem już CD1-5, czy to wystarczy?
Pozdrawiam
Disc

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 121
    • Zobacz profil
montowanie partychi +debian
« Odpowiedź #1 dnia: 2006-06-15, 13:25:05 »
Jak chcesz na full to radze mini-iso lub base-iso a reszte paczek z netu. Dzieku temu bedziesz miec to co chcesz no i beda to swieze paczki, wiec odpadnie potem aktualizacja calego systemu tylko zaktualizujesz sobie te ktore masz z cd.

Pozdrawiam

Offline Maciej Szczypiński

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 161
    • Zobacz profil
montowanie partychi +debian
« Odpowiedź #2 dnia: 2006-06-15, 14:08:26 »
Świetny pomysł, dzięki :)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 44
    • Zobacz profil
montowanie partychi +debian
« Odpowiedź #3 dnia: 2006-06-15, 12:09:54 »
Witam
Chcem sobie zamontowac partycje drugiego dysku ext3 i wyskakuje mi takie cos:

Kod:
debian:/etc# mount -t ext3 /dev/hdb2 /m  nt/hdb/
mount: /dev/hdb2 already mounted or /mn  t/hdb/ busy

Nic nie mam zamontowane w /mnt/ w ogole nie jest ten dysk nigdzie zamontowany, w fstab jest czysto, i niepowinno przeszkadzac. Dysk wczesniej chodzil, wiec jest sprawny.
Wie ktos dlaczego tak sie robi Dlaczego niemoge zamontowac zadnej partycji z tego dysku, w zadnym miejscu? Robiie robie wszystko spod roota, os debian, kernel 2.6.16.20.


debian:/etc# fdisk -l /dev/hdb
Disk /dev/hdb: 6448 MB, 6448619520 byte  s
15 heads, 63 sectors/track, 13328 cylin  ders
Units = cylinders of 945 * 512&nbs  p;= 483840 bytes

  Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/hdb1               1         612      289138+  82  Linux swap / Solaris
Partition 1 does not end on cylind  er boundary.
/dev/hdb2   *         613        9299     4104607+  83  Linux
Partition 2 does not end on cylind  er boundary.
/dev/hdb3            9300       13328     1903702+   b  W95 FAT32


debian:/home/pc# mount
/dev/hda1 on / type ext3 (rw,errors=rem  ount-ro)
proc on /proc type proc (rw)
sysfs on /sys type sysfs (rw)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,gid=  5,mode=620)
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw)
/dev/hdc on /media/cdrom0 type iso9660   (ro,noexec,nosuid,nodev)


debian:/home/pc# df -a
System plików      bl.  1K B        użyte dostępne %uż. zamont. na
/dev/hda1             18848848   2971008  14920368  17% /
proc                         0         0         0   -  /proc
sysfs                        0         0         0   -  /sys
devpts                       0         0         0   -  /dev/pts
tmpfs                    63644         0     63644   0% /dev/shm
/dev/hdc                688174    688174         0 100% /media/cdrom0

PoZdR.

Offline de Laurent

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1197
    • Zobacz profil
montowanie partychi +debian
« Odpowiedź #4 dnia: 2006-06-15, 12:54:43 »
Na prawde wpisales tak ta komende, czy tak ci sie tylko wkleilo?

mount -t ext3 /dev/hdb2 /m nt/hdb/
Jezeli napisales z bledem (/m nt zamiast /mnt), to niezawracaj gitarry!

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 44
    • Zobacz profil
montowanie partychi +debian
« Odpowiedź #5 dnia: 2006-06-15, 13:37:09 »
2006-06-15 12:54:43 de_laurent napisał:

> Na prawde wpisales tak ta komende, czy tak ci sie tylko wkleilo?
 >
 > mount -t ext3 /dev/hdb2 /m nt/hdb/
 > Jezeli napisales z bledem (/m nt zamiast /mnt), to niezawracaj gitarry!
Tak sie wkleilo. Spacji tam niema.

Offline Maciej Rutecki

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2107
    • Zobacz profil
montowanie partychi +debian
« Odpowiedź #6 dnia: 2006-06-15, 14:39:39 »
2006-06-15 12:09:54 spinaczel napisał:


 > Partition 2 does not end on cylind  er boundary.

Nie miałeś wcześniej problemów z zamontowaniem tego? Masz coś w dmesg odnośnie tego dysku?

dmesg | grep hdb <-czy jaki tam dysk masz, choć przejrzyj całe dmesg

--
Maciek


Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 44
    • Zobacz profil
montowanie partychi +debian
« Odpowiedź #7 dnia: 2006-06-15, 17:49:11 »
2006-06-15 14:39:39 Maciek_Rutecki napisał:

> 2006-06-15 12:09:54 spinaczel napisał:
 >
 >
 >  > Partition 2 does not end on cylind  er boundary.
 >
 > Nie miałeś wcześniej problemów z zamontowaniem tego? Masz coś w dmesg odnośnie tego dysku?
 >
 > dmesg | grep hdb <-czy jaki tam dysk masz, choć przejrzyj całe dmesg
 >
 > --
 > Maciek
 >
 
debian:/home/pc# dmesg |grep hdb
    ide0: BM-DMA at 0xfff0-0xfff7, BIOS settings: hda:DMA, hdb:DMA
hdb: Maxtor 90640D4, ATA DISK drive
hdb: max request size: 128KiB
hdb: 3866940 sectors (1979 MB) w/256KiB Cache, CHS=4092/15/63, UDMA(33)
hdb: cache flushes not supported
 hdb: hdb1 hdb2 hdb3

Z dyskiem nie mialem wczesniej zadnego problemu. Na fedorze jeszcze kilka dni temu sie montowal, a teraz na debianie nei chce :( niewiem czy to cos koliduje, ale na tym dysku hdb jest system debian, chociasz to chyba nie ma zadnego znaczenia...?

Offline de Laurent

  • Global Moderator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1197
    • Zobacz profil
montowanie partychi +debian
« Odpowiedź #8 dnia: 2006-06-15, 18:50:05 »
Przepraszam, jezeli to zbyt lamerskie, ale nie wiem jak zaawansowany jestes... Stworzyles katalog o nazwie hdb w /mnt? I jestes pewien, ze to ext3 a nie np. reiserfs?

ls /mnt/hdb
Pozdrawiam

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 44
    • Zobacz profil
montowanie partychi +debian
« Odpowiedź #9 dnia: 2006-06-15, 19:41:23 »
2006-06-15 18:50:05 de_laurent napisał:

> Przepraszam, jezeli to zbyt lamerskie, ale nie wiem jak zaawansowany jestes... Stworzyles
 > katalog o nazwie hdb w /mnt? I jestes pewien, ze to ext3 a nie np. reiserfs?
 >
 > ls /mnt/hdb
 > Pozdrawiam
 
Stworzylem. Podlaczylem inny dysk zamiast tamtego i dalej to samo :|
Cos w systemie musi byc cos co to blokuje,tylko co ;/  Wyczytalme tez gdzies na necie ze ktos ez mial z tym problem od wkompilowania jakiegos pakietu... :|;/