2006-04-28 09:30:26 tomdam20 napisał:
> A wiec tak :
> Jestem całkowicie nowym urzytkownikiem Linuxa i nie mam zbytnio jakiegokolwiek pojęcia o tym
> OS-ie.
Fedora Core (Linux) + \\"utwardzenie\\" + updatowanie przez około sześć lat + pare dodatkowych pakietów w tym garstka komercyjnych + komercyjne wsparcie techniczne = Red Hat Enterprise Linux
Red Hat Enterprise Linux - (komercyjne pakiety + komercyjne wsparcie techniczne) = CentOS (The Comunnity ENTerprise Operating System)
> Prosze o pomoc :
> Niewiem jak zrobić żeby się dało na tym Linuxie odtworzyć mp3 lub jakiś film .
xmms, xine/mplayer
> NIewiem czy jest komunikator jakiś typu tlen czy gg , szukałem znalazłem tlena ale jak go
> zainstalować to już niemam pojęcia .
gg (Gadu Gadu)= gg (GNU Gadu) nie znajdziesz go w tej dystrybucji. Musisz go zainstalować samodzielnie
> Sciąglem tlena w wersji .rpm i jak cche to uruchomić wyskakuje error że nie mam x-rpm , ale co
> to i gdzie to coś wrzuć - niewiem .
nie wiem o co Ci chodzi?
w terminalu:
$su
#rpm -i <ścieżka do rpm z tlenem>
#exit
ewentualnie
$man rpm
> Przepraszam za takie noobowe pytania ale niewiem gdzie mam sie spytać więc robie to tutaj
> proszę o pomoc .
Forum jest od tego by pytać. Forum = community support
Jeśli potrzebujesz gruntownej dokumentacji to możesz kupić Fedora Core Bible (w PL za kasę) w sklepie lub ścągnąć (EN za darmo) z internetu dokumentację Red Hata.
np. http://mirror.centos.org/centos/4/docs/