Nowe posty

Autor Wątek: problem z bootowaniem linuxa  (Przeczytany 1457 razy)

Muzzy123

• Gość
problem z bootowaniem linuxa
« dnia: 2006-04-29, 13:50:48 »
Hey nie wiem czy jest to odpowiedni dział do tego pytania, ale mam problemy z doinstalowaniem pakietów. Gdy jestem proszony o włożenie do napędu np instalation disc nr 1 to chwile włożeniu do napędu wyrzuca go. I dalej jestem proszony o włożenie dysk nr1. Wkładam nr 1,2,3 i dalej jest to samo. Uzywam Mandrive 2006 Free, plytki są okey, i mogę je normalnie przeglądac. I jak pytal Lenin: \\"Co robic?\\"

piotrek22

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 2006-04-29, 14:17:52 »
2006-04-29 13:50:48 Muzzy123 napisał:

> Hey nie wiem czy jest to odpowiedni dział do tego pytania, ale mam problemy z doinstalowaniem
 > pakietów. Gdy jestem proszony o włożenie do napędu np instalation disc nr 1 to chwile włożeniu
 > do napędu wyrzuca go. I dalej jestem proszony o włożenie dysk nr1. Wkładam nr 1,2,3 i dalej
 > jest to samo. Uzywam Mandrive 2006 Free, plytki są okey, i mogę je normalnie przeglądac. I jak
 > pytal Lenin: \\"Co robic?\\"

To jest cały Mandrake - Mandriva, mnóstwo niedokładnośći.
Rozwiązanie 1: Jeśli używasz narzędzia graficznego, ustaw na szczegółowy opis,
tam jest podane, na kŧórym nośniku znajduje się dany pakiet. Podstaw właściwy, naciśnij ok.
Rozwiązanie 2: Zweryfikuj bazę pakietów, albo zbuduj ją na nowo, jeśli to nie pomoże.
Rozwiązanie 3: Zbuduj bazę w oparciu o internet i przejdź na urpmi. To chyba najlepsze.

Muzzy123

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2006-04-29, 16:15:28 »
2006-04-29 14:17:52 piotrek22 napisał:

>
 > To jest cały Mandrake - Mandriva, mnóstwo niedokładnośći.
 > Rozwiązanie 1: Jeśli używasz narzędzia graficznego, ustaw na szczegółowy opis,
 > tam jest podane, na kŧórym nośniku znajduje się dany pakiet. Podstaw właściwy,
 > naciśnij ok.
 > Rozwiązanie 2: Zweryfikuj bazę pakietów, albo zbuduj ją na nowo, jeśli to nie pomoże.
 > Rozwiązanie 3: Zbuduj bazę w oparciu o internet i przejdź na urpmi. To chyba najlepsze.

Oki Wielkie dzięki
pozdrawiam

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 2006-04-29, 11:10:16 »
problem moj polega na tym ze jak edytowalem plik grub.conf to zrobilem literowke i napisalem Linux (hd*0,6) i teraz nie moge wejsc do linuxa bo nie moze zaladowac kernela, jedyne co teraz moge odpalic to windows.
i moje pytanie: czy jest mozliwosc wyedytowania pliku grub.conf nie w linuksie? bo raczej go teraz nie odpale :/, moze jest jakis program pod winde??

radon

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 2006-04-29, 12:07:00 »
2006-04-29 11:10:16 pionar napisał:

> problem moj polega na tym ze jak edytowalem plik grub.conf to zrobilem
 > Linux (hd*0,6) i teraz nie moge wejsc do linuxa bo nie moze zaladowac kernela, jedyne co teraz
 > moge odpalic to windows.
 > i moje pytanie: czy jest mozliwosc wyedytowania pliku grub.conf nie w linuksie? bo raczej go
 > teraz nie odpale :/, moze jest jakis program pod winde??

odpal jakis live linux, podmontuj swoja root partycje /, wyedytuj grub.confa, chroot /twoja/root/partycja, uruchom grub-install czy jak to tam bylo - uzywam LILO - i reboot.

Stilgar

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 2006-04-29, 12:09:29 »
2006-04-29 11:10:16 pionar napisał:

> problem moj polega na tym ze jak edytowalem plik grub.conf to zrobilem literowke i napisalem
 > Linux (hd*0,6) i teraz nie moge wejsc do linuxa bo nie moze zaladowac kernela, jedyne co teraz
 > moge odpalic to windows.
 > i moje pytanie: czy jest mozliwosc wyedytowania pliku grub.conf nie w linuksie? bo raczej go
 > teraz nie odpale :/, moze jest jakis program pod winde??

mozesz to zrobic bezposrednio z gruba - jak na pozycji odpalajacej linuksa nacisniesz 'e' to bedziesz mogl edytowac ten wpis i poprawic ta literowke, ewentualnie mozesz wcisnac 'c' i wejsc do shella gruba i tam nawet zamontowac partycje z linem i zmienic ten plik :-)