Witam.
Jestem chyba najwiekszym noobem Linuxa posród wszystkich odwiedzających to forum.
Poczytałem troszeczke na forum ale nie znalazlem rozwiązania mojego problemu.
Kolega dał mi mase płytek i na jednej byl Linux Mandriva 2006 Powerpack wiec go zainstalowalem z nadzieja ze wkoncu odkryje ten "fajowy" system.
Instalacja przebiega super, brakuje coprawda kilku pakietow ale instalacja i tak przebiega bezproblemowo.
Pozniej restart, ładny niebieski ekran wszystko ładuje sie ekstra do momentu wpisana nazwy uzytkwonika bo wtedy wszystko staje sie zielone. Pozniej wchodzi system i wszystko co powinno być białe jest różowe a co czarne zielone itp... Nie jestem przeciwnikiem tego koloru ale jak patrze na scrreny linuksów to sa przesliczne a u mnie była. Z tego co podejrzewam pewnie chodzi o steriwniki do grafiki. Wszystko dziala elegancko , sieć, inet, muza, open office itp itp tylko ten wtgląd. Sciaglem niby jakies stery ale jak kilkam na nie to to pokazuje ise takie okienko z tekstem i tyle... Jakos nie widze jak zainstalowac te stery...
Gdzies czytalem ze trzeba wpisiwac jakies komendy tylko ze nie wiem czy dotyczyło to tez mandriva bo to jest chyba juz jeden z najbardziej przyjaznych dla takich noobów jak ja linux.
Co ciekawe to jak zrobie screena i otworze go na kompie ktory uzywam na codzien wszystko jest ok. Link do screena nizej, tak ze to utwierdza mie w przekonaniu ze cos jestz grafa.
Rozdzielczosc iw szystko jest raczej ok.
Ustawiona na 1280x1024@60HZ (monitor LCd)
Sprzet na ktorym jest linux wyglada mnie wiecej tak:
amd 2600+
512ram
asus
hercules radeon 9600Pro
Dałem jak najwiecej detali z mojej strony, wiem ze to moze byc bardzo ogolny problem ciezki do rozwiazania ale jesli ktos ma najmniejszy pomysl jakby to naprawic bylbym bardzo wdzieczny a moze na przyszlosc to przyda sie jeszcze komus.
Tutaj screen
http://daxon.free.fr/screens/Linux@Kamil.jpgJak widać niby wszystko ok ale u mnie to wygląda innaczej

Z góry dzięki za pomoc.
gadu gadu# 3392328
Pozdrawiam