witam wszystkich
z cyklu "porozmawiajmy o problemach" kilka rzeczy które zebrały mi się z racji przesiadki na Mandrivę i których nie moge przełknąć jakoś do tej pory - jesli temat był wcześniej to przepraszam ,ale to oznacza również że nadal nie mam odpowiedzi:
1.przy wysyłaniu faxu Kdeprintfax wyskakuje komunikat:
Wysyłanie faksu do 5521242 ()
Wysyłanie faksu przy użyciu: /usr/bin/sendfax -n -h 'localhost' -d '5521242' '/tmp/kde-tomek/kdeprintfax_xdkbcoYL'
Can not reach server at host "localhost", port 4559
prawdę mówiąc wogóle nie wiem o co chodzi - być może rozwiazanie jest trywialne
a najpewniej po prostu nie wiem że czegoś nie zrobiłem
2.amule, kpwndict, glest, kdar
przy uruchamianiu tych programów - na pasku zaczyna kręcić się klepsydra i po jakimśś czasie po prostu znika - to z lokacji usr/share/app.... czyli z końcówką .desktop; tych z usr/bin - wogóle nic się nie dzieje
ktoś wspominał o prawach użytkownika - otóż we właściwościach uzytkownikiem jest root i nie mogę tego zmienić nawet po zalogowaniu na roota; natomiast nie wiem czy to problem skoro obok jest kilka innych programów (open office, sodipodi) które we właściwościach również mają roota a mimo to się uruchamiają bez problemu
3.ograniczenie miejsca użytkownikowi - jak to zrobić przy tworzeniu nowych kont w home? bo mi współ-userzy
skutecznie zapychają kompa przy pomocy p2p
3a.jednym z czynników uwsteczniających do linuksa jest p2p - próbuję kmldonkey - problemem jest wyszukiwanie - plików znajduję mnóstwo, ale w kolumnie "dostępność" wiecznie jest wielkie "zero" - jest coś co mogę zrobić?
4.kiax - nie słychać mikrofonu tzn osoba do której dzwonię nie słyszy mojego głosu (słyszy trzaski jak kręcę volumem na kablu od słuchawki z mikrofonem ale nie głos), natomiast ja bardzo dobrze słysze głos tej osoby. zainteresowanym mogę podesłać screena z ustawień kmix'a
5.ikonki na pulpicie w KDE - po zmianie nazwy (np.konqueror na www) i restarcie wraca stara nazwa - jak to zmienić na stałe?
6.thunderbird - mozna zablokować hasłem odbieranie poczty na poszczególne konta, natomiast jak stworzyć coś na podobieństwo tożsamości z outlook expressa - tak żeby można było zabezpieczyć swoja pocztę - bo co daje niemozność ściągnięcia nowej poczty bez hasła jak i tak można przeczytać już ściągniętą - rozumiem rozwiązaniem jest po prostu thunderbird skonfigurowany sobie przez każdego usera w swoim profilu, ale mam sytuację kiedy z jednego profilu i jednej poczty bedą korzystać 3 osoby
7.po instalacji wine w home/wine/ pojawiły się nastepujące katalogi i pliki: dosdevices, drive_c, system.reg, userdef.reg, user.reg - i kurka co ja mam tu skonfigurować?? zainstalowałem tlena i przy próbie uruchomienia pojawia się komunikat że brakuje "mozilla active xX control" (pomijając że korzystam z konquerora a nie firefoxa), próbuję ściągnąć i zainstalować (jak proponuje okienko) i wyskakuje mi info: " assertion failed: !"bogus context in local_unwind()", file xx.cpp, line2281" później coś o "abnormal program termination" i historia się kończy - jak mam to diabelstwo ustawić???
bardzo proszę o pomoc, ponieważ mam szansę wdrożyc linuksa w pracy na kilku stanowiskach ale musze pokonać "siłe przyzwyczajeń"
pozdrawiam serdecznie
p.s.raczej uzywam rpm-ek przy instalacji (99,9%)