Nowe posty

Autor Wątek: Pentium D  (Przeczytany 1914 razy)

tomdam20

• Gość
Pentium D
« dnia: 2006-04-28, 09:30:26 »
A wiec tak :
Jestem całkowicie nowym urzytkownikiem Linuxa i nie mam zbytnio jakiegokolwiek pojęcia o tym OS-ie.
Prosze o pomoc :
Niewiem jak zrobić żeby się dało na tym Linuxie odtworzyć mp3 lub jakiś film .
NIewiem czy jest komunikator jakiś typu tlen czy gg , szukałem znalazłem tlena ale jak go zainstalować to już niemam pojęcia .
Sciąglem tlena w wersji .rpm i jak cche to uruchomić wyskakuje error że nie mam x-rpm , ale co to i gdzie to coś wrzuć - niewiem .
Przepraszam za takie noobowe pytania ale niewiem gdzie mam sie spytać więc robie to tutaj proszę o pomoc .

flak

• Gość
Pentium D
« Odpowiedź #1 dnia: 2006-04-28, 23:16:32 »
2006-04-28 09:30:26 tomdam20 napisał:

> A wiec tak :
 > Jestem całkowicie nowym urzytkownikiem Linuxa i nie mam zbytnio jakiegokolwiek pojęcia o tym
 > OS-ie.

Fedora Core (Linux) + \\"utwardzenie\\" + updatowanie przez około sześć lat + pare dodatkowych pakietów w tym garstka komercyjnych + komercyjne wsparcie techniczne = Red Hat Enterprise Linux

Red Hat Enterprise Linux - (komercyjne pakiety + komercyjne wsparcie techniczne) = CentOS (The Comunnity ENTerprise Operating System)

> Prosze o pomoc :
 > Niewiem jak zrobić żeby się dało na tym Linuxie odtworzyć mp3 lub jakiś film .

xmms, xine/mplayer

> NIewiem czy jest komunikator jakiś typu tlen czy gg , szukałem znalazłem tlena ale jak go
 > zainstalować to już niemam pojęcia .

gg (Gadu Gadu)= gg (GNU Gadu) nie znajdziesz go w tej dystrybucji. Musisz go zainstalować samodzielnie

> Sciąglem tlena w wersji .rpm i jak cche to uruchomić wyskakuje error że nie mam x-rpm , ale co
 > to i gdzie to coś wrzuć - niewiem .

nie wiem o co Ci chodzi?

w terminalu:
$su

#rpm -i <ścieżka do rpm z tlenem>

#exit

ewentualnie

$man rpm

> Przepraszam za takie noobowe pytania ale niewiem gdzie mam sie spytać więc robie to tutaj
 > proszę o pomoc .

Forum jest od tego by pytać. Forum = community support

Jeśli potrzebujesz gruntownej dokumentacji to możesz kupić Fedora Core Bible (w PL za kasę) w sklepie lub ścągnąć (EN za darmo) z internetu dokumentację Red Hata.
np. http://mirror.centos.org/centos/4/docs/

skazi

• Gość
Pentium D
« Odpowiedź #2 dnia: 2006-04-28, 23:24:42 »

> A wiec tak :
 > Jestem całkowicie nowym urzytkownikiem Linuxa i nie mam zbytnio jakiegokolwiek pojęcia o tym
 > OS-ie.
 > Prosze o pomoc :
 > Niewiem jak zrobić żeby się dało na tym Linuxie odtworzyć mp3 lub jakiś film .
 > NIewiem czy jest komunikator jakiś typu tlen czy gg , szukałem znalazłem tlena ale jak go
 > Sciąglem tlena w wersji .rpm i jak cche to uruchomić wyskakuje error że nie mam x-rpm , ale co
 > Przepraszam za takie noobowe pytania ale niewiem gdzie mam sie spytać więc robie to tutaj
 > proszę o pomoc .
Kadu

www.kadu.net

stupid

• Gość
Pentium D
« Odpowiedź #3 dnia: 2006-04-29, 09:46:14 »

> A wiec tak :
 > OS-ie.
 > Prosze o pomoc :
 > proszę o pomoc .

Polecam: google.pl

bodziolinek

• Gość
Pentium D
« Odpowiedź #4 dnia: 2006-04-28, 07:52:52 »
Witam!
Na początku wspomnę, że kiedyś już mialem Mandrake Linuksa w wersji 9.2 i podstawy tego systemu poznałem. Moje pytanie brzmi czy, każda dystrybucja Linuksa wspiera moj procesor Pentium D 2x3,00 Ghz? I czy nie ma roznicy jaka wybiore? Nie chcialbym miec problemow z dzialaniem systemu przez moj procesor. Z góry dzieki.
Pozdrawiam.

difrost

• Gość
Pentium D
« Odpowiedź #5 dnia: 2006-04-28, 13:13:32 »
2006-04-28 07:52:52 bodziolinek napisał:

> Witam!
 > Na początku wspomnę, że kiedyś już mialem Mandrake Linuksa w wersji 9.2 i podstawy tego systemu
 > poznałem. Moje pytanie brzmi czy, każda dystrybucja Linuksa wspiera moj procesor Pentium D
 > 2x3,00 Ghz? I czy nie ma roznicy jaka wybiore? Nie chcialbym miec problemow z dzialaniem
 > systemu przez moj procesor. Z góry dzieki.
 > Pozdrawiam.

Linux, to tak na prawde jadro i pytanie o to czy kazda dystrybucja wspiera twoj procek jest pytaniem o to, czy jadro wspiera ten procesor - odpowiedz: OCZYWISCIE, ZE TAK!!