2006-06-12 21:47:41 de_laurent napisał:
> Czesc!
> Czy ty w ogole pokusiles sie o przegladniecie postow z archiwum?!?
> Przeciez tam wszystko bylo kilkanascie (jak nie kilkadziesiat) razy opisane. Wyglada na to, ze
> administrator (czyli pan A. B.

) moze wywalic cale archiwum w nie napisze co, bo i tak z
> niego nikt nie korzysta... Nawet pomimo tego, ze 80-90% znalazloby odpowiedzi na swoje pytania
> w 5 minut...
> Mnostwo postow zostalo napisanych na temat odpalania plikow .bin, rowniez tych z java.
A czy ja w ogole pokusilem sie o staranne przeczytanie twojego posta?!? No wlasnie nie, bo wtedy wiedzialbym, ze nie odpowiadam chlopakowi i nie pisalbym "pokusilEs" tylko "pokusilAs"...

Nie wiem do czego potrzebna ci jest java, ale ten pakiet o ktorym piszesz, to java dla developerow... Jezeli chcesz zainstalowac java, bo potrzebujesz jej na desktopie, np. do Firefoksa, to mozesz zrobic np. tak:
Wejdz na strone:
http://www.java.com/en/download/linux_manual.jspTutaj w zaleznosci od tego jaki masz system mozesz sciagnac 2 wersje, ja ogranicze sie do opisu tylko 1, dlatego, ze ona bedze dzialac na kazdym linuksie.
Sciagnij plik:
Linux (self-extracting file)
(filesize: 16.07 MB)
najlepiej do katalogu /tmp
Jak juz sciagniesz, otworz konsole i wpisz:
cd /tmp
nastepnie
ls *.bin
powinna ci sie pokazac nazwa pliku, ktory sciagnelas, czyli np.:jre-1_5_0-linux-i586.bin
Teraz muszi wpisac:
su
Komputer powinien zapytac cie o haslo jezeli jeszcze nie jestes zalogowana jako uzytkownik root.
Teraz napisz:
chmod a+x jre-1_5_0-linux-i586.bin
Zauwaz, ze po a+x musisz miec podana wlasciwa nazwe, czyli ta jaka pokazala ci sie po wpisaniu ls *.bin... W ten sposob nadalas uprawnienia do uruchomienia tego pliku.
Nastepnie piszesz:
./jre-1_5_0-linux-i586.bin
(kropka slash i nazwa pliku)
W tej chwili java powinna cie zapytac o to czy akceptujesz licencje, przewijasz spacja i oczywiscie piszesz yes na koncu i naciskasz enter.
Utworzyl sie katalog jre-1.5.0_2 czy jakos podobnie, mozesz sprawdzic wpisujac ls (male L i s).
I przenosisz katalog jre-1.5.0_2 do katalogu /usr/java:
mv jre-1.5.0_2 /usr/java
To chyba wszystko. Nie wiem w jakim celu chcesz zainstalowac javke, wiec nie wiem co pisac dalej. Jak bedziesz miala wiecej pytan, to napisz - chetnie odpowiemy! Prawda sys?